e-copedia

Om fast rykkerprocedure, rykkergebyrer & rentetilskrivning

Viden Om
I denne artikel vil du lære mere om at fastlægge en fast rykkerprocedure samt rykkergebyrer og rentetilskrivninger - og udregningen af disse.

Det kan være udfordrende at vide hvordan man griber rykkerskrivning an - specielt de første gange. Ofte sker det ud fra en frustration om, at kunden ikke har betalt, og lige pludselig skal man tage stilling til rentetilskrivning & rykkergebyrer. Vores anbefaling er at lave en fast rykkerprocedure, som du bruger for alle dine kunder - så slipper du for at skulle bruge tid på at tage stilling til det fra gang til gang. 

  • Denne funktion kræver, at du har Small Business eller Professional abonnement.

Fast rykkerprocedure

En god rykkerprocedure sikrer dig, at du får rykket dine kunder løbende, og at betingelserne for rykkerskrivelserne er faste.

Rykkermodulet i e-conomic inkluderer alt bogført på kunden, der ikke er udlignet. Det vil sige alle åbne fakturaer, kreditnotaer, betalinger, renter og gebyrer.
Det er derfor vigtigt, at du udligner betalinger og fakturaer samt holder bevægelserne på kundekontoen opdateret. På den måde er du sikker på, at rykkeren bliver lavet korrekt.

Beslut dig derfor for en fast rykkerprocedure, og hold dig til den. Du skal tage stilling til, hvad du ønsker betalingsbetingelser, tekst, renter og gebyrer skal være - samt hvor ofte du ønsker at udsende rykkere. 

 

Et eksempel på en rykkerprocedure kan ses herunder:

Der rykkes hver tirsdag morgen, hvor der udsendes henholdsvis rykker 1, rykker 2 og rykker 3. Bemærk, at rykkerne skal udsendes i numerisk rækkefølge, således rykker 2 først kan dannes, når rykker 1 forfalden.

Rykker 1: Ingen renter eller rykkergebyrer. En venlig påmindelse til kunden, der har glemt at betale en forfalden faktura.
Rykker 2: Renter og/eller rykkergebyr. En rykker, der viser, at du forventer betaling. (Renter beregnes kun tilbage til datoen hvor du lavede din rykker 1).
Rykker 3: Renter og rykkergebyr. En rykker, der viser, at hvis du ikke modtager betaling inden for betalingsfrist - videresendes sagen til inkasso eller lignende. 

For alle rykkerskrivelserne anbefaler vi at benytte "Præcis" renteberegningen. Du kan læse mere om selve beregningen i afsnittet om Rentetilskrivning. Du skal ligeledes fastlægge betalingsbetingelserne. Vi anbefaler at bruge "Til omgående betaling" - overvej at brug respit 10 dage, for at give kunden tid til at betale, før der kommer en ny rykker.

Rykkergebyrer

Som en del af din faste rykkerprocedure skal du tage stilling til, hvilke rykkergebyrer du vil opkræve for henholdsvis rykker 1, 2 & 3. Vi har givet vores eksempel ovenfor på, hvornår vi anbefaler at opkræve rente - men det er helt op til dig selv. 

Vi anbefaler, at du rådfører dig med din revisor eller advokat, så du sikrer dig, at rykkergebyrerne tilskrives korrekt efter renteloven. Vær opmærksom på, at der gælder forskellige regler alt efter, om rykkeren sendes til en privatperson eller en anden virksomhed. 

Rentetilskrivning

Som en del af din faste rykkerprocedure skal du tage stilling til, hvilken rente du vil opkræve for henholdsvis rykker 1, 2 & 3. Vi har givet vores eksempel oven for på, hvornår vi anbefaler at opkræve rente - men det er helt op til dig selv. Et godt råd er: Tilskriv kun rente, når det er absolut påkrævet, og altså ikke nødvendigvis allerede på rykker 1 eller som et udtryk for irritation. Oftest vil mange kunder i praksis ikke betale rentenotaen. I stedet står du tilbage med en postering, der skal tilbageføres, idet den ellers vil indgå som indtægt i dit regnskab.

I e-conomic’s standardfaktura har vi indsat en tekst om, at der ved for sen betaling opkræves rente ifølge renteloven. Det er en rigtig god idé at have med på fakturaen, hvis opkrævningen en dag må sendes til retslig inkasso, fordi kunden ikke betaler. 

Hvis du vil tilskrive renter, så skal du følge renteloven. Anbefalingen er at rådføre sig med revisor eller advokat. Det frarådes generelt at tilskrive alt for ”optimistiske” renter og gebyrer. Har du ikke noteret eller aftalt andet med kunden end teksten på standardfakturaen, bør du tage udgangspunkt i morarenten til beregning af renteprocenten.

 

Beregningen af renter, når du laver en rykker

Her kan du se hvilken formel, der benyttes for renteberegningen i e-conomic. Du kan vælge mellem "Præcis" og "Påbegyndt måned" som princip til at beregne renten. 

Følgende bruges som eksempel til at se forskellen af beregningerne.

  • Der skyldes kr. 10.000,-
  • Beløbet var forfaldent til betaling den 20/8.
  • Der rykkes pr. 10/10.
  • Der tilskrives i eksemplerne 0,67 % i rente pr. mdr.

Præcis renteberegning

Præcis renteberegning vil tage det præcise antal dage fra faktura/sidste rykkers forfaldsdato til datoen, du laver rykkeren pr.
Beregningen af måneder vil se således ud med "Præcis" renteberegning:

DatoerAntal dageAntal dage / dage i månedenAntal måneder i perioden

20.08 - 31.08 =

11 dage11/310,3548387 måneder

01.09 - 30.09 =

30 dage30/301,0 måneder

01.10 - 10.10 =

10 dage10/310,3225806 måneder

Det giver sammenlagt

1,6774193 måneder

 

Beregningen ser ud som følger:
(Rente i %) * (Total antal måneder) * (Forfaldent beløb) / 100 = Rente i kr.
0,67 * 1,6774193 * 10.000 / 100 = 112,39 kr.

 

Påbegyndt måned renteberegning

Til forskel fra den præcise renteberegning, vil påbegyndt måned beregne rente i hele måneder. Vi fortsætter med ovenstående eksempel:

  • Der skyldes kr. 10.000,-
  • Beløbet var forfaldent til betaling den 20/8.
  • Der rykkes pr. 10/10.
  • Der tilskrives i eksemplerne 0,67 % i rente pr. mdr.

Det totale antal måneder for renteberegningen vil her være 3 - altså for august, september og oktober. 

Beregningen ser ud som følger:
(Rente i %) * (Total antal måneder) * (Forfaldent beløb) / 100 = Rente i kr.
0,67 * 3 * 10.000 / 100 = 201,00 kr.

OBS:
Hvis man sender en rykker af typen "Kontoudtog" først, så kan man kun beregne renter tilbage til forfaldsdatoen på "Kontoudtoget". Benyt derfor kontoudtoget under menuen "Rapporter" - "Kunder" - "Kundekontokort", hvis du ønsker at sende et kontoudtog før Rykker 1.
Tip:
Vi anbefaler, at du benytter "Præcis" renteberegning. Vi oplever ofte, at første rykker køres med rentesats på 0 % pr. måned - har man benyttet renteberegning "Påbegyndt måned" - vil du ikke kunne tilskrive renter før november - for at fortsætte eksemplet ovenfor.
 
 

Bliv e-conomic Insider

Tilmeld mig e-conomic Insider-mail og nyhedsmails, der indeholder tips og tricks, invitationer til events, samt markedsføring om vores regnskabssystem og relateret software fra vores app-partnere.

Jeg kan til enhver tid afmelde mig og trække mit samtykke tilbage.

E-post indeni talebobbel

Tak for din tilmelding, vi har sendt dig en bekræftelsesmail.

Tjek din indbakke (eller spam-mappe) med det samme.

 
 
Illustration, mand med computer