Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

RKI - Hvad er RKI?

RKI er et kreditoplysningsfirma der igennem deres database har et register over dårlige betalere. Kreditoplysningerne deler de med deres kunder, som typisk består af finansielle institutioner.

Hvis du gerne vil have bedre styr på dit bogholderi, kan vi anbefale at abonner på vores regnskabsprogram. e-conomic er et komplet regnskabsprogram til alle slags virksomheder. Prøv e-conomic gratis i 14 dage og få adgang til hele regnskabsprogrammet med det samme.

Hvad er RKI?

RKI – eller Ribers Kredit Information – er Danmarks største register over dårlige betalere. Det er et kreditoplysningsfirmaet som blev grundlagt i Silkeborg tilbage i 1971 af Mogens Riber og er siden blevet solgt til Experian – med det primære formål at registrere privatpersoner som er dårlige betalere.

 

Det er hovedsageligt banker, mobiloperatører og offentlige myndigheder som har interesse i at købe information fra RKI-registeret. Informationen er nemlig nødvendig når der skal lave en kreditvurdering af privatpersoner – eksempelvis i forbindelse med huskøb. 

 

Hvordan bliver man registreret i RKI? 

En privatperson bliver registreret i RKI, hvis denne ikke betaler sine regninger efter tre skriftlige rykkere. Udover de tre rykkere, skal man også skylde 200,- DKK eller derover. 

 

Og der skal endnu mere til før at en privatpersons kreditoplysninger kan videresælges til banker og offentlige myndigheder. Det sker først når skyldige beløb overstiger 1000,- DKK.

 

Hvad betyder det at man er registreret i RKI? 

Bliver man registreret i RKI, kan man få det svært at låne penge i banken eller købe på afbetaling.

 

Skulle det blive tilfældet at en privatperson bliver registreret i RKI, får denne altid varsling og besked herom. Er der noget tvivl, kan man altid selv undersøge det ved at logge ind i dininfo.dk med NemID.

 

 

Hvordan kommer man ud af RKI? 

For at komme ud af RKI skal gælden afbetales. Ellers skal man vente i fem år inden at man automatisk bliver slettet fra registeret. I det tilfælde er det kun privatpersonen som bliver slettet fra RKI-registeret, gælden bliver ikke slettet.

 

Experian som ejer af RKI

 

RKI blev I 1999 overtaget af den svenske investeringsfond EQT, der året efter dannede Nordic Info Group. Nordic Info Group bestod af Købmandstandens OplysningsBureau (KOB) og det norske CreditInform og blev i 2003 købt af Experian. Siden da har RKI hørt under og været ejet af Experian.

 

Hvem er Experian?

Experian er en informations- og analysekoncern som blev grundlagt i 1996. Det skete ved en fusion af det amerikanske kreditoplysningsbureau TRW Information Systems & Services og det tilsvarende britiske CCN Group. 

 

Experian beskæftiger sig hovedsageligt med indsamling af data og information med et primært fokus på finansielle data, markedsføring samt vurdering af kreditværdighed.

 

Koncernen er, ved yderligere køb af tilsvarende virksomheder, blevet verdens største inden for sit felt. Med en samlet omsætning på 35 mia. kroner og ca. 17.800 ansatte (2021) i 37 lande, med kontor i landene USA, Brazilien og Storbritannien.  

 


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis