e-copedia

Om købsmoms indenfor og udenfor EU

Viden Om
Når du køber varer eller ydelser i andre EU-lande eller udland, er der andre momsforhold end dem vi har inden for Danmark som kommer i spil. Din aftale har alt der er behov for når du har andre momsforhold der skal afdækkes men det er vigtigt at du laver din opsætning korrekt så systemet kan registrere den rigtige moms.

I forhold til din opsætning skal du tage stilling til, hvilken momskode, der skal påføres dine købskonti i kontoplanen og hvis du kører leverandørstyring skal momszonen også være korrekt. 

Tip:
Hvis du har en standardopsætning vil de momskoder du skal bruge allerede være oprettet.

Erhvervelse i EU-lande

Til køb i EU-lande benyttes disse momskoder: 

IV25 Indgående (køb) varer udland. 

IY25 -Indgående (køb) ydelser udland. 

Hvis du ikke benytter en standardopsætning kan du se hvordan du opretter momskoderne her.

 

Bogføring af køb i EU-lande

Dine køb kan bogføres som enten finansbilag eller leverandørfakturaer. Når du bogfører køb med momskoderne vil momsen blive registeret i din momsopgørelse under din købsmoms. Hvis du har bestemte konti du bogfører på når det gælder køb i EU kan du sætte dine momskoder op på dine konti så de automatisk kommer på når du opretter dit bilag i kassekladden. Hvis du skal bogføre på en anden konto skal du huske at manuelt ændre momskoden.  

Forneden kan du se hvordan et bilag til køb indenfor EU kan se ud som finansbilag og som en leverandørfaktura: 

Tip:
Anvender du e-conomics standard kontoplan har du to konti som er sat op til momskoderne og kan benyttes til køb indenfor EU. Det drejer sig om konto 1320 - Direkte omkostninger varer u/moms indenfor EU og konto 1321 - Direkte omkostninger ydelser u/moms indenfor EU

Momsopgørelsen ved køb indenfor EU

Vælger du at bogføre via finansbilag, skal du sikre dig at bruge den korrekte opsætning som du kan læse mere om her.

Når du vælger at ramme Rubrik A via en leverandørfaktura skal du huske at vælge den korrekte momszone på din leverandør så købet kan komme med under Rubrik A. 

Rubrik A er den samlede saldo for køb i udlandet, fordelt på varer og ydelser.

Som det fremgår af nedenstående billede, udlignes momsbeløbet i salgsmoms og købsmoms samtidig med, at det fulde beløb vises i Rubrik A.

Om købsmoms udenfor EU

Når du skal registrere din købsmoms fra lande udenfor EU, så kan e-conomic håndtere dette på to måder, enten ved leverandørfaktura eller finansbilag. Her skal du igen sørge for at du har den korrekte opsætning så din moms bogføres korrekt. Bogføring af moms ved køb udenfor EU er næsten magen til  bogføringen af køb indenfor EU. Det er de samme momskoder der benyttes her: 

IV25 - Indgående (køb) varer udland. 

IY25 -Indgående (køb) ydelser udland. 

Hvis du vælger at bogføre købet via en leverandørfaktura skal du vælge momszonen "Udland" på din leverandør. Derefter kan du lave dit bilag med momskoderne IV25 eller IY25 alt efter om der er tale om køb af en vare eller ydelse. Vælger du i stedet at lave et finansbilag er det tilstrækkeligt at tilføje momskoden til posteringen. For neden kan du se eksempler på dem begge. 

OBS:
Hvis du ønsker at benytte forskelige momskoder til køb indenfor EU og køb udenfor EU skal du selv oprette de manglende momskoder.
Tip:
Det kan være en god ide at benytte tekstfeltet til at angive hvilket land der er købt fra. Det er ikke noget du senere vil kunne finde frem til hvis det ikke er angivet her.

Momsopgørelsen ved køb udenfor EU

Når du bogfører køb udenfor EU fremgår momsen i din momsopgørelse under din købsmoms og under de følgende overskrifter: 

Moms af varekøb i udlandet (både EU og tredjelande)
Moms af ydelser fra udlandet mv.

Vær opmærksom på at disse overskrifter viser alt der er købt i udlandet og dermed også moms fra køb indenfor EU. Køb udenfor EU har altså ikke en separat overskrift under de supplerende oplysninger på samme måde som køb indenfor EU har. Det fremgår som for neden: 

Tip:
Anvender du e-conomics standard kontoplan har du to konti som er sat op til momskoderne og kan benyttes til køb udenfor EU. Det drejer sig om konto 1324 - Direkte omkostninger varer u/moms 3. lande og konto 1325 - Direkte omkostninger ydelser u/moms 3. lande.
 
 

Bliv e-conomic Insider

Tilmeld mig e-conomic Insider-mail og nyhedsmails, der indeholder tips og tricks, invitationer til events, samt markedsføring om vores regnskabssystem og relateret software fra vores app-partnere.

Jeg kan til enhver tid afmelde mig og trække mit samtykke tilbage.

Når du indtaster dine oplysninger i feltet ovenfor, behandler Visma e-conomic dine persondata i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.

E-post indeni talebobbel

Tak for din tilmelding, vi har sendt dig en bekræftelsesmail.

Tjek din indbakke (eller spam-mappe) med det samme.

 
 
Illustration, mand med computer