e-copedia

Afstemning af Periodiseringsrapport

Viden Om
Denne guide kan hjælper dig med at finde en forklaring eller løsning, når du har en difference mellem din Periodiseringsrapport og Saldobalance.

I et regnskab skal tallene helst stemme overens, og derfor kan det være rigtigt frustrerende hvis dine rapporter viser noget forskeligt. Endvidere kan processen i at finde årsagen til, eller selve differencen også blive lidt langhåret hvis ikke du ved hvor du skal starte med at kigge.

Typisk kan en difference mellem Periodiseringsrapporten og Saldobalancen skyldes en af følgende 4 ting.

Direkte posteringer

En grund til der kan være en difference mellem din Periodiseringsrapport og Saldobalancen kan være, at ikke alle poster som er en del af summen i Saldobalancen er blevet periodiseret, men at nogen kan være bogført direkte ind på periodiseringskontoen. At have bogført direkte på din periodiseringskonto er ikke nødvendigvis forkert, men det er vigtigt at vide de ikke bliver regnet med i Periodiseringsrapporten fordi de ikke er periodiseret, hvilket betyder at den rapport vil have en difference ift. Saldobalancen hvor de direkte posteringer er regnet med.

For at kontrollere om posteringer på din periodiseringskonto er blevet periodiseret eller bogført direkte, skal du eksportere en fil med dine bogførte posteringer:

 1. Tryk på det orange tandhjul og vælg "Alle indstillinger".
   
 2. Tryk på "Eksporter data" i menuen til venstre under "Virksomhed".
   
 3. Sæt hak i "Download lister enkeltvis (krypteret)" og tryk på "Send data".
   
 4. Tryk på "Posteringer.csv" og åben filen på din computer.
   
 5. Sorter filen så kun posteringer bogført på din periodiseringskonto vises, så alle poster på periodiseringskontoen bliver vist, og så skal man holde øje med hvilke der ikke er periodiseret.

OBS. i kolonnen "PosteringType" vil der på en postering som er periodiseret stå "Systempostering" mens der på en direkte postering vil stå f.eks. "Finansbilag" eller en anden posteringstype.

  • Hvad skal jeg gøre med de direkte posteringer?

Flere periodseringskonti

Hvis du har flere periodiseringskonti i din kontoplan, er det vigtigt du ikke sammenligner hvad der står på periodiseringskontoen i Saldobalancen, med "Total Rest, beløb" i periodiseringsrapporten. Grunden er at "Total Rest, beløb" viser det samlede beløb for alle konti der er periodiseret på i rapportens periode, hvilket ikke giver er korrekt billede af hvad der er blevet periodiseret på den enkelte konti, som du sammenligner med i Saldobalancen.

I stedet skal du i Periodiseringsrapporten kigge på tallet under "Rest, beløb" til højre for periodiseringskontoen du sammenligner med i Saldobalancen, som vist på billedet forneden.

OBS:
Fordi periodiseringsrapporten automatisk vil ændre datoen du skriver i feltet "Pr. dato", er det vigtigt at du sammenligner med en saldobalance som også viser regnskabet fra udgangen af samme måned.

Fejl i periodiseringsbogføringen

Det kan også være en mulighed, at du ved en fejl er kommet til at bruge den samme "realiseringskonto" og "aktivkonto", hvilket har flyttet pengene ind og ud af den samme konto, som skaber rod ift. bogføringen. Periodiseringsrapporten vil nemlig korrekt vise hvor meget der er blevet periodiseret, og hvad der står tilbage på kontoen, men saldobalancen vil i stedet kun vise det fulde beløb, da pengene aldrig bliver flyttet fra din "aktivkonto" til din "realiseringskonto".

Kontroller om "aktivkonto" og din "realiseringskonto" er den samme:

 1. Gå til fanen "Regnskab".
   
 2. Tryk på "Periodiseringer" i menuen til venstre under "Søgning og lister".
   
 3. Vælg periodiseringstypen og skriv bilagsnummeret.
   
 4. Tryk på "OK".
   
 5. Tryk på "Vis posteringer"

Se om pengene hver måned bliver både debiteret og krediteret på den samme konto, som vist på billedet forneden.

  • Hvad skal jeg gøre hvis der er periodiseret på den samme konto?

Bagudperiodiseret

Den sidste af de typiske fejl handler om hvis periodiseringens "startdato" er sat før posteringens "bogføringsdato", hvilket gør det svært at afstemme rapporter fordi det periodiserede beløb først bliver vist i Saldobalancen efter "startdatoen", mens Periodiseringsrapporten viser beløbet fra startdatoen. 

Rapporterne vil stemme overens når beløbet er bogføringsdatoen er passeret, hvilket betyder at bogføringen vil være korrekt med tiden.
Hvis du trækker en Periodiseringsrapport før bogføringsdatoen vil det akumulerede beløb blive vist korrekt, hvor en Saldobalance ikke viser akumulerede beløb.

Kontroller om "start dato" er før "bogføringsdato" ved følgende trin:

 1. Gå til "Regnskabsfanen"
   
 2. Tryk på "Periodiseringer" under "Søgning og lister" i menuen til venstre.
   
 3. Vælg periodiseringstypen og skriv bilagsnummeret.
   
 4. Tryk på "OK".
   
 5. Kontroller om datoen i "Startdato" er før "Dato".

Hvordan du afstemmer Periodiseringsrapporten med Saldobalancen før bogføringsdatoen:

 1. Gå til fanen "Rapporter" og tryk på "Periodseringer" i menuen til venstre under "Søgning og lister", udfyld diverse felter, tryk på "OK" og nedskriv beløbet i "Total rest, beløbet".
   
 2. Tryk nu på "Saldobalance" i menuen til venstre, udfyld diverse felter og tryk på "OK". 
  Tryk på periodseringskontoen for at åbne dets kontokort, og nedskriv beløbet der står under "Saldo" til højre for bilagsnummeret som tilhører den bagudperiodiserede postering.
   
 3. Gå nu til fanen Regnskab, og tryk på "Periodiseringer" i menuen til venstre.
  Hvis du f.eks. afstemmer juli måned, skal du vælge "Til startdato: 31.07.22" og "Fra dato: 01.08.22".
  Så "Til startdato" skal altså være sidste dag i den måned du forsøger at afstemme, og "Fra dato" skal være næstkommende dag.
   
 4. Tryk på "OK". 
   
 5. Til sidst tager du beløbet som fremgår i rapporten og trækker beløbet fra "Saldo" i Saldobalancen fra, hvorefter du har tallet som skal afstemmes med beløbet i Periodiseringsrapporten.
 
 

Bliv e-conomic Insider

Tilmeld mig e-conomic Insider-mail og nyhedsmails, der indeholder tips og tricks, invitationer til events, samt markedsføring om vores regnskabssystem og relateret software fra vores app-partnere.

Jeg kan til enhver tid afmelde mig og trække mit samtykke tilbage.

Når du indtaster dine oplysninger i feltet ovenfor, behandler Visma e-conomic dine persondata i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.

E-post indeni talebobbel

Tak for din tilmelding, vi har sendt dig en bekræftelsesmail.

Tjek din indbakke (eller spam-mappe) med det samme.

 
 
Illustration, mand med computer