e-copedia

Markér din momsopgørelse som indberettet

Viden Om
I denne artikel vil du lære mere om funktionen "Markér som indberettet". For at dit regnskab kan være så retvisende som muligt skal du fortælle e-conomic når du indberetter din moms. Det gør du ved at markere din momsopgørelse som indberettet. Funktionen gør at din moms afregnes og momsopgørelsen i den valgte periode vil anses som færdighåndteret. Du kan også få bogført din indberettede moms direkte fra momsopgørelsen. Det forudsætter dog, at du har oprettet en konto til formålet.

For at udnytte din momsopgørelse fuldt ud er det vigtigt at du har sat dine systemtkonti korrekt op. Når det er gjort kan systemet automatisk overføre det skyldige eller tilgodehavende beløb væk fra momskontiene. Se her hvordan du får sat en konto ind til det i dine systemkonti

Vil du gerne have systemet til også at overføre afrunding ved momsafregning, kan du sætte en evt. gebyr konto ind, der ligger i driften i din kontoplan - når du laver din årsafslutning, vil denne konto nemlig blive nulstillet og din momsafregningskonto har ikke øredifferencer.

Anvender du e-conomics standardopsætning, har du allerede de konti som anvendes til momsopsætningen under systemkonti. Til din momsafregning skal du anvende konto 6917 (Betalt moms) og til din afrunding ved momsafregning skal du anvende konto 3628 (Porto og gebyrer). Har du ikke disse konti kan du manuelt oprette dem

 

OBS:
Uden opsætningen under systemkonti skal du selv huske at bogføre din momsafregning og eventuelle øredifferencer.
Tip:

Hvis du vil vide mere om moms, anbefaler vi vores gratis onlinekursus "Moms i e-conomic", hvor du kan lære, hvordan du håndterer moms i e-conomic.

Derudover kan du også tilkøbe vores fysiske academy kursus "Forstå din moms" for at få en længere og mere grundig gennemgang af opsætningen og for at lære, hvordan du undgår at lave fejl.

Markér som indberettet

For at indberette din momsopgørelse skal du gå under "Rapporter", "moms" og "Momsopgørelse". Her vil du få en rapport der viser den moms som systemet har bogført ud fra din opsætning og evt. direkte momsposteringer. 

Når du klikker på knappen "Marker som indberettet" vil alle posteringerne i momsopgørelsen blive bogført på den konto, som du har valgt under systemkonti.

Du kan nu se din momsopgørelse i arkivet og du kan til enhver tid, få vist alle dine tidligere indberettede momsopgørelser.

I din momsopgørelse under fanen "Rapporter", "Moms" og "Momsopgørelse" vil du kunne se en tekst, der fortæller dig, frem til hvilken dato, der er indberettet moms.

Tip:
Hvis du ikke ønsker at få bogført din moms, direkte, via momsopgørelsen, eller du har trykket på "Markér som indberettet" uden at have oprettet en systemkonto til momsafregning, så vil der blot blive dannet en momsopgørelse, som du kan finde i arkivet - der er altså ikke bogført moms, noget sted i regnskabet.

Fjern markeringen som indberettet

Hvis du har markeret momsopgørelsen som indberettet men har efterposteringer, som også skal medtages, kan du vælge at "Fjerne markeringen som indrettet".

Det gør du under fanen "Rapporter", vælg "Moms" og "Arkiv". Tryk på "Fjern markering som indberettet"-ikonet til højre for din indberettede momsopgørelse. Når du går tilbage til momsopgørelsen vil der for perioden igen stå "markér som indberettet".

Du har også mulighed for at se, hvorvidt du har efterposteringer for en indberettet periode ved at trække en momsopgørelse og herefter trykke på knappen "Efterberegn". Du vil få vist en rapport hvor de nye posteringer medregnes hvorefter du kan klikke på "Markér som indberettet" for at få efterindberettet dine efterposteringer. Vælger du denne metode behøver du ikke at fjerne den forrige indberetning fra arkivet først. Du vil blot få en ny indberetning som kun indeholder de nye posteringer.

    • Hvorfor viser min momsopgørelse et forkert beløb?
    • Hvordan kan jeg tjekke min opsætning for salgsmoms?
    • Hvordan kan jeg tjekke min opsætning for købsmoms?
OBS:
Når du fjerner denne markering, vil e-conomic automatisk tilbageføre de momsposteringer der blev lavet i forbindelse med din indberetning gennem din opsætning under systemkonti. Bemærk venligst, at det udelukkende er muligt at fjerne markeringen for den senest indberettede momsopgørelse.
Tip:
Når du har markeret din momsopgørelse om indberettet og har betalt eller fået momsen tilbagebetalt kan du tjekke guiden "Bogfør betalt eller tilbagebetalt moms" for vejledning om hvordan selve betalingen bogføres.
 
 

Bliv e-conomic Insider

Tilmeld mig e-conomic Insider-mail og nyhedsmails, der indeholder tips og tricks, invitationer til events, samt markedsføring om vores regnskabssystem og relateret software fra vores app-partnere.

Jeg kan til enhver tid afmelde mig og trække mit samtykke tilbage.

Når du indtaster dine oplysninger i feltet ovenfor, behandler Visma e-conomic dine persondata i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.

E-post indeni talebobbel

Tak for din tilmelding, vi har sendt dig en bekræftelsesmail.

Tjek din indbakke (eller spam-mappe) med det samme.

 
 
Illustration, mand med computer