Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Momsregistrering - hvad er momsregistrering?

Momsregistrering betyder en virksomhed der er momspligtig skal registrere sig og dermed betale moms

Moms er en vigtig del af det at føre regnskab. Du kan let arbejde med moms i e-conomic regnskabsprogram. I vores brugsvejledning e-copedia kan du finde hjælpeartikler om moms.

Hvis man, både som fysisk eller juridisk person, driver en økonomisk virksomhed med salg af momspligtige varer og alle slags ydelser, skal det registreres hos SKAT. En økonomisk virksomhed vil sige, at denne drives for at tjene penge – og ikke nødvendigvis med et overskud. Hvis man sælger private ejendele, eller gør en tjeneste for et familiemedlem eller en nabo for en sum penge, skal man ikke betale moms. Pointen er, at der skal være en vis løbende omsætning, før man kan kalde det skattepligtigt.

Man kan sige det på denne måde: ”Det er momspligten, som udløser pligten til at lade sig momsregistrere. Det er ikke momsregistreringen, som udløser pligten til at betale moms”.

Skal min virksomhed registreres?

Det er ikke alle virksomheder, som skal momsregistreres. Det er heller ikke alle, der kan blive det. En virksomhed skal registreres og opkræve moms, hvis der er tale om levering af varer og tjenesteydelser. Dette gælder også, hvis det er handel i og med udlandet.

En virksomhed skal momsregistreres, hvis den indbefatter:

  • Fremstilling, bearbejdning, udlejning, opbevaring eller transportering af varer
  • Bygning, reparation, vedligeholdelse og projektion af fast ejendom
  • Salg af ydelser, som eksempelvis vurdering og rådgivning, reklame, it, forlystelser, servering og arbejdsudleje

Hvis det er tydeligt, at omsætningen vil overstige grænsen, skal der indsendes en momsregistrering til Erhvervsstyrelsen. Når virksomheden er registret, skal alt salg herefter momses. Grænsen med 50.000,- skal ikke ses som et ”bundfradrag”.

Selvom der er tale om en økonomisk virksomhed, kan man vælge ikke at lade sig momsregistrere. Hvis omsætningen i virksomheden ikke forventes at overstige 50.000,- om året, er der ikke momspligt, men der kan omvendt heller ikke opnås fradrag for momsen af udgifterne, der benyttes i forbindelse med virksomheden.

Det er vigtigt, at rådføre sig med en moms- og afgiftsrådgiver i forhold til momsregistrering af en virksomhed, for hvis en virksomhed ikke anses for erhvervsmæssig af SKAT, skal der ikke betales moms.

Selvstændig eller lønmodtager?

Hvis man driver en virksomhed for egen regning og risiko, anses man normalt som selvstændig. Hvis man omvendt har en kontrakt med en arbejdsgiver, bliver man betragtet som lønmodtager, og i så fald bliver man ikke momsregistreret.

Selvom man tror at man driver en selvstændig virksomhed, kan det være at SKAT anser dig for at være lønmodtager – eller for at drive en hobbyvirksomhed.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis