e-copedia

Om moms

Viden Om
Har du brug for en bedre grundforståelse for moms? I denne artikel kan du lære mere om hvad moms er og gennemgå de vigtige principper som er gode at kende til når du laver moms i e-conomic.
Tip:

Hvis du vil vide mere om moms, anbefaler vi vores gratis onlinekursus "Moms i e-conomic", hvor du kan lære, hvordan du håndterer moms i e-conomic.

Derudover kan du også tilkøbe vores fysiske academy kursus "Forstå din moms" for at få en længere og mere grundig gennemgang af opsætningen og for at lære, hvordan du undgår at lave fejl.

Hvad er moms?

Moms er en afgift, der lægges til salget af varer og tjenesteydelser og kommer i spil når du sælger og køber varer og ydelser. Når virksomheder skal føre et momsregnskab betyder det blot at regnskabet skal have bestemte konti der viser alle køb og salg i virksomheden samt konti der viser deres moms. 

I e-conomic har vi gjort det let for dig at overholde dette. Hvis du bruger vores standardopsætning har du en kontoplan som med alle de konti som er nødvendige for at kunne redegøre for køb, salg og moms. Samtidig bogføres din moms automatisk såfremt din momsopsætning er korrekt. 

Det betyder at når du eksempelvis er inde og bogføre en faktura rammer den tre forskellige steder i dit regnskab. En konto i debet, en konto i kredit og en konto for din moms. Det beløb der rammer din momskonto vil være en andel af det samlede fakturerede beløb alt efter hvilken momssats der har været på fakturaen. Det er dette beløb der indgår i din momsafregning og medtages i din momsopgørelse. 

OBS:
Benytter du ikke e-conomics standardopsætning, er det vigtigt at du tager dig tid til at sikre at din opsætning er korrekt og at du har alle de konti som er nødvendige for et retvisende regnskab.

Hvad er indgående moms?

Indgående moms er den moms der tilføjes til dit køb fra sælgers side. Når man køber varer, modtager man reelt også to ting. Det ene er varen (fysisk vare eller ydelse), og det andet er momsen. Da varen er indgående i virksomheden, er momsen ligeledes indgående (medmindre varen er fritaget for moms, som f.eks. forsikringer). Indgående moms kaldes derfor også for købsmoms.

Hvad er udgående moms?

Udgående moms, også kaldet salgsmoms, er den form for moms som pålægges dit varesalg, altså alt der går ud fra virksomheden. Du skal selv huske at opkræve moms på dit salg men når du bruge e-conomics standardopsætning er dette allerede på plads og du kan fakturere med moms med det samme. 

Der skal beregnes udgående moms af hele virksomhedens momspligtige omsætning i momsperioden. Dette skal oplyses til SKAT når man angiver sin moms. Udgående moms består af 25% af den momspligtige omsætning. Dvs. at hvis man sælger en vare for kr. 100, så vil der skulle pålægges ekstra kr. 25 i moms. Derved vil den samlede faktura til kunden lyde på kr. 125.

Der er forskel på om man sælger sin vare til en kunde i Danmark, en kunde i EU eller en kunde udenfor EU. Derfor er det vigtigt at du sætter dig ind i de momsregler der gælder der hvor du handler. 

Momsafregning

Momsafregning er afregningen af den moms, som en virksomhed skylder (udgående moms), og den moms en virksomhed har til gode (indgående moms). Når en virksomhed skal afregne sin moms, er det forskellen mellem den indgående moms (købsmoms) og den udgående moms (salgsmoms), der skal findes.

Denne difference skal indberettes til SKAT. Det vil sige, at skulle virksomhedens udgående moms overstige indgående moms skal virksomheden betale dette beløb til SKAT. Skulle det være omvendt, modtager virksomheden selvfølgelig differencen fra SKAT.

I e-conomic afregnes din skat automatisk efterhånden som du bogfører. Du kan holde øje med afregningen og afstemme din moms ved at tjekke rapporten "Momsafstemning".

Når du skal indberette din moms er det rapporten "Momsopgørelse" du skal bruge. Den indgående moms er det beløb, som man har ”lagt ud” og som man skal have retur af staten. Udgående moms er det beløb, som man har opkrævet hos sine kunder, og som man skal betale til SKAT. Momsopgørelsen består i at trække disse to opgjorte beløb fra hinanden og derefter betale differencen til SKAT.

Reglerne kan variere alt efter om du handler indenfor eller udenfor Danmark. Hold dig altid opdateret med de nyeste regler på SKATs hjemmeside. 

    • Hvornår skal moms afregnes?
 
 

Bliv e-conomic Insider

Tilmeld mig e-conomic Insider-mail og nyhedsmails, der indeholder tips og tricks, invitationer til events, samt markedsføring om vores regnskabssystem og relateret software fra vores app-partnere.

Jeg kan til enhver tid afmelde mig og trække mit samtykke tilbage.

Når du indtaster dine oplysninger i feltet ovenfor, behandler Visma e-conomic dine persondata i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.

E-post indeni talebobbel

Tak for din tilmelding, vi har sendt dig en bekræftelsesmail.

Tjek din indbakke (eller spam-mappe) med det samme.

 
 
Illustration, mand med computer