e-copedia

Sådan forstår du Rapporten "Anlægskartotek"

Viden Om
I denne guide vil vi uddybe, hvordan du kan få mere indsigt i de forskellige kolonner i anlægskartoteket, og hvordan du kan drage nytte af denne viden.

Det er vigtigt at forstå, at en nøjagtig registrering af dine aktiver i anlægskartoteket er afgørende for både den finansielle rapportering og for at sikre, at du har styr på dine aktiver. Når du først har registreret dine aktiver, kan du også bruge anlægskartoteket til at hjælpe dig med at styre og overvåge dem. Du kan se, hvor dine aktiver befinder sig, hvornår de blev købt, og hvad deres nuværende værdi er.

På den måde kan du få et bedre overblik over, hvordan dine aktiver udvikler sig over tid. En anden fordel ved at registrere dine aktiver i anlægskartoteket er, at det kan hjælpe dig med at planlægge for fremtiden. Ved at se, hvilke aktiver du har, og hvordan de udvikler sig, kan du bedre planlægge, hvornår du skal udskifte dem, og hvornår du skal spare op til nye.

  • Periodsering og Anlæg kan aktiveres i Market, ved at trykke på "Tillægsmoduler" under "e-conomic" i menuen til venstre.

Sådan forstår du kolonnerne i Anlægskartoteket


Generelt
Kolonnenavn
Beskrivelse

Nr.

Her ser du aktivets nummere.

Navn

Aktivets navn.

Beskrivelse

En beskrivelse af aktivet.

Anskaffelsesdato

Det er fakturadatoen, for hvornår du har bogført aktivet.

Levetid

Her ser du hvor lang tid, som aktivet er sat til at køre.

 

Kostpriser/Opskrivninger

Kolonnenavn
Beskrivelse

Primo

Hvis aktivet er blevet købt før den periode, som vises i den pågældene rapport for anlægskartoteket, vil anskaffelsesprisen stå i kolonnen "Primo". 

Tilgang

Hvis aktivet er blevet købt i det indeværende år, som vises i den pågældene rapport for anlægskartoteket, vil anskaffelsesprisen stå i kolonnen "Tilgang".

Afgang

Hvis aktivet er blevet solgt i år, vil det fulde beløb stå med minus i "Afgangs" kolonnen, og der vil stå 0 i "Ultimo" kolonnen. Hvis aktivet derimod ikke er blevet solgt, vil det fulde beløb også stå i plus i "Ultimo" kolonnen.
Med andre ord vil aktivets fulde beløb altid stå i "Ultimo" kolonnen, så længe det ikke er blevet solgt i det år, du kigger på, når du åbner anlægskartoteket.

Ultimo

"Ultimo" kolonnen viser "Primo" kolonnen plus "Tilgang" kolonnen og minus "Afgangskolonnen".

Kolonne kategorien "Kostpriser/Opskrivninger" viser aktivets fulde/originale pris samt hvornår det er købt.
Vær opmærksom på, at den kun viser fulde priser.

 

Afskrivninger/Nedskrivn.
Kolonnenavn
Beskrivelse

Primo

Kolonnen "Primo" viser totalen for, hvor meget der er blevet afskrevet på aktivet i de forgående i år.

Tilgang

I "Tilgangs" kolonnen vises, hvor meget der er blevet afskrevet på aktivet i den periode, som anlægskartotekets rapport vises for.

Afgang

Kolonnen "Afgang" bruges kun, hvis aktivet er blevet solgt i den periode, du kigger på. Den værdi, der står i kolonnen, er den resterende værdi, som mangler at blive afskrevet på aktivet.

Ultimo

"Ultimo" kolonnen viser "Primo" kolonnen plus "Tilgang" kolonnen og minus "Afgangskolonnen".

Kolonne kategorien "Afskrivninger/Nedskrivninger" er en oversigt over hvor mget aktiverne er blevet forvrænget i værdi via afskrivninger.

 

Bogført værdi
Beskrivelse

Denne kolonne viser aktivets nuværende værdi efter afskrivninger.

Helt enekelt viser den summen af den første "Ultimo" kolonne minus den anden "Ultimo" kolonne.

 

Afgange
Kolonnenavn
Beskrivelse

Salgssum

Hvis du sælger et aktiv kan du vælge, at angive en salgspris som vil vises her.

Fortjeneste / Tab

Hvis du sælger dit aktiv med en salgspris, vil beløbet i kolonnen "Fortjeneste/Tab" stå i endten plus eller minus, afhængig af om beløbet er støre eller mindre end den bogførte værdi.
Sagt med andre ord er det altså den bogførte værdi kontra salgssummen

Kolonnen "Afgange" bruges kun, hvis du har solgt en aktiv. Den skal tilføjes, når du åbner anlægskartoteket, for at vise den efter de andre kolonner.
Den viser de solgte aktiver, hvor meget de blev solgt til og hvilken fortjeneste, der blev opnået.

    • Hvordan ser jeg anlægskartoteket for tidligere perioder?
 
 

Bliv e-conomic Insider

Tilmeld mig e-conomic Insider-mail og nyhedsmails, der indeholder tips og tricks, invitationer til events, samt markedsføring om vores regnskabssystem og relateret software fra vores app-partnere.

Jeg kan til enhver tid afmelde mig og trække mit samtykke tilbage.

Når du indtaster dine oplysninger i feltet ovenfor, behandler Visma e-conomic dine persondata i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.

E-post indeni talebobbel

Tak for din tilmelding, vi har sendt dig en bekræftelsesmail.

Tjek din indbakke (eller spam-mappe) med det samme.

 
 
Illustration, mand med computer