e-copedia

Om købsmoms med omvendt betalingspligt

Viden Om
Omvendt betalingspligt er en ordning, hvor det er køber og ikke sælger, der skal afregne momsen af et køb af varer/ydelser. Fakturaen udstedes uden moms, hvorefter køber beregner og afregner momsen.

 

Hvordan fungerer omvendt betalingspligt og hvornår gælder det? 

Ved omvendt betalingspligt er det køberen, der skal afregne momsen til forskel fra de normale momsregler hvor det er sælger der afregner momsen. Derfor udsteder sælger en faktura uden moms hvorefter køber selv afregner momsen.  

Hvis du køber et af nedenstående produkter hos en forhandler, som er omfattet af reglerne, så er det dit ansvar at kontrollere, at sælger har behandlet salget korrekt.

Det drejer sig om mobiltelefoner, integrerede kredsløbsanordninger (mikrochips mv.), spillekonsoller, tablets og bærbare pc’er.

Er du sælger i stedet for køber så kan du se guiden om salg med omvendt betalingspligt

Momskoder til omvendt betalingspligt

For at overholde reglerne om omvendt betalingspligt skal du have to momskoder OBPS (Salg med omvendt betalingspligt) og OBPK (Køb med omvendt betalingspligt). Til køb benyttes koden OBPK 

Har du taget en af e-conomics standardopsætninger, vil momskoderne være på plads og oprettet.

Har du ikke en standardopsætning og selv skal oprette momskoder, kan du her se, hvordan OBPK er oprettet i en standardopsætning.

1. Gå under "Alle indstillinger"

2. Tryk på "Regnskab"

3. Vælg "Momskoder"

4. Tryk på "Ny momskode"

Køb med omvendt betalingspligt

Når du bogfører dit køb er det vigtigt at du husker at tilføje den korrekte momskode til posteringen. Her kan du se et eksempel på, hvordan et køb af computere kan bogføres.

Tip:
Anvender du e-conomics standard kontoplan har du konto 3618 - Mindre anskaffelser, omvendt betalingspligt. Denne konto er sat op til køb med omvendt betalingspligt og er en konto du kan bogføre sådanne køb på.

Momsopgørelsen med omvendt betalingspligt

På din momsopgørelse vil dit køb med omvendt betalingspligt fremgå under både indgående og udgående moms som ses nedenfor.

 
 

Bliv e-conomic Insider

Tilmeld mig e-conomic Insider-mail og nyhedsmails, der indeholder tips og tricks, invitationer til events, samt markedsføring om vores regnskabssystem og relateret software fra vores app-partnere.

Jeg kan til enhver tid afmelde mig og trække mit samtykke tilbage.

Når du indtaster dine oplysninger i feltet ovenfor, behandler Visma e-conomic dine persondata i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.

E-post indeni talebobbel

Tak for din tilmelding, vi har sendt dig en bekræftelsesmail.

Tjek din indbakke (eller spam-mappe) med det samme.

 
 
Illustration, mand med computer