Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Indgående moms (Købsmoms) – hvad er indgående moms?

Indgående moms er det beløb der påføres prisen på en vare eller en ydelse. Moms er en afgift, der skal betales ved de fleste køb, men der findes undtagelser

Moms er en vigtig del af en virksomheds regnskab. Læs her hvordan du opsætter moms i e-conomic regnskabsprogram.

Når man laver sit regnskab, laver man reelt to regnskaber. Det ene vedrører virksomhedens indtægter og udgifter, dvs. køb og salg af varer. Målet er her at vise et resultat, som så kan vise sig at være et overskud eller et underskud.

Man fører dog også regnskab med moms, hvor målet er at vise, om man har mere ”indgående moms” (køb/modtaget varer) eller ”udgående moms” (salg/afgivet varer).

Har man overskud af indgående moms, tilbagebetaler SKAT det overskydende beløb, og har man underskud af indgående moms, opkræver SKAT differencen. Man kunne fristes til at sige, at momsregnskabet er et selvstændigt regnskab inde i regnskabet.

Indgående moms = indgående varer = køb

Når man køber varer, modtager man reelt også to ting. Det ene er varen (fysisk vare eller ydelse), og det andet er momsen. Da varen er indgående i virksomheden, er momsen ligeledes indgående (medmindre varen er fritaget for moms, som f.eks. forsikringer).

Udgående moms = udgående vare = salg

Det modsatte gør sig naturligvis gældende, når man sælger varer. Så er varen udgående fra virksomheden, og det samme er momsen.

Man siger også, at momsen følger varen og ikke pengene.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis