Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Gennemsnitlig kostpris – hvad er gennemsnitlig kostpris?

Metoden gennemsnitlig kostpris er en metode til at beregne værdien af en gruppe aktiver ved at tage de samlede omkostninger divideret med antallet af enheder

e-conomics tillægsmodul lagerstyring benytter sig af gennemsnitlig kostpris. Prøv e-conomic regnskabsprogram gratis i 14 dage og få adgang til hele regnskabsprogrammet med det samme.

Gennemsnitlig kostpris, også kaldet "glidende kostpris", er altså en metode til at finde ud af, hvad der i gennemsnit bliver betalt for en enhed, og hvad en given vare koster.

Kostprisen er enhver vare og ydelses værdi, så har man en gruppe af aktiver, kan man bruge kostprisprincippet ”gennemsnitlig kostpris” til at beregne kostprisen på en given vare eller ydelse.

Den gennemsnitlige kostpris metode kan også være god at bruge, hvis man skifter fra leverandør, som man over en længere har handlet hos og har betalt forskellige priser for en given vare.

Ved at bruge denne metode kan man se, hvad varen i gennemsnit koster i indkøb. Den gennemsnitlige kostpris er altså et gennemsnit af indkøbsprisen af en vare.

Læs mere om gennemsnitlig kostpris i vores e-copedia.

Eksempel på udregning af gennemsnitlig kostpris

Du køber et parti af 100 stk. blyanter til 5 kr. stykket. Næste dag køber du 100 stk. mere, men nu til 3 kr. stk. Den gennemsnitlige kostpris beregnes således:

Her kan du se et eksempel på, hvordan man beregner gennemsnitlig kostpris

Der findes forskellige principper for beregning af kostpris. I e-conomics lagerstyring, bruger vi kostprisprincippet "gennemsnitlig kostpris" til at beregne kostprisen.

Læs mere om lagerstyring og gennemsnitlig kostpris i vores e-copedia.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis