Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Kreditor - hvad er en kreditor?

En kreditor er et udtryk for en instans, der har leveret en vare eller en ydelse og har penge til gode hos en debitor

Hvis din virksomhed har mange kreditorer, så kan du med fordel bruge e-conomics kreditorstyring. Prøv e-conomic regnskabsprogram gratis i 14 dage og få adgang til hele regnskabsprogrammet med det samme.

En kreditor er en enhed, en virksomhed eller en person, af juridisk art, der har penge til gode – hos en debitor. Debitoren er omvendt den enhed, der skylder penge til kreditoren. Det er dybest set kunde-leverandør forholdet, der er tale om.

Kreditorrollen i eksempler

Generelt kan man sige, at en kreditor er en leverandør; en person eller en virksomhed, der sælger en form for vare eller ydelse, og kører en forretning, der har kunder af forskellig art.

Altså vil også alle almindelige forretninger på et principielt plan være kreditorer, fordi man køber en vare eller en ydelse, men det er mere i regnskabsmæssig forstand, at man reelt bruger udtrykket kreditor, og altså når der er tale om et mere langsigtet kunde/leverandørforhold.

Hvis man eksempelvis har et lån i et hus, så vil husejeren stå som debitor, mens realkreditinstituttet står som kreditor. Generelt vil man, hvis man har lånt penge ud, være kreditor hos pågældende, der har lånt pengene.

Normalvis har hver enkelt kreditor en specifik aftale og ordning med sine forskellige kunder i forhold til betalingsbetingelser, rabatter etc.

Kreditorkartotek

I et kreditorkartotek holder man i et regnskab styr på sine kreditorer, og kan søge i dem og slå op efter behov. Om man har brug for et kreditorkartotek afhænger primært af virksomhedens størrelse.

Vil du vide mere om kreditorer?

Hvis du vil vide mere om kreditorer, kan du eksempelvis læse om kreditorstyring, eller se hvordan man opretter en kreditor/leverandør i e-conomic regnskabsprogram.

Se også hvordan du opretter en faktura til dine kreditorer/leverandører med e-conomic faktura skabelon.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis