Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Bankafstemning – hvad er bankafstemning?

Bankafstemning er en afstemning mellem kassekladde og bank. Der kan forekomme tidsforskel mellem bogføringen af en udgift og betalingen af udgiften

Tillægsmodulet Smart Bank til e-conomic forbinder din bank og dit regnskabsprogram og gør din bankafstemning meget lettere.

Når man bankafstemmer, så gøres det ved at man på den ene side har alle virksomhedens bogførte indtægter og udgifter, også kaldet kassekladde, mens man på den anden side har alle virksomhedens kontoudtog.

Når de to ting er klar, så gælder det om at fatte arbejdshandsken og gennemgå post for post. Det kan være et meget tidskrævende arbejde, og derfor vælger de fleste også en nemmere løsning. Der findes nemlig gode programmer, der udfører størstedelen af bankafstemningen automatisk - eksempelvis e-conomic, hvor bankafstemningen nemt kan automatiseres.

Når bankafstemningen ikke stemmer overens

Man afstemmer som regel en periode ad gangen. Hvis du skulle være så uheldig, at din bankafstemning ikke stemmer, så kan det skyldes to ting.

Det kan enten være fordi en post er bogført på én dato, mens den samme post er sat til en anden dato på kontoudtoget. Den anden årsag kan være, at der er sket en fejl, så det bogførte beløb simpelthen ikke stemmer overens med det faktiske indbetalte beløb på bankkontoen.

  • Forkert dato: Skulle der være en forskel på bogføringsdatoen og betalingsdatoen, må der laves en manuel afstemning. Efter posterne er afstemt føres restposter fra kontoudtoget til bogføringen. De poster, der er bogført på den forkerte dato flyttes blot over til den korrekte dato. Et eksempel på et sådan problem er, hvis en indtægt er bogført til den 31. i måneden, mens indbetalingen faktisk først er sket den 1. i måneden efter.
  • Forkert beløb: Skulle der være posteringer, hvor beløbet i bogføring og beløbet på kontoudtoget ikke stemmer overens, så må fejlen findes og derefter rettes. En sådan fejl kan eksempelvis skyldes en forkert bogføring, eller at en debitor har indbetalt et forkert beløb.

Programmer til bankafstemning

Der findes en lang række programmer, hvori du kan afstemme dit regnskab med din bank. De fleste fungerer på den måde, at du importerer dine kontoudtog fra banken, således at programmet automatisk kan udpege hvilke posteringer, der ikke stemmer overens.

Ved at bruge et sådan program sparer du en del tid, og du skal altså kun koncentrere dig om de posteringer, der ikke stemmer overens.


Når du skal vælge et program til at hjælpe dig med bankafstemningen gælder det, som med så meget andet, at man får, hvad man betaler for. Du kan finde programmer der kræver betaling, men også programmer, der er gratis. Det er op til dig at vurdere, hvilket behov lige netop din virksomhed har.

e-conomic revolutionerer bankafstemning

Med e-conomics tillægsmodul Smart Bank bliver din bankafstemning meget lettere:

  • Integration mellem din bank og e-conomic
  • Lynhurtig bankafstemning
  • Eliminering af manuelle tastefejl
  • Hjælp til bogføring baseret på dine tidligere handlinger
  • Mere sikkerhed i dit regnskab
  • Mere tid til dét, der virkelig giver din forretning værdi.

Læs mere om e-conomic Smart Bank og kom i gang i dag.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis