Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Møntfod (møntenhed) – hvad er en møntfod?

En møntfod er en lovbestemt enhed, der betegner værdien af én enhed af landets valuta i forhold til eksempelvis guld eller sølv

e-conomic regnskabsprogram giver dig mulighed for selv at vælge den møntfod, du vil bruge. Prøv e-conomic gratis i 14 dage og få adgang til hele regnskabsprogrammet med det samme.

Normalt forstår man en møntfod eller en møntenhed som et lands valuta. Det kan eksempelvis være danske kroner, amerikanske dollars eller euro.

Møntfodens relative værdi

En møntfod eller møntenhed udtrykkes altid i relation til en anden værdi. Man vil eksempelvis have svært ved at snakke om, hvad kronen er værd uden at sammenligne den med en anden værdi. Den danske krone (DKK) kan eksempelvis sammenlignes med euroen (EUR), hvor der cirka går 7,5 krone på en euro.

Fastkurssystem – Bretton Woods

I 1945 indgik flere lande et samarbejde om at sikre landenes valutakurser. Bretton Woods-systemet var et sæt regler, der skulle sikre en pengepolitik, som skulle undgå situationer som den økonomiske krise i 1930’erne. Et princip bag dette fastkurssystem var en vekslingskurs mellem landets valuta og værdien af guld. Vekslingskursen måtte ikke afvige mere end +/- 1 procent fra en bestemt værdi i forhold til guldets værdi.

Flydende valutakurser

Fastkurssystemet kollapsede i 1971, fordi amerikanerne lod værdien af dollaren flyde. Efter 1973 har de førende valutaer i verden flydt frit, og man vender formodentlig ikke tilbage til det gamle fastkurssystem som Bretton Woods-systemet.

Faktorer som inflation og deflation har også betydning for værdien af et lands valuta.

Valuta i e-conomic

I e-conomic er det muligt at benytte sig af forskellige valutaer, når man bogfører sine posteringer. Vores e-copedia indeholder hjælp til opsætning af grundvaluta, valutakurser og meget mere.

Du kan prøve e-conomics valutaomregner, hvis du har brug for at omregne en specifik valuta gratis. Det er hurtigt og nemt.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis