Sæt periodisering op

Vejledning
Periodsering og Anlæg kan aktiveres i Market, ved at trykke på "Tillægsmoduler" under "e-conomic" i menuen til venstre. Det er nødvendigt at definere en nummerserie, en konto til forudbetalte udgifter og en realiserings konto til periodiseringsposteringer, før der oprettes periodiseringer.

Hvis du valgte en standardopsætning, findes disse allerede i dit system. Alle tre beskrives nedenfor.

Sådan angiver du en bilagsnummerserie for periodiseringer

1. Tryk på det orange tandhjul og vælg ”Alle indstillinger".
  2. Tryk på "Kategorier og enheder" i menuen til venstre og vælg "Nummerserier".
  3. Find ”Periodiseringer/Afskrivninger/Saldoposteringer” og tryk på ikonet ”Redigér” til højre for linjen.
  4. Indtast det nummer, som serien skal begynde med i feltet ”Næste nummer" og afslut på "Gem".

Sådan opretter du en konto til forudbetalte udgifter

1. Tryk på det orange tandhjul og vælg ”Alle indstillinger".
  2. Tryk på "Regnskab" i menuen til venstre og vælg "Kontoplan".
  3. Tryk på "Ny konto" og udfyld felterne. Opret kontoen som en balancekonto.
  4. Afslut på "Gem".
OBS:
Hvis du benytter en standardopsætning er denne konto allerede oprettet som konto 5660.

For hver periodiseret omkostningskonto er der angivet en balancekonto til de posteringer, der oprettes, når du periodiserer en udgift.

Det er muligt (ikke obligatorisk) at oprette flere balancekonti. Man kan f.eks. gøre det for at skelne mellem beløb med og uden moms, som bliver periodiseret, eller oprette en balancekonto til hver omkostningsgruppe.

Sådan opretter og angiver du en realiserings konto til periodiseringsposteringer

1. Tryk endnu en gang på det orange tandhjul og vælg ”Alle indstillinger".
  2. Tryk på "Regnskab" i menuen til venstre og vælg "Kontoplan".
  3. Tryk på "Ny konto" og udfyld felterne. Lad denne gang "Typen" være en driftskonto og momsen være blank.
  4. Afslut på "Gem".
OBS:

At have en Realiseringskonto er ikke et krav ved brug af periodisering.

Det kan dog være et ønske fra brugeren eller revisoren at kunne se, hvilke posteringer der kommer fra periodisering og hvilke der ikke gør, når de kigger i rapporter.

Sådan sætter du periodiseringskontoen på en fakturalinje

1. Tryk på fanen "Salg".
  2. Tryk på "Fakturering" i menuen til venstre og vælg "Fakturaer".
  3. Tryk på "Ny faktura" og vælg kunden.
  4. Opret en ny fakturalinje på "Ny fakturalinje" og udfyld felterne under fanen "Generelt".
  5. Tryk herefter på fanen "Periodisering" og sæt flueben i den lille boks ud for "Periodiser". Du kan nu indtaste startdato og slutdato for periodiseringen.
  6. Gør dette for hver fakturalinje, der skal periodiseres og afslut med at bogføre fakturaen.

Sådan sætter du periodiseringskontoen på en købspostering

1. Tryk på fanen "Regnskab".
  2. Vælg den kassekladde som du vil arbejde i og tryk på "Ny postering".
  3. Udfyld felterne under fanen "Generelt" og tryk herefter ind på fanen "Øvrigt".
  4. Indtast din konto til forudbetalte poster i feltet "Periodisering", og indtast en start- og slutdato.
  5. Afslut på "Gem" eller "Gem og ny", hvis du ønsker at oprette flere posteringer.
Se beskrivelse af felterne her:
Knapper og felter i Periodisering og Anlæg