Hvilke krav stiller
bogføringsloven?

 

Bliv klogere på, hvordan krav og regler i den nye lov påvirker din virksomhed.

 
 
 
 

Hvorfor er det vigtigt at kende til lovens krav? 

 

I Danmark er alle erhvervsdrivende virksomheder - som udgangspunkt - underlagt bogføringsloven. Det betyder, at de har pligt til at bogføre i overensstemmelse med de retningslinjer, der står beskrevet i loven. Det samme gælder for virksomheder, der laver bogføring for andre (fx revisorer). Fremover kommer de til at dele ansvaret for, at alle krav overholdes med de virksomheder, de bogfører for. 

Det er vigtigt, at du har styr på, hvordan du lever op til bogføringsloven. Derfor stiller vi nu skarpt på, hvilke krav og regler der stilles i den nye lov - både de videreførte og de nye.

 
 
  • Hvem skal leve op til kravene?

  • Hvilke regler går igen fra den tidligere lov?

  • Hvilke nye regler er kommet til?

  • Hvilke krav er der til dit digitale bogføringssystem?

  • Hvad gør e-conomic for at leve op til kravene?

 

Hvilke krav er der til dig som bruger?

 

Er du en af de mange, der skal leve op til kravet om digital bogføring og opbevaring af bilag? Så betyder de nye regler, at du skal:

 

1

Registrere alle dine transaktioner -
nøjagtigt og hurtigst muligt efter
et køb eller salg - i et digitalt
bogføringssystem

2

Opbevare de registrerede transaktioner og bestemte bilag, der dokumenterer registreringerne i dit digitale bogføringssystem*

1

Registrere alle dine transaktioner nøjagtigt og hurtigst muligt efter et køb eller salg - i et digitalt bogføringssystem

 

2

Opbevare de registrerede transaktioner og de bilag, der dokumenterer registreringerne (fakturaer og kvitteringer) i dit digitale bogføringssystem

 
*Du skal digitalisere bilag, der som minimum indeholder: Udstedelsesdato, beløb, produkt/ydelse, afsender og modtager
(herunder navn, adresse og CVR - eller SE-nummer), oplysning om momsbeløbets størrelse og betalingsoplysninger.
 

Desuden kan Erhvervsministeren på sigt fastsætte regler om, at du skal registrere dine transaktioner vedrørende køb og salg med e-faktura,
som dokumentation for transaktionen.


Du kan selv vælge om du vil bruge et bogføringssystem, der er registreret hos Erhvervsstyrelsen eller om du vil bruge et, der ikke er registreret - men selvfølgelig stadig opfylder kravene. Vælger du den sidste løsning, påtager du dig selv ansvaret for, at bogføringssystemet lever op til lovens krav, og du kan forvente, at dit system bliver tjekket i forbindelse med besøg fra Erhvervsstyrelsen.

Med e-conomic skal du ikke bekymre dig om, hvorvidt dit regnskabsprogram lever op til loven - e-conomic er nemlig godkendt og registreret hos Erhvervsstyrelsen. 
 

 

Hvilke regler gælder for udbydere af digitale bogføringssystemer?

 

Først og fremmest skal udbydere af digitale bogføringssystemer selvfølgelig sikre, at deres program lever op til de regler,
der er formuleret for digitale bogføringssystemer.

Herudover skal systemet anmeldes til Erhvervsstyrelsen senest den 31. oktober 2023 med formålet at blive registreret som et godkendt bogføringssystem. Erhvervsstyrelsen offentliggør den 1. januar 2024 en liste over alle godkendte bogføringssystemer i Danmark. Har du et bogføringssystem, der er registreret hos Erhvervsstyrelsen, er det udbyderens ansvar at sikre, at de løbende lever op til kravene. Du behøver derfor ikke bekymre dig om, hvorvidt dit bogføringssystem er godkendt til bogføring. 

