Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

EAN-nummer - hvad er et EAN-nummer?

Et EAN-nummer er et 13-cifret identifikations nummer, som alle offentlige myndigheder og institutioner skal have. Nummeret fungerer som en slags elektronisk postkasse.

e-conomic regnskabsprogram giver dig mulighed for at sende og modtage elektroniske fakturaer både til det offentlige og til private virksomheder. Læs mere om elektronisk fakturering hos e-conomic her.

EAN-nummeret bruges primært, når en virksomhed skal foretage elektronisk fakturering til det offentlige. EAN-nummeret kan rekvireres fra den kommune eller region, den offentlige institution befinder sig i.

 

Hvad betyder EAN?

EAN er en forkortelse for ”European Article Numbering”. Dog er denne betegnelse ikke helt retvisende, eftersom systemet er blevet udvidet til hele verden og ikke længere kun dækker Europa.

EAN nummer og GLN nummer

Det internationale navn er ”global location numbers” som forkortes til GLN. EAN bruges stadig som betegnelsen for dette nummer, da det er det mest anvendte navn.

 

Hvem har et EAN nummer?

Alle indenfor det offentlige har et EAN nummer og skal du sende en faktura til det offentlige skal den sendes elektronisk. Ellers bliver din faktura afvist.

Private virksomheder kan også få et EAN nummer eller registrere sig til elektronisk fakturering via f.eks. et CVR-nummer. Det kan være en fordel for en virksomhed at bestille flere EAN numre, hvis man har flere afdelinger som skal sende og modtage elektroniske fakturaer særskilt.
Du kan se hvem der har et EAN nummer, eller på anden måde er registreret til elektronisk fakturering, i Nemhandelsregisteret. Nemhandelsregisteret har en søgebar database, så du kan finde det unikke ID for din kunde.

 

Hvordan får man et EAN nummer?

Få et EAN nummer som privat virksomhed ved at registrere dig hos NemHandel.

 

Illustration af faktura med EAN nummer

Hvordan sender man en faktura til et EAN nummer?

Man kan sende en faktura til et EAN nummer igennem de fleste regnskabsprogrammer. Hvis dit regnskabsprogram ikke understøtter denne funktion er det muligt at sende en EAN faktura igennem virk.dk eller sproom.net

Send elektronisk faktura til det offentlige gratis

Hos e-conomic er det gratis at sende EAN fakturaer til alle der kan modtage dem. Og det sker helt automatisk. Regnskabsprogrammet undersøger automatisk om din kunde kan modtage fakturaer elektronisk og er det tilfældet vil fakturaen blive sendt som en elektronisk faktura. Fakturaen sendes på den måde sikkert i et standardiseret format, der gør det let for modtageren at håndtere og bogføre fakturaen.

 

EAN format

EAN fakturaer sendes i et unikt standardiseret elektronisk format. I Danmark og EU findes der to af sådanne standarder: OIOUBL og PEPPOL.

Hvad er OIOUBL?

OIOUBL er en dansk tilpasning af en international standard kaldet UBL 2.0. OIOUBL formatet er på den måde tilpasset til danske forretningskrav.

Hvad er PEPPOL?

PEPPOL er en fælles Europæisk standard som gør det muligt at handle på tværs af lande i EU. Du kan bruge PEPPOL til elektronisk fakturering både i Danmark og inden for EU’s indre marked.

 

Krav til EAN fakturaer

For at man kan sende en e-faktura i e-conomic, er der nogle krav som skal være opfyldt.
Først og fremmest skal man have udfyldt EAN-nummeret på fakturaen. Når EAN nummeret skal angives på fakturaen, skal det 13-cifrede EAN nr. skrives i en uafbrudt talrække.

Derudover skal der være oplyst en reference, et ordrenummer, et land samt din egen virksomheds CVR nr.

I vores online hjælpeguide, e-copedia, kan du se en trin for trin guide på hvordan du sender en EAN-faktura.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis