Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Direkte omkostninger – hvad er direkte omkostninger?

En direkte omkostning er en omkostning, der direkte kan tilskrives en bestemt aktivitet, og som kan bestå af alt fra en enkelt vare til en hel fabrik

Direkte omkostninger som indkøb af materialer kan nemt registreres i e-conomic regnskabsprogram - eksempelvis via vores Projektstyringsmodul. Se vores e-copedia-video om bogføring af en omkostning.

Direkte omkostninger kan bestå af alt fra en enkelt vare, en samling af varer eller en hel fabrik. Det vigtige i denne sammenhæng er, at omkostningerne har direkte relation til en aktivitet.

Der tales ofte om to slags direkte omkostninger, nemlig afdelingsspecifikke og produktdirekte omkostninger.

Afdelingsspecifikke omkostninger

Afdelingsspecifikke omkostninger kan eksempelvis være reparationer eller vedligeholdelse af aktiver såsom inventar eller anlægsaktiver, såsom maskiner i en bestemt afdeling. Omkostningens baggrund kan altså relateres direkte til en bestemt aktivitet i en afdeling og betegnes derfor som en direkte omkostning.

Produktdirekte omkostninger

Produktdirekte omkostninger kan eksempelvis være materialeforbrug ved fremstilling af bestemte varer. Når omkostningen kan relateres direkte til fremstillingen af et produkt, der indgår i varebeholdningen kaldes det en produktdirekte omkostning.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis