Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Debitor - hvad er en debitor?

En debitor er et udtryk, man bruger inden for regnskabsverden, som dækker over en instans, der skylder penge væk

Med e-conomic regnskabsprogram kan du holde styr på dine debitorer i debitorkartoteket. Prøv e-conomic regnskabsprogram gratis i 14 dage og få adgang til hele regnskabsprogrammet med det samme.

En debitor er en enhed, en virksomhed eller en person, af juridisk art, der skylder penge væk – til en kreditor. Kreditoren er omvendt den enhed, der har penge til gode hos en debitor. Det er dybest set kunde-leverandør forholdet, der er tale om.

Debitorrollen i eksempler

Generelt kan man sige, at en debitor er en kunde; personen der har købt noget af en anden instans, og dermed skylder denne instans penge. Altså vil man på et principielt plan være debitor i alle forretninger, man går ind og handler i, men det er mere i regnskabsmæssig forstand, og altså når der er tale om et mere langsigtet kunde/leverandørforhold, at man bruger udtrykket debitor.

Debitorer og lån
Hvis man eksempelvis har et lån i et hus, så vil husejeren stå som debitor, mens realkreditinstituttet står som kreditor. Generelt vil man, hvis man har lånt penge, være debitor hos pågældende låneinstans.

Normalvis har hver enkelt debitor en specifik aftale og ordning med leverandøren i forhold til betalingsbetingelser, rabatter etc.

Debitorkartotek

I et debitorkartotek holder man i et regnskab styr på sine debitorer. Om man har behov for et debitorkartotek afhænger primært af virksomhedens størrelse.

Vil du vide mere om debitorer?

Hvis du vil vide mere om debitorer og debitorregistrering, kan du tjekke hos Debitor Registret, som er Danmarks næststørste skyldnerregister.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis