Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Realkredit – hvad er realkredit?

Realkredit er et separat finansieringssystem for lån, der kan optages med sikkerhed i fast ejendom, og som finansieres gennem salg af obligationer

Hvis du har et spørgsmål om realkredit, så er du mere end velkommen til at oprette et indlæg på vores forum, hvor flere revisorer tilbyder god og gratis rådgivning. Du kan også kontakte en revisor, du finder en på vores revisorliste.

I Danmark opfattes realkredit som realkreditinstitutternes bevilling af lån samt salg af modstående obligationer inden for realkreditlovens rammer.

Finansiering af realkreditlån

Finansiering af realkreditlån sker på baggrund af, at når der optages et realkreditlån i eksempelvis et hus, så udstedes der obligationer på det tilsvarende beløb, hvoraf der udbetales renter til ejerne. Obligationerne sælges på det åbne kapitalmarked og det er derved muligt for alle og enhver at investere i disse.

Renten på obligationer påvirker tydeligt incitamentet til låntagning og herigennem også prisdannelsen for ejendomme samt incitamentet til at bygge og renovere ejendomme.

Regler for realkredit

Realkreditlovens hovedregel siger, at et realkreditlån skal optages med sikkerhed for 80 % af ejendommens værdi. Lånets løbetid må højest være på 30 år, og det skal tilbagebetales med lige store ydelser som et annuitetslån.

De fleste realkreditlån er fast forrentede lån, der kan konverteres. At konvertere et lån betyder at indfri lånet før tid. Det kan blandt andet gøres ved at indbetale obligationsrestgælden til den kommende termin til kurs 100 eller ved at opkøbe obligationerne på markedet til en eventuelt lavere kurs.

Der findes også realkreditlån med variable rente, de såkaldte F lån. Her har man de seneste år oplevet en negativ rente for F1 lån, hvor rente varierer hvert år. Det betyder dog ikke, at man får penge for at låne penge, da man kommer til at betale for lånet i form af bidragssatser.  


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis