Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Merværdi – hvad er merværdi?

Merværdi er forskellen mellem den værdi, den ansatte lægger på sin arbejdsplads og den løn, den ansatte får. Merværdien tilgår typisk virksomhedens ejer

e-conomic er et komplet regnskabsprogram til alle slags virksomheder. Prøv e-conomic regnskabsprogram gratis i 14 dage og få adgang til hele regnskabsprogrammet med det samme.

Merværdi er et begreb, der er udviklet af marxismen med Karl Marx i spidsen. Merværdi beskriver den ekstra værdi, som en medarbejder frembringer ved sit arbejde – ud over, hvad medarbejderen får i løn.

Den arbejdskraft, der lægges hos en virksomhed betaler virksomheden mindre for, end hvad arbejdskraften reelt tilfører af værdi. Dette er det grundlæggende princip for al ansættelse.

Merværdien tilfalder ejeren

Som ejer af en virksomhed kan man investere i medarbejdere, der forhåbentlig kan gøre et godt stykke arbejde og tilføre virksomheden værdi. For ejeren er det tanken, at medarbejderne tilfører mere værdi, end de koster i løn.

Merværdien tilfalder ejeren, der ønsker at opbygge en kapital bestående af den akkumulerede merværdi fra alle ansatte.

Modellens berettigelse

Denne model for arbejdsgiver og arbejdstager er noget simpel, men den marxistiske model kan stadig bruges til at få en grundlæggende forståelse for forholdet mellem ejer og ansat.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis