Opret, ret eller afslut regnskabsår

Vejledning
I artiklen her, kan du læse mere om, hvordan du opretter, afslutter eller retter i dit regnskabsår.

For at kunne bogføre i e-conomic, skal du have et åbent regnskabsår. I de fleste tilfælde vil du nemt kunne oprette dit regnskabsår via et pop-op vindue, der fremkommer i din aftale. Har du ikke dette pop-op vindue, kan du her læse hvordan regnskabsåret oprettes.

Vi vil desuden gennemgå, hvordan du kan spærre og åbne perioder i regnskabsåret, rette en regnskabsperiode, se antallet af bogførte posteringer eller slette regnskabåret, hvis det er oprettet forkert. Du vil desuden kunne læse, hvordan du afslutter regnskabsåret efter årsafslutning eller fortryder en afslutning, hvis du skal rette i dit regnskab for en afsluttet periode.

Sådan opretter du et nyt regnskabsår

1. Tryk på det orange tandhjul og vælg "Alle indstillinger".
  2. I menuen til venstre vælger du "Regnskab" og "Regnskabsår".
  3. Tryk på "Nyt regnskabsår" øverst i listeområdet.
  4. Indtast et datointerval i felterne i indtastningsområdet. Er det dit første regnskabsår, kan du starte dit regnskabsår på en hvilken som helst dato i måneden, og perioden for dit regnskabsår kan være op til 18 måneder.
  5. Tryk på "Gem" for at oprette det ene regnskabsår, eller "Gem & ny" for at fortsætte med at oprette flere regnskabsår.
OBS:
Hvis du allerede har oprettet et regnskabsår, skal du sørge for, at dit nye regnskabsår starter, når det andet slutter.

Sådan afslutter du et regnskabsår

1. Tryk på det orange tandhjul og vælg "Alle indstillinger".
  2. I menuen til venstre vælger du "Regnskab" og "Regnskabsår".
  3. Find det regnskabsår, du vil afslutte i oversigten.
  4. Tryk på ikonet "Afslut" på linjen ud for det regnskabsår, du vil afslutte.
  5. Vælg, om du ønsker at nulstille status, fordele pr. afdeling eller fordele pr. enhed. Hvis ingen af disse muligheder ønskes, kan du blot lade alle felterne være tomme. Læs nedenfor, hvad disse forskellige muligheder betyder.
  6. Tryk nu på knappen "Afslut" i dialogboksen.
OBS:
Du kan kun afslutte et regnskabsår, hvis alle regnskabsår forinden er afsluttet.
Tip:
Når du afslutter dit regnskabsår, overføres dine saldi fra alle dine driftskonti, som en samlet primosaldo, til det nye regnskabsår. Du kan se hvilke konti, e-conomic er indstillet til at overføre primosaldi til, under systemkonti. Saldoen på din balancekonto overføres også automatisk som en primosaldo, på de samme balancekonto, i det nye år.

Nulstil status (Anbefales ikke)
Hvis du af en eller anden årsag ikke ønsker, at systemet skal danne primosaldi i forbindelse med årsafslutningen, kan du vælge at nulstille status og danne din egen åbningsbalance. Det gør du ved at sætte flueben i ”Nulstil status” i dialogboksen, når du har klikket afslut regnskabsår. Det frarådes dog, at du gør det uden at have konsulteret din bogholder/revisor.

Fordel pr. afdeling
Kun tilgængelig hvis tillægsmodulet Dimension (afdeling/kvantum) er tilmeldt. Sætter du flueben her, vil der automatisk blive posteret primoposteringslinjer pr. afdeling, for alle de afdelinger, som du har bogført på i løbet af året, når du afslutter året.
For driften: Samlet for driften på årsafslutningskontoen.
For balancen: På de relevante konti for balancen.

Fordel pr. enhed
Kun tilgængelig hvis tillægsmodulet Dimension (afdeling/kvantum) er tilmeldt. Sætter du flueben her, vil der automatisk blive vist antal enheder pr. primoposteringslinje.

Afslut et regnskabsår med din egen kontoplan
Opbygger du din egen kontoplan, eller er du usikker på, om din kontoplan indeholder det nødvendige for, at dine saldi automatisk oprettes som primosaldi i dit nye regnskabsår, skal du tjekke op på, hvilken konto, der er registeret for årsafslutning under "Systemkonti". Det er denne konto, at årets resultat overføres til.

Sådan retter du i et allerede oprettet regnskabsår

1. Hvis dit regnskabsår er oprettet forkert, skal du blot oprette er nyt regnskabsår med den rette periode. Det nye regnskabsår vil overskrive det nuværende, der ligger med forkert datointerval.
  2. Tryk på det orange tandhjul og vælg "Alle indstillinger".
  3. I menuen til venstre vælger du "Regnskab" og "Regnskabsår".
  4. Tryk på "Nyt regnskabsår" og vælg den periode, som regnskabsåret skal være for. Dit nye regnskabsår vil nu overskride det gamle.
OBS:
Du kan kun rette i regnskabsårets periode, hvis regnskabsåret er åbent. Der kan ikke være oprettet to regnskabsår i samme periode.
Tip:
Du kan sagtens forlænge en regnskabsperiode, selvom den indeholder perioder, hvor der er kørt periodiseringer.

Sådan spærrer eller åbner du en periode i et regnskabsår

1. Tryk på det orange tandhjul og vælg "Alle indstillinger".
  2. I menuen til venstre vælger du "Regnskab" og "Regnskabsår".
  3. Find det regnskabsår du vil arbejde med i oversigten.
  4. Tryk på ikonet "Perioder" på linjen ud for det relevante regnskabsår.
  5. Sæt flueben i feltet "Spærret".
  6. Du kan naturligvis åbne den pågældende periode igen, hvis du har behov for det. Du fjerner blot fluebenet i "Spærret" og du kan atter bogføre i perioden.
Tip:
Det kan eksempelvis være en fordel at spærre perioder som dette, hvis du arbejder på afslutningen af det ene år samtidig med, at du bogfører posteringer for starten af det nye. På den måde sikrer du, at du ikke får bogført noget i det forkerte regnskabsår.

Sådan fortryder du afslutning af regnskabsår

1. Hvis du skal ind og rette i et allerede afsluttet regnskabsår, kan du åbne regnskabsåret igen.
  2. Tryk på det orange tandhjul og vælg "Alle indstillinger".
  3. I menuen til venstre, vælger du "Regnskab" og "Regnskabsår".
  4. Tryk på ikonet "Fortryd afslutning" på linjen ud for det relevante regnskabsår.
  5. Du vil nu få vist en dialogboks, og her klikker du knappen "OK" for at fortryde afslutningen.
OBS:
Du kan kun åbne et regnskabsår, hvis alle regnskabsår forinden også er åbne.
Tip:
Hvis du vil vide mere om årsafslutning i e-conomic anbefaler vi det gratis onlinekursus "Årsafslutning i e-conomic" eller vores Academy kursus "Få styr på din årsafslutning".

Sådan slettter du et regnskabsår

1. Tryk på det orange tandhjul og vælg "Alle indstillinger".
  2. I menuen til venstre, vælger du "Regnskab" og "Regnskabsår".
  3. Tryk på ikonet med krydset ud for det pågældende regnskabsår, du vil have slettet.
  4. I dialogboksen skal du trykke ”Ja” for at slette regnskabsåret.
OBS:
Dine posteringer vil automatisk blive flyttet over i det nye, korrekte regnskabsår, og efterfølgende kan du slette det fejlagtige regnskabsår, da der ikke længere er nogle posteringer i det.