Om bankafstemning

Viden Om
Med funktionen Bankafstemning kan du sikre, at dit regnskab afspejler alle bevægelser på din bankkonto. På den måde slipper du for at bekymre dig om, hvor vidt du har glemt noget i din bogføring.

Gennem bankafstemning får du mulighed for at afstemme om din reelle bank har den samme værdi som banken i e-conomic. Det sker ved at trække dit kontoudtog over fra din bank og ind i e-conomic og derefter afstemme posterne fra kontoudtoget med posteringerne i e-conomic. På den måde ved du at du har bogført korrekt. Derudover giver det dig mulighed for at sikre at din bank i e-conomic har den samme værdi som din virkelige bank.

Om bankafstemningens funktioner

Vil du have det fulde udbytte af bankafstemning, skal du enten importere dit kontoudtog manuelt med en csv-fil, eller sikre at du ligger i enten pakken Plus, Smart eller Avanceret for at få dine bankposteringer indlæst automatisk.

Endnu en smart funktion ved bankafstemningen er at de indlæste bevægelser kan overføres til din kassekladde. Det betyder, at du slipper for at taste dine posteringer manuelt i e-conomic. I stedet skal du blot vælge hvilke konti, de skal bogføres på, når du overfører posteringer fra bankafstemningen til kassekladden. Derefter vil de blive oprettet og ligge klar til bogføring i den valgte kassekladde, som sparer dig en masse tid.

Din bankafstemning kan blive endnu mere effektiv gennem funktionen Autoforslag. Ligger du i en af pakkerne Smart eller Avanceret, kan du overføre posterne fra bankafstemningen endnu hurtigere. Gennem Machine learning lærer systemet din af bogføring og kan derfor oprette posterne for dig så du ikke behøver at tage dig tid til at håndtere posteringerne i overføringsprocessen. Systemet vil aflæse hvad du har valgt at overføre og autoudfylde felter som f.eks. hvilken bilagstype det drejer sig om og hvilken kunde, leverandør eller konto det skal bogføres ind på. Det eneste du skal gøre er at gennemse, overføre og til sidst bogføre posteringerne.

• Hvorfor er det smart at bruge bankafstemningen?
    • Hvordan opsætter jeg bankafstemningen og gør den klar til brug?
    • Hvordan får jeg min bankkonto med i oversigten af konti der kan afstemmes under bankafstemningen?
    • Generelt om "Detaljeret opsumering"

Kom godt i gang med bankafstemning

For at e-conomic kan vise dig, om der er balance mellem den konto, der repræsenterer din bankkonto i dit regnskab, og den konto, du har hos din bank, er det nødvendigt at indstille en primosaldo i din bankafstemning.

På den måde kender e-conomic saldoen på din bankkonto og kan vise dig, hvordan den påvirkes af posterne i dit regnskab. Det betyder, du altid kan kontrollere om saldoen på den bankkonto, du har i dit regnskab, og den konto, du har hos banken, stemmer overens.

1. For en konto fra din kontoplan kan blive brugt som bankkonto i bankafstemningen, skal du først oprette den som en bankkonto i regnskabsfanen eller oprette den i kontoplanen og vælge den som en beholdningskonto i din kassekladde.

2. Inden du tager bankafstemningen i brug, skal du først indtaste og afstemme bankens primosaldo.

3. Derefter skal du importere dit kontoudtog. Husk at du kan få dit kontoudtog overført automatisk ved at sætte din bankintegration op hvis du ligger i pakkerne Plus, Smart og Avanceret.

4. Nu skal du overføre bankdata til kassekladden. Selv om dette sparer meget tid i forhold til at manuelt oprette posteringerne, er der mere tid at hente ved at benytte Autoforslag

5. Når du overfører bankdata fra bankafstemningen til kassekladden, bliver posteringerne automatisk afstemt. Men der kan være posteringer som skal afstemmes manuelt i bankafstemningen.

6. Har du bogført bilag i e-conomic og importeret dit kontoudtog i bankafstemningen, kan du med fordel bruge automatisk afstemning i bankafstemningen.

7. Med bankafstemningen kan du også overføre beløb mellem perioder, hvis de er indsat/hævet i én periode, men bogført i en anden. Og har du fået lavet en forkert afstemning af bankposteringer, kan du fortryde en afstemning.

Bankafstemning med anden valuta

For at styre, hvilken valuta der skal bruges på en konto i din bankafstemning, skal du først indstille valutaen. Dette kan gøres enten inde på Bankkonti eller når du forbinder en ny konto via Aiia.

1. Først skal du trykke på "Regnskab".

2. Derefter skal du trykke på "Bankkonti" i venstre menu under "Bank".

3. Her finder du en oversigt over dine bankkonti i e-conomic. For at ændre en eksisterende konto skal du trykke på blyanten ude til højre. Herefter kan du vælge en valuta og gemme ændringen ved at trykke på knappen "Gem". Alternativt kan du oprette en ny konto og i opsætningen vælge en valuta.

Ændringen træder i kraft, så snart du gemmer bankkontoen, og kan øjeblikkeligt ses i Bankafstemning.

• Skal jeg selv indstille valuta ved opsætning af bankintegration via Aiia?
OBS:
Bankafstemning i anden valuta viser kun transaktioner, der er i den valuta, der er indstillet på kontoen. Hvis du for eksempel har en Euro-konto, som er indstillet til EUR-valuta, og du modtager en USD-transaktion på den konto, vil den ikke blive vist i din bankafstemning.
    • Hvordan bogfører jeg, hvis jeg har lavet en betaling i en anden valuta end den, min valuta-konto er sat op til?
Tip:
Hvis du ikke vælger en valuta, vil programmet indstille den til at bruge grundvalutaen i dit regnskab.