e-copedia

Om at indberette moms i e-conomic og hos SKAT

Viden Om
På denne side kan du læse mere om, hvad momsindberetning indebærer og hvad du skal gøre fra start til slut for at indberette din moms nemt, hurtigt og rigtigt.

Momsregistrerede virksomheder, skal sørge for at deres regnskab redegør for køb og salg af varer og ydelser og den moms der har været ind over disse. Ud fra dette skal der laves en momsafregning og det er denne du skal indberette til Skattestyrelsen ved udgangen af hver momsperiode.

Momsindberetning er virksomhedens registrering af moms på SKATs hjemmeside og er som udgangspunkt påkrævet af alle virksomheder. Indberetningen skal ske hver måned, kvartal eller halvår alt efter omsætning.

Ved alle registreringer i e-conomic udregnes momsen automatisk, så du hurtigt kan lave dit momsregnskab. Når den indgående- og udgående moms er bogført, kan du danne en momsopgørelse, sikre dig, at alt er lavet korrekt og indberette din moms til SKAT.

OBS:
Det er vigtigt at du overholder de momsfrister som Skattestyrelsen har sat. Hvis ikke, kan du blive pålagt et gebyr på 800 kr.
Tip:

Hvis du vil vide mere om moms, anbefaler vi vores gratis onlinekursus "Moms i e-conomic", hvor du kan lære, hvordan du håndterer moms i e-conomic.

Derudover kan du også tilkøbe vores fysiske academy kursus "Forstå din moms" for at få en længere og mere grundig gennemgang af opsætningen og for at lære, hvordan du undgår at lave fejl.

Aflæs din momsrapport, før du indberetter

For at sikre, at du ikke rapporterer forkerte tal ind til SKAT, er det altid en god idé at kontrollere din momsopgørelse i e-conomic, før du indberetter. Denne laver momsudregningen for dig og angiver hvilket beløb du skal indberette til skat. Her er det særlig vigtigt at forstå rapporten "momsopgørelse" i e-conomic. Er der fejl i denne rapport skal du gennemgå de bilag der fremgår af rapporten for at finde frem til fejlen. 

Bemærk, at rapporten har samme formuleringer og terminologi som hos SKAT, hvilket gør det lettere for dig at indberette de korrekte tal hos SKAT.

Hvis alt ser ud, som det skal, på din momsrapport, kan du foretage en afstemning af din moms.

Denne afstemning sikrer, at alt er registreret korrekt i e-conomic ved at kigge på de posteringer med moms, du har bogført og sammenligne disse med, hvor meget du har købt og solgt for i din virksomhed. På den måde, kan afstemningen vise, hvor stor forskellen mellem det beregnede og det faktiske resultat er, og give dig mulighed for at opdage poster med forkerte momskoder og direkte posteringer, på dine momskonti.

Markér som indberettet

Når du har indberettet til SKAT, skal du sørge for at markere din momsopgørelse som indberettet i e-conomic. På den måde kan e-conomic holde styr på, hvad du har indberettet, for dig.

Gamle momsopgørelser, du har indberettet, vil blive lagt i arkiv for momsopgørelse.

Herefter skal du bogføre betalt eller tilbagebetalt moms i dit regnskab, for at vise, du ikke har et mellemværende med SKAT i dit regnskab.

  • Hvordan kommer jeg i gang med rapporten Momsopgørelse, hvis jeg tidligere ikke har benyttet den?

Der kan ske ændringer

Indimellem kan der ske ændringer i din virksomhed, som ikke når at blive tastet - og dermed heller ikke blive indberettet til SKAT. Hvis det er tilfældet, skal du indberette igen.

Før du gør det, er det vigtigt, at du efterberegner din moms, så din momsopgørelse rettes til med de nyeste posteringer i dit regnskab. Herefter bør du afstemme din moms og dernæst indberette igen.

Tip:
SKAT har lavet en App, der kan benyttes på enten en smartphone eller en tablet på både Andriod og iOS. Du kan også indberette din moms til SKAT via hjemmesiden Indberet.virk.dk, der drives af Erhvervsstyrelsen.

Godt at vide

Selv om du kan behandle din moms og danne en momsopgørelse i e-conomic sker din indberetning ikke automatisk herfra. Du skal lave indberetningen på SKATs hjemmeside under TastSelv Erhverv. Det er også hos SKAT du finder de præcise frister for indberetningen. Du kan læse mere hos SKAT her.

  • Hvor ofte skal jeg indberette moms?
  • Skal jeg indberette selv om der ikke har været salg eller køb i virksomheden?
  • Hvilke tal trækker jeg i e-conomic til indberetningen?

Sådan kan du kommunikere med SKAT

Har du spørgsmål eller brug for hjælp fra SKAT vedrørende din momsindberetning, skal du være tilmeldt kommunikation med skatteforvaltningen. Forudsat at du er tilmeldt kommunikation med skatteforvaltning, kan du i trinene forneden læse mere om hvordan du kontakter SKAT.

 1. Åben "Log på TastSelv Erhverv".
   
 2. Tryk på "Log på med NemID/MitID".
   
 3. Får du et pop-up med en sikkerhedsadvarsel skal du vælge "Ja".
   
 4. Vælg "Kontakt" øverst i højre hjørne.
   
 5. Vælg "Skriv besked" under Erhverv til venstre.
   
 6. Vælg et emne. 

Skal du vide mere, kan du læse videre om momsindberetning her.

 
 

Bliv e-conomic Insider

Tilmeld mig e-conomic Insider-mail og nyhedsmails, der indeholder tips og tricks, invitationer til events, samt markedsføring om vores regnskabssystem og relateret software fra vores app-partnere.

Jeg kan til enhver tid afmelde mig og trække mit samtykke tilbage.

Når du indtaster dine oplysninger i feltet ovenfor, behandler Visma e-conomic dine persondata i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.

E-post indeni talebobbel

Tak for din tilmelding, vi har sendt dig en bekræftelsesmail.

Tjek din indbakke (eller spam-mappe) med det samme.

 
 
Illustration, mand med computer