Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Bankafstemning – hvad er bankafstemning?

Bankafstemning er en afstemning mellem kassekladde og bank. Der kan forekomme tidsforskel mellem bogføringen af en udgift og betalingen af udgiften, som skal afstemmes.

Med Smart Bank til e-conomic forbinder din bank og dit regnskabsprogram og gør din bankafstemning meget lettere.

Hvordan laver man bankafstemning

Når man laver bankafstemning, så gøres det ved at man på den ene side har alle virksomhedens bogførte indtægter og udgifter, også kaldet kassekladden. Mens man på den anden side har alle virksomhedens kontoudtog fra banken.

Når de to ting er klar, så gælder det om at gennemgå sin kassekladde post for post og undersøge om posteringerne stemmer overens med kontoudtoget. Manuel bankafstemning er et meget tidskrævende arbejde og man kan spare meget tid med automatisk bankafstemning. Automatisk bankafstemning er når et program udfører størstedelen af bankafstemningen helt automatisk.

 

Automatisk bankafstemning

Der findes en lang række programmer, hvori du kan afstemme dit regnskab med din bank. De fleste fungerer på den måde, at du importerer bankposteringer fra din bank. Programmet kan derefter automatisk kan udpege hvilke posteringer, der ikke stemmer overens.

Hvis du vil importerer bankposteringer skal du kunne lave et udtræk af dine kontoudtog fra banken i f.eks. en CSV-fil, som du derefter kan importerer til dit regnskabsprogram.

Mest ideelt er det dog hvis du kan få en decideret bankintegration mellem din bank og dit regnskabsprogram. Så slipper du for manualt at skulle importerer dine bankposteringer.

Med en bankintegration bliver dine bankposteringer automatisk uploaded til dit regnskab.

En bankintegration kan sættes op ved hjælp af Bank Connect som forbinder din bank og dit økonomisystem. Tal nærmere med din egen bank om Bank Connect.

En ny spiller på markedet er aiia, hvor du selv kan oprette forbindelse til din bank 100% digitalt.

Bankintegration og automatisk bankafstemning sparer dig en masse tid, og du skal kun koncentrere dig om de posteringer, der ikke stemmer overens.

 

Illustration af bankintegration med automatisk bankafstemning

 

Når bankafstemningen ikke stemmer overens

Man afstemmer som regel en periode ad gangen. Hvis du skulle være så uheldig, at din bankafstemning ikke stemmer, så kan det skyldes to ting.

Det kan enten være fordi en post er bogført på én dato, mens den samme post er sat til en anden dato på kontoudtoget. Den anden årsag kan være, at der er sket en fejl, så det bogførte beløb simpelthen ikke stemmer overens med det faktiske indbetalte beløb på bankkontoen.

  • Forkert dato: Skulle der være en forskel på bogføringsdatoen og betalingsdatoen, må der laves en manuel afstemning. Efter posterne er afstemt føres restposter fra kontoudtoget til bogføringen. De poster, der er bogført på den forkerte dato flyttes blot over til den korrekte dato. Et eksempel på et sådan problem er, hvis en indtægt er bogført til den 31. i måneden, mens indbetalingen faktisk først er sket den 1. i måneden efter.
  • Forkert beløb: Skulle der være posteringer, hvor beløbet i bogføring og beløbet på kontoudtoget ikke stemmer overens, så må fejlen findes og derefter rettes. En sådan fejl kan eksempelvis skyldes en forkert bogføring, eller at en debitor har indbetalt et forkert beløb.

 

e-conomic revolutionerer bankafstemning

Med e-conomics Smart Bank bliver din bankafstemning meget lettere:

  • Nem aiia bankintegration opdaterer bankdata flere gange om dagen
  • Lynhurtig automatisk bankafstemning
  • Eliminering af manuelle tastefejl
  • Automatisk bogføring baseret på dine tidligere handlinger
  • Mere sikkerhed i dit regnskab
  • Mere tid til dét, der virkelig giver din forretning værdi

Læs mere om e-conomic Smart Bank og kom i gang i dag.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis