Foretag en lageråbning/primolager

Vejledning
Vær opmærksom på at modulet Lager lukkes ned d. 31/12-2023 og erstattes af  Lager af Rackbeat. Denne artikel henvender sig til det gamle lagermodul som kan benyttes frem til lukkedatoen.

En af de første ting du skal have styr på, når du starter op med e-conomic Lagerstyring, er din lageråbning. Den sikrer du at du får din lagerbeholdning ind i systemet.

I denne guide, vil vi tage  dig igennem, hvordan du får åbnet dit lager i e-conomic. Det er vigtigt at du også bogfører den finansmæssige værdi ind på din varelagerkonto før eller efter lageråbningen.

Inden du kan fortage dig en lageråbning, skal du have oprettet en varegruppe med lagertræk.

• Denne funktion kræver tillægsmodulet Lager.

Sådan foretager du din lageråbning

1. Tryk på fanen "Lager".
  2. Tryk på "Lagerkladder" i menuen til venstre, og vælg "Lagerregulering".
  3. Tryk på "Ny reguleringslinje".
  4. Vælg typen "Åbning" og udfyld varenummeret på varen, der skal på lager, eller opret en ny vare, hvis ikke varen er oprettet i e-conomic.
  5. Indtast "Antal", der er antallet af varer, du vil starte lageret op med. Indtast desuden "Enhedspris", der er kostprisen pr. stk.
  6. Tryk på knappen "Gem og ny" for at registrer flere varer. Afslut ved at trykke på knappen "Gem".
OBS:
Vil du gerne bruge ”lokationstyring”, og/eller ”variantstyring”, så skal du også angive det.

Skal du lave lageråbning for mange varer?

Du kan sagtens importere dine lageråbninger - så har du mange varer, der skal føres værdier ind på, anbefaler vi at gøre forarbejdet i excel/sheets og importere alle lageråbningerne.

Sådan bogfører du din lageråbning

1. Markér alle de reguleringslinjer, der skal bogføres og tryk på "Bogfør regulering".
  2. I vinduet skal du vælge den dato du vil bogføre din lageråbning på. Dags dato er automatisk udfyldt.
  3. Angiv en bogføringstekst. Den vil fremgå på posteringen der oprettes, når du bogfører din lageråbning.
  4. Angiv konto du vil bogføre værdien af lageråbningen på. Vi anbefaler, at du benytter varelagerkontoen - i e-conomic Standardopsætning er det konto 5520.
  5. Afslut med "Bogfør regulering". Dine varer er nu på lageret.
Tip:
Kontoen er typisk den, værdien allerede er på. Så bruger du allerede e-conomic, kan det være, at det er en omkostningskonto. Er du i tvivl herom, anbefaler vi, at du tager en snak med din revisor.

For en god ordens skyld kan du dobbelttjekke at din lageråbning stemmer over ens med dit regnskab. Det gør du ved at trække et Kontokort for din varelagerkonto og sammenholde det med rapporten Finanslagerværdi. Skulle der være en difference når du sammenligner de to rapporter - så har der enten været bogført et forkert beløb på din varelagerkonto eller været en mangelfuld lageråbning.

Er du allerede startet op med lagerstyring?
Så kan du sagtens bruge typen "Åbning" alligevel. Den vil du bruge, som alternativ til lagerreguleringer, hvis du ønsker at få et eller flere varenumres kostpris og antal til at stemme på ny. Det kan du komme ud for, hvis du har solgt varer uden at lagerføre dem. Da varens kostpris er ukendt på salgstidspunktet vil der bliver oprettet en kommende efterregulering på varens kontokort. Kostprisen vil blive efterreguleret ved næste køb eller åbning af varen. Typen "Åbning" vil efterregulere kostprisen på varen modsat den regulære lagerregulering.

Se beskrivelse af felterne her:
Knapper og felter i Lager