Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Udlån – hvad er udlån?

Udlån er penge, som man låner i banken eller af et andet pengeinstitut. Man betaler en rente for udlånet til långiveren

e-conomic er et komplet regnskabsprogram til alle slags virksomheder. Prøv e-conomic gratis i 14 dage og få adgang til hele regnskabsprogrammet med det samme.

Et udlån kan være en kassekredit, et realkreditlån eller anden gæld, som man har til sin bank. Udover banklån kan man tage forbrugslån hos private långivere, hvor man typisk betaler en højere rente for udlånet.

Udlån og indlån

Man skelner typisk mellem et udlån og et indlån. Udlån er penge som pengeinstituttet låner ud, hvor indlån er penge, som pengeinstituttet får ind. Indlån er altså de penge, som man sætter i banken, og som man får en indlånsrente for. Den grundlæggende forretningsidé bag banker og andre pengeinstitutter ligger i forskellen mellem indlåns- og udlånsrenten.

Rentemarginal ved udlån og indlån

Som bank udnytter man rentemarginalen – forskellen mellem udlånsrentemarginalen og indlånsrentemarginalen. Det vil sige, at man som bank tager en højere rente for sine udlån, end man betaler for folks indlån.

Samtidig er rentemarginalen med til at finansiere bankens risiko for tab, driftsomkostninger og forrentning af aktionærenes indskud i banken. Rentemarginalen benyttes også som en indikator for, hvordan indtjeningsniveauet ligger for banker og pengeinstitutter.

Hvad koster et udlån?

Det er meget forskelligt hvad det koster at låne penge. Udlånsrenten svinger over tid, og så er der stor forskel om du skal låne penge til eksempelvis forbrug eller til køb af bolig.

Hvis du ønsker at finde priser på, hvad det koster at låne penge, så har Forbrugerrådet og Finansrådet lavet siden Pengepriser.dk, hvor du kan finde pengeinstitutternes prisoversigter.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis