Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Feriekonto – Hvad er feriekonto?

FerieKonto er en dansk ordning, hvor lønmodtagere opsparer feriepenge svarende til 12,5% af deres løn. Feriepengene administreres af ATP og kan anmodes om som supplement til lønnen under ferie, eller hvis du går på pension.

Integrer dit lønsystem, som automatisk udregner dine medarbejderes feriepenge, med e-conomic regnskabsprogram. Udforsk de tilgængelige løn-apps, der kan bruges sammen med e-conomic. Prøv e-conomic regnskabsprogrammet gratis og uden forpligtelser.

Hvad er Feriekonto?

FerieKonto er en dansk ordning, der blev indført for at sikre, at lønmodtagere har mulighed for at spare op til feriepenge, som de kan bruge, når de går på ferie. Funktionen af en FerieKonto er en form for opsparing, der sikrer, at medarbejdere har økonomisk støtte under ferien. FerieKonto administreres af ATP (Arbejdsmarkedets Tillægspension).
 

Når en arbejdsgiver udbetaler løn, indbetales en procentdel til FerieKonto, der administrerer feriepengene og udbetaler dem, når lønmodtageren holder sin ferie.
 

Hvordan fungerer Feriekonto?

Når en arbejdsgiver udbetaler løn, indbetales en procentdel til FerieKonto, der administrerer feriepengene og udbetaler dem, når lønmodtageren holder sin ferie.

Her er en oversigt over, hvordan FerieKonto typisk fungerer:
 

1. Opsparing af feriepenge

Mens du er ansat, optjener du feriepenge svarende til 12,5% af din løn (2,08 feriedage per måned). Pengene indbetales løbende på din FerieKonto.
 

2. Overførsel til ATP

Pengene overføres til din FerieKonto af din arbejdsgiver og administreres af ATP.
 

3. Opsparing over tid

Jo flere måneder du arbejder, desto større bliver beløbet for din ferieopsparing. Du kan se din saldo på din FerieKonto under borger.dk, hvor det også fremgår, hvor mange feriedage du har til gode.
 

4. Brug af feriepenge

Når du ønsker at få udbetalt dine feriepenge, kan du anmode om det fra din FerieKonto på borger.dk. FerieKonto sørger for udbetalingen i overensstemmelse med de indbetalte beløb og feriedage. 

Udbetalingen foregår en måned før din første feriedag. Hvis der er mindre end fire uger til, udbetales pengene i løbet af fire bankdage.
 

Opløsning af FerieKonto

Når du forlader din stilling, eller når ferieåret slutter, kan du anmode om at få udbetalt dine optjente feriepenge, hvis du ikke har brugt alle dine optjente feriedage endnu.

Du anmoder gennem din arbejdsgiver eller direkte via FerieKonto på borger.dk, afhængigt af hvilken ordning der er på din arbejdsplads.
 

Overførsel til feriefond

Ferieåret løber fra 1. september til 31. august det følgende år.  Det er i denne periode, du optjener dine feriepenge.

Ferieafholdelsperioden løber fra d. 1. september til d. 31. december det efterfølgende år – her afholder du den ferie, du har optjent i det forudgående ferieår.

Hvis ikke du anmoder om dine feriepenge, eller hvis ikke du bruger dem inden udgangen af ferieafholdelsesperioden (31. december), kan de ubrugte feriepenge blive overført til en feriefond.

Det sker typisk d. 30. september året efter ferieafholdelsesperiodens udløb.
 

Hvad gør jeg, hvis mine penge er overført til en feriefond?

Feriefondens ansvar omfatter at bevare og administrere lønmodtageres optjente feriepenge. Hvis dine feriepenge er overført til en feriefond, skal du ansøge hos dem for at få udbetalt pengene.

Hvis du ikke kender din feriefond, kan du finde oplysninger om, hvem der udbetaler dine feriepenge, i selvbetjeningsløsningen på Borger.dk. Her skal du klikke på ”Se og bestil feriepenge” under ”Din tidligere ferie”:

 

  • Hvis det er FerieKonto, der står som udbetaler, er pengene overført til Arbejdsmarkedets Feriefond, Vesterbrogade 6D, 1620 København V.
  • Hvis det er din arbejdsgiver eller en anden feriekasse, der har overført pengene, skal du kontakte dem for at få oplyst, hvilken feriefond de har overført pengene til. 

 

Krav til udbetaling af feriepenge og lønmodtagerens indestående

Det er din feriefond, der afgør, om du kan få feriepenge udbetalt, hvis de er overført til fonden. Når det kommer til udbetaling af feriepenge og lønmodtagerens indestående, er det vigtigt at opfylde visse betingelser.

Du skal kunne dokumentere ét af følgende punkter for at få feriepengene:
 

  • Du har afholdt ferie uden at modtage løn eller andre indtægter i ferieperioden.
  • Du er officielt stoppet i din stilling senest den sidste dag af ferieperioden, og du har ikke modtaget offentlige ydelser i den pågældende periode.
  • Din ferie strækker sig ud over fire uger, og du har ikke modtaget visse offentlige ydelser i ferieperioden.

Du kan bruge følgende som dokumentation:
 

  • Lønsedler fra din arbejdsgiver på det tidspunkt, hvor du holdt ferie for at påvise, at du ikke modtog løn i ferieperioden.
  • Udbetalingsspecifikation fra din a-kasse, der viser, at du afholdt ferien uden modtagelse af løn.
  • Udbetalingsmeddelelse fra din kommune eller a-kasse, som bekræfter, at du var forhindret i at arbejde på grund af ferie frem til ferieperiodens udløb.

 


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis