Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Topskat – hvad er topskat?

Topskat er en ekstra skat, som du betaler af den del af din indtægt, der ligger over topskattegrænsen. I 2023 skal du fx betale 15 % ekstra skat af din indtægt over 568.900 kr.

Du kan stille spørgsmål om topskat i vores forum, hvor flere revisorer tilbyder god og gratis rådgivning. Du kan også kontakte en revisor fra vores revisorliste.

Topskat er en del af skattesystemet for indkomstskat i Danmark. Vi har det, der hedder progressiv skat, hvilket vil sige, at jo mere du tjener, jo højere skatteprocent har du. Dem, der tjener mest, skal betale topskat. Alle i Danmark med en indkomst betaler skat og har skatteforpligtelser, men det er altså ikke alle, der betaler topskat. 

 

Hvornår skal jeg betale topskat?

Grænsen for, hvornår du skal betale topskat, skifter fra år for år, så det er en god ide at tjekke det aktuelle beløb i forbindelse med din årsopgørelse. Topskattegrænsen i 2023 er 568.900 kr. Den del af din indkomst, som efter at AM-bidrag er fratrukket, ligger over denne grænse, skal du altså betale yderligere 15 % i skat af. 

 

Topskatten indgår i din samlede skat

Topskatten bliver regnet ind i den procent, du i alt skal betale i skat. Det kaldes også din trækprocent, og du kan se den på skat.dk. Din trækprocent bliver beregnet ud fra din bundskat, kommuneskat, topskat og eventuel kirkeskat. Hvis regeringen eller din kommune beslutter sig for at indføre skattelettelser eller skattestigninger, kan de ændre procentsatserne for disse skatter.

 

Skatteloftet sænker sandsynligvis din topskat

Før du ærgrer dig for meget over topskatten, skal du også kende et andet begreb i skattesystemet, nemlig skatteloftet. Skatteloftet er en øvre grænse for, hvor meget skat du i alt kan komme til at betale af din indkomst. 

 

Når din bundskat, kommuneskat, topskat og eventuel kirkeskat bliver lagt sammen, må din samlede skatteprocent ikke komme over skatteloftet. I 2023 er skatteloftet på 52,07 %, og du kan aldrig komme til at betale mere end det – heller ikke din samlede skatteprocent egentlig er højere. 

 

Hvordan kan jeg komme til at betale mindre i topskat?

Tjen mindre: En oplagt mulighed er at arbejde mindre eller få en lavere løn, så din indkomst ikke kommer over topskattegrænsen. Men det har selvfølgelig andre ulemper. 

Indbetal til pension: Hvis du indbetaler til en ratepension, kan du trække beløbet fra din personlige indtægt. Tjener du fx 600.000 kr. i 2023 og indbetaler 50.000 kr. på din ratepension, skal du ikke betale topskat, fordi din skattepligtige indtægt kommer under topskattegrænsen på 568.900 kr.

Brug virksomhedsordningen: Med virksomhedsordningen for enkeltmandsvirksomheder og interessentskaber (I/S) kan du flytte indkomst i virksomheden fra et år med høj indtægt til et mindre godt år. På den måde slipper du for at betale topskat i de fede år og sparer pengene op i virksomhed til senere år, hvor indtægten er mindre og din skatteprocent også er lavere. Husk at sætte dig grundigt ind i reglerne, før du tilmelder dig. 


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis