Moms på salg med omvendt betalingspligt

Vejledning
Omvendt betalingspligt er en ordning, hvorefter det er køber og ikke sælger, der skal afregne momsen af et køb af varer/ydelser. Fakturaen udstedes uden moms, hvorefter køber beregner og afregner momsen.

Hvorvidt du som sælger er omfattet af det nye regler afhænger af, hvor meget af dit salg af de nedenstående produkter, der går til andre erhvervsdrivende.

Det drejer sig om mobiltelefoner, integrerede kredsløbsanordninger (mikrochips mv.), spillekonsoller, tablets og bærbare pc'er.

Salg til erhvervsdrivende:
Udgør dit salg af ovenstående produkter mere end 50%, så er du omfattet af de nye regler, og så skal du ikke opkræve moms ved salg af disse produkter til virksomheder.

Salg til både privat og erhverv:
Når du sælger varer, der er omfattet af de nye regler om omvendt betalingspligt, til både privat og erhverv, er du nødt til at lave en "lille krølle", for at få en korrekt momsregistrering.
Eftersom det er varegruppen, der bestemmer hvilken omsætningskonto en faktura bogføres på, og dermed også hvilken momskode der bliver anvendt, er det nødvendigt at sælge varen med to forskellige momskoder (U25 til private og OBPS til erhverv).

Det betyder, at du er nødt til at oprette varen to gange, så du kan placere varen i to forskellige varegrupper og dermed ramme de to forskellige omsætningskonti, der har de nødvendige momskoder tilknyttet.

Så eksemplet ovenfor kommer til at se sådan ud:
Bærbar 1 (Private) – Varegruppe: 1 (Omsætning – U25)
Bærbar 2 (Erhverv) – Varegruppe: 5 (Omsætning – OBPS)

Salg til private:
Sælger du mere end 50% af produkterne til private, så er du ikke omfattet af reglerne, og du skal opkræve momsen, som du har gjort indtil nu.

Sådan oprettes momskoden OBPS

1. Klik på det orange tandhjul og vælg "Alle indstillinger".
  2. Klik på "Regnskab" i menuen til venstre og vælg "Momskoder".
  3. Klik på "Ny momskode" og udfyld felterne - vær opmærksom på at konto 6902 er sat på efter e-conomic's standard-kontoplan.
  4. Afslut ved at klikke "Gem".
Tip:
Momskoden OBPS er en del af e-conomic's standardopsætning og derfor kan du blot tjekke om den er oprettet.

Hvis du ikke benytter en af e-conomic's standardopsætninger og ønsker at oprette momskoden, kan du se her, hvordan du gør.

Her kan du se et eksempel på, hvordan din konto, kunde og varegrupper kan sættes op

1. Konto: Der er oprettet en ny konto og tilknyttet momskode "OBPS".
  2. Kunde: Der er valgt momszone indland på kunden.
  3. Varegruppe: Der er oprettet en separat varegruppe til salg med omvendt betalingspligt, hvor konto 1040 til dette formål er tilknyttet.
OBS:
Husk at oprette varer i varegruppe 5, så de kommer rigtig med i momsopgørelsen.
Tip:
Du skal huske at gøre opmærksom på, at der er omvendt betalingspligt på den faktura, du sender til din kunde.

Det sidste billede viser din momsopgørelse, hvor dit salg med omvendt betalingspligt fremgår i rubrik C.

Fakturaen med omvendt betalingspligt
Du skal huske at indsætte tekst på din faktura, om at opkrævningen sker med omvendt betalingspligt, før du sender den til din kunde.