Udbydere af digitale bogføringssystemer har også pligt til at stille virksomhedens registrerede transaktioner og bilag til rådighed for bl.a. myndighederne. Her er formålet at øge indsatsen mod finansiel kriminalitet, da det bliver sværere for virksomheder at skjule bogføringsmateriale.

e-conomic er registreret som et godkendt bogføringssystem af Erhvervsstyrelsen. Du kan derfor trygt vælge e-conomic som dit fremtidige regnskabsprogram.

 
 
 
 
 


Når du bruger e-conomic har du alle de funktioner, du skal bruge til at føre digitalt regnskab og leve op til bogføringsloven
- uanset hvilken af vores pakker du vælger. Og du kan med ro i maven vælge e-conomic som dit fremtidige regnskabsprogram.
Vi er nemlig godkendt af Erhvervsstyrelsen, så du har et regnskabsprogram, der lever op til loven.
 

Prøv e-conomic gratis      Skift til e-conomic

 

Prøv e-conomic gratis

Skift til e-conomic

 
 
 
 
 
 

Hvilke øvrige krav er der kommet til i den nye bogføringslov?

 

Selvom kravene til digital bogføring og opbevaring af bilag utvivlsomt er den mest væsentlige ændring i den nye bogføringslov, så er der også kommet nye krav til, der ikke direkte handler om digitalisering. Vi har listet et par her.

 
 

Udvidet definition af begrebet Regnskabsmateriale

Regnskabsmateriale er - som navnet antyder - materiale, der har med regnskab at gøre. I den nye bogføringslov er definitionen af Regnskabsmateriale udvidet til også at omfatte:

  • Dokumentation for faktuelle oplysninger i ledelsesberetningen
  • ​Beskrivelser af virksomhedens bogføringsprocedurer.

Læs mere om kravet til din procedurebeskrivelse

Find en skabelon til din beskrivelse

 

Nye muligheder for sanktion og skærpet straf

Konstaterer Erhvervsstyrelsen, at du ikke bogfører i overensstemmelse med loven, og du ikke retter op på fejlene efter, du er blevet gjort opmærksom på dem, så kan de tvangsopløse din virksomhed.

Straffebestemmelsen er også blevet væsentligt skærpet i den nye lov, hvilket betyder, at omfattende overtrædelser af loven kan koste op til 1,5 mio. kr. i bøde. Bødestraffen udmåles efter, hvor omfattende lovovertrædelsen er sammenholdt med virksomhedens størrelse. Du kan se en oversigt over de forskellige niveauer af bøder for overtrædelse af bogføringsloven nedenfor.
 

 
 
 
 

Oversigt over bødeniveauer for overtrædelser af bogføringsloven

 
 
 Virksomhed med en nettoomsætning under 10 mio. kr.Virksomhed med en nettoomsætning mellem 10-100 mio. kr.Virksomhed med en nettoomsætning over 100 mio. kr.
Mindre omfattende overtrædelser10.000-25.000 kr.25.000-100.000 kr.100.000-250.000 kr.
Mere omfattende overtrædelser25.000-100.000 kr.100.000-250.000 kr.250.000-1.000.000 kr.
Særligt omfattende overtrædelser
(skærpet bøde)
100.000-250.000 kr.250.000-1.000.000 kr.1.000.000-1.500.000 kr.
 
 
 
 
 

Få ro i maven allerede i dag

 

Hvis du er en af dem, der endnu ikke har digitaliseret dit regnskab og din bilagshåndtering - eller arbejder i et regnskabsprogram, der ikke understøtter de nye krav - så betyder den nye lov, at du skal omlægge dine arbejdsgange. Vi anbefaler, at du allerede nu begynder at se dig om efter et (nyt) digitalt regnskabsprogram, så du sikrer, at du har tid til at lære dit nye program at kende, inden loven træder i kraft. 
 

Med e-conomic får du et regnskabsprogram, der giver dig ro i maven. Vi lever nemlig op til alle bogføringslovens krav, og er officielt godkendt af Erhvervsstyrelsen. Det betyder, at du som bruger af e-conomic aldrig behøver at bekymre dig om, hvorvidt dit regnskabsprogram lever op til den nye bogføringslov.

 

Skift til e-conomic og bliv klar til den nye bogføringslov

 
 
 
 

Hvordan kan jeg få hjælp og vejledning?

 

Vi ved, at der er en del at holde styr på, når det kommer til den nye bogføringslov. Men én ting du ikke skal bekymre dig om, er dit regnskab. Som kunde i e-conomic holder vi dig opdateret på nye krav og regler og gør vores bedste, for at du kommer til at leve op til den nye bogføringslov. Hvis du har spørgsmål til din bogføring eller vil høre mere om, hvad vi kan tilbyde dig, så udfyld nedenstående kontaktformular og bliv ringet op samme dag.

Vores eksperter sidder klar til at hjælpe dig godt på vej og ringer mandag-torsdag (09.00-16.30) og fredag (09.00-16.00).

 

Når du indtaster dine oplysninger i felterne ovenfor, behandler Visma e-conomic dine personoplysninger i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.

 
 

Lad os tage en snak om dine behov

Udfyld formularen, og vi ringer dig op samme dag.
Vi ringer mandag-torsdag (09.00-16.30) og fredag (09.00-16.00).

Når du indtaster dine oplysninger i felterne ovenfor, behandler Visma e-conomic dine personoplysninger i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.

Here goes title

 

Here is some text

Here goes title

 

Here is some text

Here goes title

 

Here is some text

 

 
 
 
 

Ny bogføringslov - fremtidens bogføring skal være digital 

 

Bogføringen skal i fremtiden være digital - det forudsætter en ny bogføringslov. Det betyder, at hvis du i dag laver dit regnskab i Excel - eller på de stiplede linjer i din notesbog - og opbevarer dine bilag (kvitteringer, fakturaer, osv.) fysisk, så skal du - højst sandsynligt - inden for de næste par år flytte dit regnskab til et digitalt regnskabsprogram, der understøtter digital opbevaring af dine bilag.

 

Hvornår træder bogføringsloven i kraft?

Bogføringsloven er officielt trådt i kraft den 1. juli 2022, men kravene til digital bogføring udfolder sig over over en flerårig periode startende fra januar 2023. Et vigtigt krav, som mange virksomheder dog allerede nu skal forholde sig til, er, at de skal udarbejde en beskrivelse af procedurerne for deres transaktioners løbende registrering og betryggende opbevaring, samt hvem der er ansvarlig for procedurerne. Du kan finde en skabelon for beskrivelsen her. Virksomhederne skal først efterleve kravet i deres førstkommende nye regnskabsår, som starter efter 1. oktober 2022. De fleste virksomheder har et regnskabsår eller indkomstår, der følger kalenderåret, hvilket betyder, at beskrivelsen senest skal være klar d. 1. januar 2023 for de virksomheder.

Hertil er det blevet præciseret, at beskrivelsen ikke skal indleveres i forbindelse med indrapporteringen af årsrapporten, men i stedet være udarbejdet og opbevares, så den kan udleveres til Erhvervsstyrelsen i forbindelse med eventuel kontrol.

 

 

Her er de vigtigste datoer:

 
 

 
 
 
 

Bliv e-conomic Insider

Tilmeld mig e-conomic Insider-mail og nyhedsmails, der indeholder tips og tricks, invitationer til events, samt markedsføring om vores regnskabssystem og relateret software fra vores app-partnere.

Jeg kan til enhver tid afmelde mig og trække mit samtykke tilbage.

Når du indtaster dine oplysninger i feltet ovenfor, behandler Visma e-conomic dine persondata i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.

E-post indeni talebobbel

Tak for din tilmelding, vi har sendt dig en bekræftelsesmail.

Tjek din indbakke (eller spam-mappe) med det samme.

 
 
Illustration, mand med computer