Den nye bogføringslov

Bliv klar med e-conomic 

 

Skal jeg skifte regnskabsprogram?   Læs mere om loven

 
 
 

Ny bogføringslov - fremtidens bogføring skal være digital 

 

Ifølge den nye bogføringslov skal bogføringen fremover foregå digitalt. Det betyder, at hvis du i dag laver dit regnskab i Excel, eller på de stiplede linjer i din notesbog, så skal du - højst sandsynligt - inden for de næste år flytte dit regnskab til et digitalt regnskabsprogram. Det samme gælder, hvis du i dag bruger et digitalt bogføringssystem, der ikke lever op til kravene i loven.
 

 

 
 
 
 
 

Hvorfor digital bogføring?

 

Der er flere fordele ved at digitalisere bogføringen. Nogle eksempler er, at du:

 minimerer risikoen for at miste vigtige bilag
 hjælpes til ikke at begå fejl, når du bogfører
 letter en stor del af den administrative arbejdsbyrde i din virksomhed

Fra et samfundsperspektiv er det selvfølgelig også en fordel, at indsatsen mod finansiel kriminalitet styrkes betydeligt, fordi myndighederne har lettere adgang til virksomhedernes regnskaber.

 
 
 
 

Lad bogføringsloven guide dig til fremtidens arbejdsgang

 

Med e-conomic bliver du klar til den nye bogføringslov og kravet om digital bogføring. Men vidste du, at når du digitaliserer dine bilag, får du samtidig mulighed for at automatisere en lang række af dine manuelle arbejdsopgaver?

 

Læs, hvordan du automatiserer dit regnskab

 
 
 
 
 
 

e-conomic lever op til alle kravene i bogføringsloven, og er på Erhvervsstyrelsens liste over godkendte bogføringssystemer. 

 
 
 
 
 
 
 

Hvornår træder bogføringsloven i kraft?

 

Bogføringsloven trådte i kraft den 1. juli 2022, men kravene til digital bogføring udfolder sig over en flerårig periode fra juli 2024. Du kan se en tidslinje over de vigtigste datoer i forbindelse med bogføringsloven nedenfor, men vær opmærksom på, at datoerne løbende kan ændre sig. Vi sørger for at opdatere tidslinjen, når der kommer ændringer.

 

Her er de forventede datoer for, hvornår kravene i loven træder i kraft 

I denne tidslinje har vi samlet de vigtigste datoer for de krav, der ikke allerede er trådt i kraft.

 
 
1. februar 2023
Bekendtgørelse med krav til digitale bogføringssystemer offentliggøres og træder i kraft
1. januar 2024
Erhvervsstyrelsen udgiver en oversigt over registrerede bogføringssystemer
1. juli 2024*
Virksomheder i regnskabsklasse B, C og D skal leve op til de nye krav og bogføre digitalt
Forventligt: 2026*
Virksomheder i regnskabsklasse A** skal leve op til de nye krav og bogføre digitalt
 
 

* Pligten til digital bogføring træder tidligst i kraft på det forventede tidspunkt - dog kendes de præcise datoer ikke. Dette indebærer bl.a. at du skal digitalisere bilag, der som minimum indeholder: Udstedelsesdato, beløb, produkt/ydelse, afsender og modtager (herunder navn, adresse og CVR - eller SE-nummer),
oplysning om momsbeløbets størrelse og betalingsoplysninger.

** Med en nettoomsætning på over 300.000 kr. i to efterfølgende år.

Kender du ikke din regnskabsklasse, kan du læse mere her:

Læs om regnskabsklasser

 
 

Skal jeg skifte regnskabsprogram?

 
 
 

Få virksomheder er undtaget kravet om digital bogføring, og hvilke det drejer sig om, kan du se her.

Hvornår du helt præcis skal digitalisere dit regnskab afhænger af, hvilken regnskabsklasse du tilhører. Er du i tvivl om, hvilken regnskabsklasse du tilhører, og hvordan du skal forholde dig til bogføringsloven? Læs mere om, hvordan den nye bogføringslov kommer til at påvirke din virksomhed, her.

Hvis du i dag bruger et digitalt regnskabsprogram, så er du godt på vej. Det er dog ikke nok, at programmet er digitalt - det skal også leve op til en række krav i loven. Det behøver du dog ikke bekymre dig om, hvis dit bogføringssystem - ligesom e-conomic - er på Erhvervsstyrelsens liste over godkendte systemer. Hvis dit system derimod ikke er godkendt af Erhvervsstyrelsen, så er det dit eget ansvar at sikre, at det lever op til loven.

Læs mere om kravene til digitale bogføringssystemer

 

 
Er dit nuværende regnskabsprogram ikke godkendt af Erhvervsstyrelsen? Så anbefaler vi, at du ser dig om efter et alternativ. Det gælder selvfølgelig også, hvis du laver dit regnskab uden for et digitalt regnskabsprogram.

Er du en af dem, der er undtaget kravet om digital bogføring og bilagshåndtering, anbefaler vi alligevel, at du overvejer fordelene ved at automatisere store dele af dit regnskabsarbejde.


e-conomic er selvfølgelig godkendt af Erhvervsstyrelsen, og det betyder, at hvis du bruger e-conomic, så skal du ikke bekymre dig om, hvorvidt dit regnskabsprogram lever op til bogføringsloven. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Uanset hvilket regnskabsprogram du bruger i dag, så er det nemt og sikkert at skifte til e-conomic. Vi flytter dine mest grundlæggende regnskabsdata helt gratis - og hjælper dig selvfølgelig også hele vejen i mål.

Læs mere om, hvordan du skifter til e-conomic her

 
 
 

Bliv klogere på krav og regler i den nye bogføringslov

 

Vil du have en bedre forståelse for, hvordan den nye bogføringslov påvirker dig og din virksomhed? Også den del af loven, der ikke handler om digital bogføring? Læs med, når vi går i dybden med hvilke krav, der fremgår af loven - både eksisterende og nye.

 

Læs om krav og regler i bogføringsloven

Hvordan kan jeg få hjælp og vejledning?

 

Vi ved, at der er en del at holde styr på, når det kommer til den nye bogføringslov. Men én ting du ikke skal bekymre dig om, er dit regnskab. Som kunde i e-conomic holder vi dig opdateret på nye krav og regler og gør vores bedste, for at du kommer til at leve op til den nye bogføringslov. Hvis du har spørgsmål til din bogføring eller vil høre mere om, hvad vi kan tilbyde dig, så udfyld nedenstående kontaktformular og bliv ringet op hurtigst muligt. Vores eksperter sidder klar til at hjælpe dig godt på vej.

 

Når du indtaster dine oplysninger i felterne ovenfor, behandler Visma e-conomic dine personoplysninger i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.

 
 

Here goes title

 

Here is some text

Here goes title

 

Here is some text

Here goes title

 

Here is some text

 

 
 
 
 

Ny bogføringslov - fremtidens bogføring skal være digital 

 

Bogføringen skal i fremtiden være digital - det forudsætter en ny bogføringslov. Det betyder, at hvis du i dag laver dit regnskab i Excel - eller på de stiplede linjer i din notesbog - og opbevarer dine bilag (kvitteringer, fakturaer, osv.) fysisk, så skal du - højst sandsynligt - inden for de næste par år flytte dit regnskab til et digitalt regnskabsprogram, der understøtter digital opbevaring af dine bilag.

 

Hvornår træder bogføringsloven i kraft?

Bogføringsloven er officielt trådt i kraft den 1. juli 2022, men kravene til digital bogføring udfolder sig over over en flerårig periode startende fra januar 2023. Et vigtigt krav, som mange virksomheder dog allerede nu skal forholde sig til, er, at de skal udarbejde en beskrivelse af procedurerne for deres transaktioners løbende registrering og betryggende opbevaring, samt hvem der er ansvarlig for procedurerne. Du kan finde en skabelon for beskrivelsen her. Virksomhederne skal først efterleve kravet i deres førstkommende nye regnskabsår, som starter efter 1. oktober 2022. De fleste virksomheder har et regnskabsår eller indkomstår, der følger kalenderåret, hvilket betyder, at beskrivelsen senest skal være klar d. 1. januar 2023 for de virksomheder.

Hertil er det blevet præciseret, at beskrivelsen ikke skal indleveres i forbindelse med indrapporteringen af årsrapporten, men i stedet være udarbejdet og opbevares, så den kan udleveres til Erhvervsstyrelsen i forbindelse med eventuel kontrol.

 

 

Her er de vigtigste datoer:

 
 

 
 
 
 

Bliv e-conomic Insider

Tilmeld mig e-conomic Insider-mail og nyhedsmails, der indeholder tips og tricks, invitationer til events, samt markedsføring om vores regnskabssystem og relateret software fra vores app-partnere.

Jeg kan til enhver tid afmelde mig og trække mit samtykke tilbage.

Når du indtaster dine oplysninger i feltet ovenfor, behandler Visma e-conomic dine persondata i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.

E-post indeni talebobbel

Tak for din tilmelding, vi har sendt dig en bekræftelsesmail.

Tjek din indbakke (eller spam-mappe) med det samme.

 
 
Illustration, mand med computer