Eksport – hvad er eksport?

Eksport

Eksport er salg til udlandet og det modsatte af import. Normalt forbinder man eksport med virksomheders salg af varer og ydelser til udenlandske markeder.

Læsetid: ca. 1 min.
Senest opdateret:
Et portrætbillede af en mand
Skrevet af Adam Lyngø
SEO Specialist
Et portrætbillede af en mand
Adam Lyngø

SEO Specialist

Som SEO-specialist i e-conomic arbejder jeg målrettet med at gøre vores løsninger synlige for de virksomheder, der har mest brug for dem. Med en baggrund i digital marketing og stor erfaring inden for søgemaskineoptimering hjælper jeg vores team med at sikre, at både små og mellemstore virksomheder finder den rette økonomisoftware — præcis når de har brug for det. Jeg brænder for at forstå brugernes søgeadfærd og omsætte data til strategier, der skaber målbar værdi. Mit arbejde spænder bredt: fra teknisk SEO og indholdsstrategi til konverteringsoptimering og analyse af søgetrends. Senest har jeg haft fokus på, hvordan vi med intelligent brug af AI og strukturerede data kan fremtidssikre vores digitale tilstedeværelse og skabe endnu bedre brugeroplevelser. Når jeg ikke dykker ned i crawl-logs og SERP-analyser, arbejder jeg sammen med vores indholds- og performance-teams for at sikre, at alt spiller sammen — både teknisk, strategisk og kreativt.

Tip

e-conomic er et komplet regnskabsprogram til alle slags virksomheder. Prøv e-conomic regnskabsprogram gratis i 14 dage og få adgang til hele regnskabsprogrammet med det samme.

Hele grundtanken om eksport og import er, at lande specialiserer sig inden for nogle produktionsområder, mens andre lande specialiserer sig i andre områder. Specialisterne sælger derefter ud af deres produkter på tværs af landegrænser. Det er kraften bag et marked med fri konkurrence.

Eksport er især vigtig for små lande som Danmark. En stor del af vores økonomi er baseret på vores eksport, mens eksport ikke har lige så stor betydning for eksempelvis USA. Ved handel mellem to lande bliver varerne ofte pålagt told.

Skal du eksportere?

Hvis du allerede eksporterer eller måske overvejer, om det er noget for din virksomhed, så har erhvervsstyrelsen lavet en guide om eksport, som dækker det grundlæggende omkring eksport til udlandet.

Når din virksomhed skal til at eksportere, så er det for eksempel vigtigt at dine fakturaer er opdaterede. Du skal sørge for at have dine internationale betalingsoplysninger, BIC-kode og IBAN-nummer, er skrevet på fakturaen.

Store danske eksportvirksomheder

Danmarks store eksport bygger på, at vi i Danmark er rigtig dygtige på en række områder. Nogle af Danmarks største eksportvirksomheder er:

  • Novo Nordisk
  • Mærsk Line
  • Carlsberg
  • Grundfos
  • Lego

De danske virksomheders største andel af eksportvarer består i industriprodukter, landbrugsprodukter og kemiske varer.

Danmarks største handelspartnere

De danske virksomheder eksporterer en stor del af danskproducerede varer. Vi har en stor eksport inden for EU (ca. 70 %), men andre lande ligger også højt på listen over danske eksportmarkeder (tal fra 2015):

  1. Tyskland – 16,1 procent (af den samlede eksport)
  2. Sverige – 12 procent
  3. USA – 8,3 procent
  4. Storbritannien – 6,4 procent
  5. Norge – 6,4 procent

Relaterede ord