Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Kryptovaluta - hvad er kryptovaluta

En kryptovaluta er en digital valuta, der ikke bruger banker til at bekræfte transaktionerne med, og er derfor de-centraliseret. Kryptovaluta er er baseret på teknologien Blockchain.

I e-conomic regnskabsprogram vælger du selv, hvilken valuta, du ønsker at anvende som grundvaluta. e-conomic regnskabsprograms valutakurser opdateres en gang i døgnet via XE.com, for at sikre dig de mest korrekte kurser. Prøv e-conomic bogføringsprogram gratis i 14 dage og få adgang til hele regnskabsprogrammet med det samme.

Kan du også blive i tvivl om hvad kryptovaluta er? Det er du ikke ene om. Det er en valuta som adskiller sig betydelig fra dem vi kender fra hverdagen. I grove træk kan kryptovalutaen forklares som: 

Digitale penge. De er fuldstændig digitale enheder på internettet som ikke fysisk kan røres eller holdes.

De-centraliseret penge. Alle gennemførte transaktioner med kryptovaluta udføres udenom banker og gemmes på en offentlig, global liste eller hovedbog.

Peer-to-peer penge. Kryptovalutaer udveksles mellem parter elektronisk, uden at en central part eller en mellemmand er nødvendig for at godkende transaktionen.

 

Hvad er kryptovaluta? 

I bund og grund er kryptovaluta en digital valuta, hvis generering og overførsel er reguleret af krypteringsmetoder. Kryptovaluta fungerer som en de-centraliseret valuta, og opererer derfor uafhængigt af centralbankerne.

Når der handles med kryptovaluta bruges “cryptography” til at sikre og verificere transaktionerne. Og samtidig til at kontrollere oprettelsen af ​​nye enheder af en bestemt kryptovaluta. 

 

Hvordan bruges kryptovaluta? 

Når du skal bruges en kryptovaluta i forbindelse med en online-transaktion, bruger du en digital nøgle med adressen på valutaen. Det kan også forklares sådan at denne digitale nøgle er selve valutaen. Sådanne nøgler opbevares i din såkaldt online krypto-pengepung (wallet). 

 

Kryptovalutaens historie 

Bitcoin er et af de mest kendte og første kryptovaluta. Den blev skabt en (eller flere) person(r) under pseudonymet “Satoshi Nakamoto”. Første gang man hørte om bitcoins var i et white paper som blev udarbejdet i 2008. Herefter, og mere præcist i 2009, blev Bitcoin Blockchain - netværket som bitcoins kører på - lanceret. 

 

Hvilke slags kryptovalutaer er der? 

Siden da er der dukket mange andre typer kryptovaluta, som allesammen er direkte konkurrenter til Bitcoin. Blandt de største konkurrenter findes valutaerne Cardano, Litecoin og Ethereum. Men de er kun et meget lille udpluk af de mange kryptovalutaer. I dag findes der mere end 10.000 forskellige kryptovalutaer, hvoraf mange bygger på blockchain-teknologien. 

 

Afslutningsvis er det vigtigt at pointere at kryptovaluta adskiller sig fra fiat-valutaer/fiat-penge. Når vi skriver fiat-valuta er det penge som den amerikanske dollar eller den britiske pund. Altså er det de penge vi kender fra vores hverdage og bruger på rejse (tjek vores valutaomregner, hvis du gerne vil være opdateret på valutakursen på udenlandsk valuta) og nede i supermarkedet. 

Den skelnes fra fiat-valutaen da der er ingen central myndighed som producerer kryptovaluta. På den måde bliver kryptovalutaen uigennemtrængelig for regeringsindgreb og indblanding, ligesom der heller ikke kan manipuleres med valutaen.  

 


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis