e-copedia

Om åbne posteringer i anden valuta ved årsafslutning

Viden Om
I denne artikel får du forklaret hvad du skal gøre, hvis du har åbne posteringer i en anden valuta, i et regnskabsår du er ved at afslutte.

Hvis du ved en årsafslutning får besked om, at du har åbne posteringer, er det vigtigt du undersøger om denne postering giver mening at have åben. For det kan sagtens være tilfældet, at du laver en kundeindbetaling, som er en forudbetaling til en salgsfaktura der kommer året efter. Her ville det give god mening, at have den åbentstående ved årsafslutningen.

Grunden til det kan være et problem er, at hvis kundeindbetalingen reelt skal udligne noget i det gamle år, så skal der også bogføres en valutakursdifference. Men en valutakursdifference kan ikke bogføres, hvis året er lukket. 

Hvordan valutakurser bliver bogført i e-conomic

Når du udligner posteringer i e-conomic, eksempelvis en salgsfaktura med en kundeindbetaling, og disse er lavet i en anden valuta end din grundvaluta, så vil der ofte skulle bogføres en valutakursdifference. Dette er tilfældet, hvis den valgte kurs er forskellig fra den dag du bogførte salgsfakturaen, til den dag hvor du bogfører kundeindbetalingen. Systemet bogfører automatisk denne valutakursdifference, når man laver udligningen, enten som kurstab eller kursgevinst. Kontiene der bogføres på, sættes op under “systemkonti”.

Datoen for valutakursdifferencen, vil altid være den seneste af de datoer, som der udlignes i mellem. Et eksempel her kunne være, at man har lavet en salgsfaktura i EUR med fakturadatoen d. 20.01.22. Kundeindbetalingen har man fået og bogført d. 03.10.22. Valutakursdifferencen vil blive bogført på den seneste af disse to datoer, som i dette eksempel vil være d. 03.10.22.

Flere valutakursdifferencer

Hvis man udligner flere end 2 posteringer med hinanden, så kan der potentielt blive bogført mere end én valutakursdifference.
Et eksempel her kunne være, at man har lavet en leverandørfaktura i USD d. 01.01.22, en kreditnota d. 05.01.22 og til sidst en leverandørbetaling d. 07.01.22. Kursen på USD var forskellig alle 3 dage. e-conomic vil her danne 2 valutakursdifferencer, én på datoen d. 05.01.22 og én på datoen d. 07.01.22.

Hvis du i e-conomic bruger “faste valutakurser”, så vil systemet ikke behøve at danne disse valutakursdifferencer. Er du i tvivl om det kan give mening for dig at bruge faste valutakurser, så anbefaler vi, at du forhører dig med en revisor eller bogholder.

 
 

Bliv e-conomic Insider

Tilmeld mig e-conomic Insider-mail og nyhedsmails, der indeholder tips og tricks, invitationer til events, samt markedsføring om vores regnskabssystem og relateret software fra vores app-partnere.

Jeg kan til enhver tid afmelde mig og trække mit samtykke tilbage.

Når du indtaster dine oplysninger i feltet ovenfor, behandler Visma e-conomic dine persondata i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.

E-post indeni talebobbel

Tak for din tilmelding, vi har sendt dig en bekræftelsesmail.

Tjek din indbakke (eller spam-mappe) med det samme.

 
 
Illustration, mand med computer