Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

EAN-nummer - hvad er et EAN-nummer?

Et EAN-nummer er et 13-cifret identifikations nummer, som alle offentlige myndigheder og institutioner skal have, men som også kan anvendes af private virksomheder. Når din virksomhed er registreret med et EAN-nummer, kan du modtage digitale fakturaer fra andre virksomheder og offentlige institutioner.

e-conomic regnskabsprogram giver dig mulighed for at sende og modtage elektroniske fakturaer både til det offentlige og til private virksomheder. Læs mere om elektronisk fakturering hos e-conomic her.

EAN-nummeret bruges primært, når en virksomhed skal foretage elektronisk fakturering til det offentlige. EAN-nummeret kan rekvireres fra den kommune eller region, den offentlige institution befinder sig i.

 

Hvad betyder EAN?

EAN er en forkortelse af ”European Article Numbering”. Sådan hedder det, fordi en forening bestående af europæiske medlemmer, dannede standarden til brug for samhandel i europa. Efterhånden som tiden gik, voksede foreningen og fik medlemmer, som ikke var en del af europa og derfor blev navnet for standarden skiftet til det internationale GLN, som er en forkortelse af "Global Location Number". Standarden styres af den internationale standardiseringsorganisation GS1.

EAN nummer og GLN nummer

Faktisk er der tale om ét og samme. Rent teknisk, er et EAN-nummer nemlig et GLN-nummer. GLN står for ”Global Location Number” og nummeret kan unikt og entydigt identificere fysiske, funktionelle, juridiske eller digitale enheder. Det vil sige en afsender, modtager, køber, sælger, leverandør, producent, leveringssted, betalingssted, butik, interne afdeling, etc. Med andre ord, er et GLN-nummer beregnet til at angive en identitet eller placering og det kan lade sig gøre, fordi det er unikt, ligesom et telefon- CVR- eller CPR-nummer. Når vi kalder nummeret for EAN, fremfor GLN, skyldes det, at systemet oprindeligt blev lavet til Europa og at mange flere forstår udtrykket EAN fremfor GLN.

 

Hvem har et EAN nummer?

Alle indenfor det offentlige har et EAN nummer og skal du sende en faktura til det offentlige skal den sendes elektronisk. Ellers bliver din faktura afvist.

Private virksomheder kan også få et EAN nummer eller registrere sig til elektronisk fakturering via f.eks. et CVR-nummer. Det kan være en fordel for en virksomhed at bestille flere EAN numre, hvis man har flere afdelinger som skal sende og modtage elektroniske fakturaer særskilt.
Du kan se hvem der har et EAN nummer, eller på anden måde er registreret til elektronisk fakturering, i Nemhandelsregisteret. Nemhandelsregisteret har en søgebar database, så du kan finde det unikke ID for din kunde.

 

Hvordan får man et EAN nummer?

Få et EAN nummer som privat virksomhed ved at leje et GLN/EAN-nummer gennem standardiseringsorganisationen GS1. Som kunde hos e-conomic, kan du få et EAN-nummer ganske gratis, da det er tilgængeligt i alle pakker

 

Illustration af faktura med EAN nummer

Hvordan sender man en faktura til et EAN nummer?

Man kan sende en faktura til et EAN nummer igennem de fleste regnskabsprogrammer. Hvis dit regnskabsprogram ikke understøtter denne funktion er det muligt at sende en EAN faktura igennem virk.dk eller sproom.net

Send elektronisk faktura til det offentlige gratis

Hos e-conomic er det gratis at sende EAN fakturaer til alle der kan modtage dem. Og det sker helt automatisk. Regnskabsprogrammet undersøger automatisk om din kunde kan modtage fakturaer elektronisk og er det tilfældet vil fakturaen blive sendt som en elektronisk faktura. Fakturaen sendes på den måde sikkert i et standardiseret format, der gør det let for modtageren at håndtere og bogføre fakturaen.

 

EAN format

EAN fakturaer sendes i et unikt standardiseret elektronisk format. I Danmark og EU findes der to af sådanne standarder: OIOUBL og PEPPOL.

Hvad er OIOUBL?

OIOUBL er en dansk tilpasning af en international standard kaldet UBL 2.0. OIOUBL formatet er på den måde tilpasset til danske forretningskrav.

Hvad er PEPPOL?

PEPPOL er en fælles Europæisk standard som gør det muligt at handle på tværs af lande i EU. Du kan bruge PEPPOL til elektronisk fakturering både i Danmark og inden for EU’s indre marked.

 

Krav til EAN fakturaer

For at man kan sende en e-faktura i e-conomic, er der nogle krav som skal være opfyldt.
Først og fremmest skal man have udfyldt EAN-nummeret på fakturaen. Når EAN nummeret skal angives på fakturaen, skal det 13-cifrede EAN nr. skrives i en uafbrudt talrække.

Derudover skal der være oplyst en reference, et ordrenummer, et land samt din egen virksomheds CVR nr.

I vores online hjælpeguide, e-copedia, kan du se en trin for trin guide på hvordan du sender en EAN-faktura.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis