e-copedia

Om Periodisering og Anlæg

Viden Om
I denne artikel vil du lære mere om funktionerne Periodisering og Anlæg.

Dette er to smarte funktioner, der kan hjælpe dig til at fordele udgifter (f.eks. forsikringspræmier, leje- eller leasingaftaler) over flere perioder eller oprette, administrere og afskrive din virksomheds anlægsaktiver.

Vær opmærksom på at både Periodisering og Anlæg er avancerede moduler. Vores vejledninger tager udgangspunkt i, at du kender til de grundlæggende principper og gældende lovgivning. 

  • Periodsering og Anlæg kan aktiveres i Market, ved at trykke på "Tillægsmoduler" under "e-conomic" i menuen til venstre.

Periodisering

Periodisering er en regnskabsmæssig metode, som hjælper med at fordele indtægter og omkostninger jævnt over en given periode. Det er en smart måde at sikre, at du får det mest nøjagtige billede af din virksomheds økonomiske situation. På den måde sikrer du, at indtægter og udgifter bliver rapporteret i den periode, de rent faktisk udspiller sig, uanset hvornår pengene er kommet ind eller er blevet betalt.

Du kan sætte periodisering op på din aftale og på den måde fordele dine udgifter og indtægter over en længere periode. Det kan give mening at periodisere dine udgifter til for eksempel leje- og leasingaftaler, forsikringer og lign, hvis du modtager og betaler en stor faktura, som dækker en lang periode. Ligeledes kan du periodisere din indtjening, hvis du tjener mange penge over lang tid, men modtager din betaling på en gang. På den måde får du et mere retvisende billede af din virksomheds økonomi.

For at få periodiseret dine indtægter eller udgifter, skal du først angive at du ønsker at periodisere den pågældende faktura/postering når du opretter den og derefter skal du lave en periodiseringskørsel.

Hvis noget gik galt, kan du tilbageføre din periodisering.

Anlæg

Anlæg refererer til de store investeringer, en virksomhed gør over tid. Dette kan være alt fra bygninger til maskiner, udstyr og køretøjer. Da disse langvarige aktiver anvendes over længere perioder, kan deres omkostninger og værdi afskrives over deres forventede levetid for at afspejle den naturlige slid og ælde de gennemgår.

Med Anlæg får du mulighed for automatisk at afskrive dine anlægsaktivers værdi og holde styr på eksempelvis køretøjer, ejendomme og andre større investeringer, du har foretaget i din virksomhed. På den måde ved du altid, hvor meget dine anlægsaktiver er værd og kan registrere, hvis du afskaffer eller sælger et anlægsaktiv.

For at komme i gang, skal du oprette en aktivgruppe, hvorefter du kan tilføje et nyt anlægsaktiv. Har du i stedet brug for at tilføje et historisk anlægsaktiv, fx ved skift fra et andet regnskabsprogram, er dette også muligt. Du kan desuden se en oversigt over dine anlægsaktiver, så du kan danne dig et detaljeret overblik. 

Fik du lavet en fejl? Så kan du rette et forkert posteret anlægsaktiv og starte på en frisk.

    • Skal jeg benytte Anlæg eller Periodisering?
 
 

Bliv e-conomic Insider

Tilmeld mig e-conomic Insider-mail og nyhedsmails, der indeholder tips og tricks, invitationer til events, samt markedsføring om vores regnskabssystem og relateret software fra vores app-partnere.

Jeg kan til enhver tid afmelde mig og trække mit samtykke tilbage.

Når du indtaster dine oplysninger i feltet ovenfor, behandler Visma e-conomic dine persondata i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.

E-post indeni talebobbel

Tak for din tilmelding, vi har sendt dig en bekræftelsesmail.

Tjek din indbakke (eller spam-mappe) med det samme.

 
 
Illustration, mand med computer