Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Erhvervelsesmoms (EU-moms) - hvad er erhvervelsesmoms?

Købes der varer eller ydelser fra et andet EU-land skal der beregnes erhvervelsesmoms

I e-conomics momsopgørelse er det også muligt at beregne virksomhedens erhvervelsesmoms. Prøv e-conomic regnskabsprogram gratis i 14 dage og få adgang til hele regnskabsprogrammet med det samme.

Virksomheder der køber varer og ydelser på tværs af landegrænserne i EU, har nogle helt særlige regler for hvordan momsen håndteres.

De varer eller ydelser der købes fra et andet EU-land, skal have lavet en beregning på 25 % af varens pris - det er det man kalder for erhvervelsesmomsen.

Det er ikke et beløb man betaler, da det ikke er pålagt på den faktura man har modtaget fra sin leverandør. Derimod skal beløbet medtages i momsregnskabet – og skal oplyses til SKAT, så de kan følge med i aktiviteten mellem Danmark og andre EU lande.

Nye momsregler

1. januar 2010 kom der nye momsregler, som gjorde det nødvendigt for virksomheder at tilrette deres kontoplan, med nye konti og momskoder.

Se en oversigt, der viser flere artikler om moms i vores hjælpeleksikon e-copedia

Bogføring

For at få bogført erhvervelsesmomsen korrekt i e-conomic, er det vigtig man får oprettet det nødvendige, som beskrevet ovenfor og tilrettet kontoplanen, med de nye momskoder på de nye konti. Laver man de nødvendige rettelser, så vil tallene automatisk blive implementeret i e-conomics momsopgørelse.

Efter de nye momsregler i 2010, er det vigtigt der sondres mellem varer og ydelser, både når man køber og sælger.

Momsopgørelse

På momsopgørelsen i e-conomic vil man kunne se, at de forskellige rubrikker er udfyldt med et beløb, alt efter om man har købt/solgt varer eller købt/solgt ydelser.

For eksempel køber man en vare i Sverige til 10.000kr. Så vil de 25 %, 2.500kr., stå i ”Moms af varer fra udlandet mv.” og i ”Købsmoms (indgående)” sammen med evt. køb fra Danmark. Derudover vil de 10.000 komme ned og stå i ”Rubrik A”.

Det er en rigtig god idé løbende at få kontrolleret bogføringen af moms.

Har du ikke allerede en revisor eller bogholder der kan hjælpe dig, kan du finde en lise over dem her.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis