Om EU-købsmoms og Rubrik A via finansbilag

Viden Om
Når du køber varer eller ydelser i andre EU-lande, skal du håndtere forskellige momsforhold i forhold til dem, der gælder i Danmark. Her vil vise dig, hvad du har brug for til at håndtere momsforhold, når det kommer til at ramme Rubrik A ved hjælp af finansbilag.

Har du, ligesom mange andre, allerede en opsætning, hvor du rammer Rubrik A ved at have indstillet momszonen på din leverandør til Rubrik A? Så kan du sagtens fortsætte uden at foretage nogle ændringer. Hvis du gerne vil ramme Rubrik A med finansbilag, så er det her momskoden, der kan gøre tricket.

• Kan disse momskoder også bruges på en leverandørfaktura?

Opret momskoderne

1. Tryk på det orange tandhjul og vælg "Alle indstillinger".
2. Find "Regnskab" i menuen til venstre og vælg "Momskoder".

Hvis du bruger e-conomic's standardkontoplan, foreslår vi, at du kopierer IV25 og IY25 ved at klikke på kopier-ikonet til højre. Dette giver dig samme opsætning som udgangspunkt og gør det nemmere for dig selv. Hvis du derimod ønsker at oprette momskoden fra bunden, skal du trykke på knappen "Ny momskode".

3. Udfyld felterne. Se nedenstående tabel for at se vores forslag til hvordan du kan sætte den op.

MomskodeNavnTypeSatstypeSats i %KontoModkonto

IVEU

Indgående (køb) varer EU - Rubrik A

Køb (omvendt betalingspligt)Varekøb/EU (rubrik A)25,0069066907
IYEUIndgående (køb) ydelser EU - Rubrik AKøb (omvendt betalingspligt)Ydelseskøb/EU (rubrik A)25,0069066907

OBS: Konto 6906: Erhvervelsesmoms (køb i udland) og 6907: Erhvervelsesmoms (modkonto) er konti, der i standardkontoplanen, er lavet til formålet om omvendt betalingspligt.

4. Tryk på "Gem" for at gemme den oprettede momskode.

Bogføring af køb i EU-lande

Hvis du har bestemte konti du bogfører på når det gælder køb i EU kan du sætte dine momskoder op på dine konti så de automatisk kommer på når du opretter dit bilag i kassekladden. Hvis du skal bogføre på en anden konto skal du huske at manuelt ændre momskoden.

Forneden kan du se hvordan et bilag til køb indenfor EU kan se ud som finansbilag:

Tip:
Anvender du e-conomics standardkontoplan har du to konti som er sat op til momskoderne og kan benyttes til køb indenfor EU. Det drejer sig om konto 1320 - Direkte omkostninger varer u/moms indenfor EU og konto 1321 - Direkte omkostninger ydelser u/moms indenfor EU

Rubrik A i Momsopgørelsen

Rubrik A er den samlede saldo for køb i udlandet, fordelt på varer og ydelser.

Som det fremgår af nedenstående billede, udlignes momsbeløbet i salgsmoms og købsmoms samtidig med, at det fulde beløb vises i Rubrik A.