Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Benchmarking - hvad er benchmarking?

Benchmarking er en systematisk undersøgelse og vurdering, der foretages for at sammenligne virksomheders resultater.

I e-conomic regnskabsprogram fremgår dit endelige resultat tydeligt, som du kan bruge til benchmarking. Prøv e-conomic regnskabsprogram gratis og uforpligtende i 14 dage og få adgang til hele regnskabsprogrammet med det samme.

Virksomheder kan med benchmarking lave en samlet vurdering af bl.a. effektivitet, arbejdsprocesser, konkurrenceevne og produktionsmetoder i forhold til andre virksomheder. Benchmarking bruges altså som en evalueringsmetode og er meget værdifuld for mange virksomheder.

Hvordan bruges benchmarking

Begrebet benchmarking bruges meget forskelligt, men den grundlæggende idé er altså at sammenligne sin virksomhed med andre virksomheder, både inden for ens egen branche, men også virksomheder fra helt andre brancher. Nogle virksomheder vælger at sammenligne med de bedste, så de virksomheder med mindre gode resultater, kan lære af de bedste. Man ser altså benchmarking som en mulighed for at finde forbedringsmuligheder.

Typer af benchmarking

Man kan stille det op i tre forskellige hovedtyper af benchmarking

1. Benchmarking internt i virksomheden.

Laver man en intern benchmarking i sin virksomhed, vil det typisk være mellem de forskellige afdelinger, kontorer, butikker m.v. Denne type benchmarking vil derfor være relativ nem for virksomheden at lave. Så det vil være naturligt at starte med denne type af benchmarking.

2. Benchmarking mellem virksomheder
Denne type benchmarking er en måde, hvorpå man sammenligner sin egen virksomhed med en hvilken som helst anden type virksomhed. Dermed kan man opnå et resultat, der kan føre til udvikling og nytænkning.

3. ”Best practice”
Typen ”best practice” er på samme måde en sammenligning mellem virksomheder, men her er det bare en sammenligning af den virksomhed med det bedste resultat. Det vil for nogle virksomheder være umuligt at opnå samme resultat eller bare i nærheden af. Men det kan være en god måde at indhente idéer som eksempelvis, hvordan de er nået til at blive ”best practice”.

Benchmarking er altså en god måde at sammenligne sin egen virksomhed med andre. Og det resultat, man så opnår, kan hjælpe en til at blive bedre på forskellige områder.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis