Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Lønsumsafgift – hvad er lønsumsafgift?

Lønsumsafgift er en afgift som virksomheder, der er fritaget for moms skal betale. Lønsumsafgiften beregnes af virksomhedens lønsum + virksomhedens eventuelle overskud

e-conomic er et komplet regnskabsprogram til alle slags virksomheder. Prøv e-conomic regnskabsprogram gratis i 14 dage, og du får adgang til hele regnskabsprogrammet med det samme.

Lønsumsafgift betales af en virksomheds samlede lønsum uden hensyntagen til fordelingen på lønmodtagere. Virksomheder, der ikke har nogle ansatte kan også være pålagt at betale lønsumsafgift. I så fald vil lønsumsafgiften blive udregnet på baggrund af det samlede overskud til indehaveren.

Hvornår skal du betale lønsumsafgift?

Lønsumsafgift kan siges at være den afgift, der bliver pålagt overskuddet fra salg af momsfrie varer. Nogle virksomheder kan dog godt have nogle varer eller ydelser, der er momspligtige og samtidig nogle, der ikke er momspligtige. Det er derfor en god idé at forhøre sig med SKAT eller med en revisor.

Lønsumspligtige aktivitetsområder omfatter eksempelvis finansiel virksomhed, administration af fast ejendom, sundhedspleje, undervisning, kultur og taxakørsel.

Registrering af virksomhed

Hvis din virksomhed sælger varer eller ydelser, der skal betales lønsumsafgift af, skal du registrere dig ved nærmeste told- og skatteregion. Du kan finde yderligere information om registrering af din virksomhed på SKATs hjemmeside.

Du skal dog kun registreres, hvis afgiftsgrundlaget overstiger registreringsgrænsen på 80.000 kroner årligt.

For yderligere information om lønsumsafgift henviser vi til en revisor. Du kan bruge e-conomics revisor- og bogholderliste til at finde en revisor. Klik på Byer og søg lokalt. Hvis du f.eks. vælger København, så ser du kun revisorer og bogholdere i København.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis