Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Indfrielse – hvad er indfrielse?

Indfrielse er tilbagebetaling af et lån – enten ved lånets naturlige udløb eller ved ekstraordinært at betale lånet tilbage før tid

e-conomic er et komplet regnskabsprogram til alle slags virksomheder. Prøv e-conomic regnskabsprogram gratis i 14 dage og få adgang til hele regnskabsprogrammet med det samme.

At indri et lån betyder, at man tilbagebetaler det skyldige beløb. Man betaler altså penge ind, så man bliver fri af lånet.

Ordinær og ekstraordinær indfrielse

En indfrielse sker enten ved lånets udløb eller før lånets udløb. Hvis man betaler det sidste af lånet af ved den aftale tid, så kaldes indfrielsen en ordinær indfrielse. Betaler man resten af lånet af før den aftalte tid, kaldes indfrielsen en ekstraordinær indfrielse.

Ekstraordinær indfrielse ved afvikling

En situation, hvor ekstraordinær indfrielse kunne blive relevant er ved salg af et hus, der har et lån tilknyttet til boligen. Hvis man har taget et større realkreditlån, som man ikke overdrager til køberen – hvilket man normalt ikke gør – så skal lånet indfries inden boligen sælges. Dermed skal man betale resten af lånet tilbage før lånets udløb, hvilket som nævnt kaldes ekstraordinær indfrielse.

Ekstraordinær indfrielse ved omlægning

Hvis man ikke sælger huset med det tilknyttede realkreditlån, så kan det være, at man alligevel ønsker at omlægge sit lån. En omlægning foretages typisk for at sænke den månedlige ydelse og på den måde få et billigere lån. Her vil man også foretage en ekstraordinær indfrielse af restgælden på det eksisterende lån, så det gamle lån afvikles, og man derefter kan tage et nyt og mere fordelagtigt lån.

Amortisation

Amortisation er afviklingen af en gæld, hvor man betaler af i afdrag. Afdragene er summen af en fastlagt ydelse plus en bestemt rente. Ved løbende afvikling af gæld anvender man typisk annuitetslån, serielån eller stående lån.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis