Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Controller - hvad er en controller?

I regnskabssammenhæng er controller et moderne ord for bogholder og betegner jobbet som økonomiansvarlig

Mere end 5.200 controllere, bogholdere og revisorer arbejder allerede i e-conomic regnskabsprogram. Følg linket for gratis oprettelse som administrator.

Grundlæggende er en controller og en bogholder det samme. Dog kan der i jobbet som controller ligge en ekstra vægt på kontrol af kreditorkartoteket. Som controller kan dette fokus bestå i at holde opsyn med indkommende leverandørfakturaer og at validere disse.

Forskel på bogholder og controller

Jobtitlen controller er en mere nutidig betegnelse for det job, der tidligere blev udført af en bogholder. I en tid, hvor næsten al bogføring foregår på en computer, er det ikke så retvisende at kalde den økonomiansvarlige for en bogholder. Det kan være en af grundende til, at jobtitlen controller vinder fremgang og ofte bliver benyttet i stedet for titlen som bogholder.

Controller som bogholderens overordnede

Der findes ingen faste retningslinjer for, hvad en controller beskæftiger sig med. En udbredt fortolkning af controller-betegnelsen er dog, at controlleren er bogholderens overordnede. Controlleren som overordnet udspringer af den ”kontrollerende” funktion, der består i at overvåge eller efterse bogholdernes arbejde.


For at være helt sikker på, hvori controllerens arbejde består, er man dog nødt til at se nærmere på det pågældende jobopslag eller stillingsbetegnelse. Controller er nemlig en ubeskyttet titel og kan derfor dække over varierende arbejdsområder.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis