e-copedia

Om åbne posteringer i anden valuta ved årsafslutning

Viden Om
I denne artikel forklarer vi, hvad du skal gøre, hvis du har åbne posteringer i en anden valuta, i et regnskabsår du er i færd med at afslutte.

Hvis du ved årsafslutning får besked om, at du har åbne posteringer, er det vigtigt, at du undersøger, om denne postering er meningsfuld at have åben. Det kan være, at du har foretaget en kundeindbetaling, som er en forudbetaling til en salgsfaktura, der udstedes det følgende år. I dette tilfælde ville det være fornuftigt at lade posteringen stå åben ved årsafslutningen.

Problemet kan opstå, hvis kundeindbetalingen reelt skal udligne noget i det gamle år, da der også skal bogføres en valutakursdifference. Men en valutakursdifference kan ikke bogføres, hvis året allerede er lukket.

Hvordan valutakurser bliver bogført i e-conomic

Når du udligner posteringer i e-conomic, for eksempel en salgsfaktura med en kundeindbetaling, og disse er foretaget i en anden valuta end din grundvaluta, skal der ofte bogføres en valutakursdifference. Dette sker, hvis den valgte kurs er forskellig fra den dag, du bogførte salgsfakturaen, til den dag, du bogfører kundeindbetalingen. Systemet bogfører automatisk denne valutakursdifference, når udligningen foretages, enten som kurstab eller kursgevinst. De konti, der bogføres på, opsættes under "systemkonti".

Datoen for valutakursdifferencen vil altid være den seneste af de datoer, der udlignes imellem. For eksempel, hvis du har lavet en leverandørfaktura i USD med fakturadatoen d. 01.01.24, og leverandørbetalingen er modtaget og bogført d. 29.02.24, vil valutakursdifferencen blive bogført på den seneste af disse to datoer, som i dette eksempel er d. 29.02.24.

Flere valutakursdifferencer

Hvis du udligner mere end to posteringer med hinanden, kan der potentielt blive bogført mere end én valutakursdifferens. For eksempel, hvis du laver en leverandørfaktura i EUR den 01.01.24, og betaler den over to omgange med en leverandørbetaling den 01.03.24, og endelig en leverandørbetaling den 01.05.24. EUR-kursen var forskellig alle tre dage. e-conomic vil i dette tilfælde danne to valutakursdifferencer, én på datoen 01.03.24 og én på datoen 01.05.24.

Hvis du bruger "faste valutakurser" i e-conomic, vil systemet ikke behøve at danne disse valutakursdifferencer. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det giver mening for dig at bruge faste valutakurser, anbefaler vi, at du konsulterer en revisor eller bogholder.

 
 

Bliv e-conomic Insider

Tilmeld mig e-conomic Insider-mail og nyhedsmails, der indeholder tips og tricks, invitationer til events, samt markedsføring om vores regnskabssystem og relateret software fra vores app-partnere.

Jeg kan til enhver tid afmelde mig og trække mit samtykke tilbage.

Når du indtaster dine oplysninger i feltet ovenfor, behandler Visma e-conomic dine persondata i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.

E-post indeni talebobbel

Tak for din tilmelding, vi har sendt dig en bekræftelsesmail.

Tjek din indbakke (eller spam-mappe) med det samme.

 
 
Illustration, mand med computer