Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Factoring – hvad er factoring?

Factoring er at få et eksternt firma til at indkræve betalinger fra kunder. Factoring giver typisk virksomheden højere likviditet og mindre administration.

Et alternativ til en decideret factoringaftale kan være spot factoring. Som noget nyt tilbyder vi i e-conomic spot factoring med løsningen Straksindbetaling.

Factoring er en form for debitorfinansiering, også kaldet fakturabelåning.

Factoring er en alternativ finansieringsform i forhold til mere traditionelle former for finansiering, f.eks kassekredit eller banklån.
Især nystartede virksomheder, som har svært ved at skaffe anden finansiering, kan have glæde af en factoringaftale.
En factoringaftale kan forbedre dit cashflow (pengestrøm) og din likviditet.

 

Hvad betyder factoring?

Factoring betyder, at man sælger ens tilgodehavende gæld til en 3. Part - et factoringselskab.

Ordet factoring er lånt fra engelsk. Det tætteste vi kommer på danske ord for factoring er nok fakturabelåning eller debitorfinansiering.
 

Factoring definition:

På engelsk lyder definitionen på factoring således:
“To sell (one's receivable debts) to a factor.”

 

Factoringselskaber

Factoring i Danmark er et forholdsvist nyt begreb, men der findes efterhånden flere danske factoringselskaber.
Blandt nogle af de største factoringselskaber i Danmark kan nævnes:

  • Midt Factoring
  • AL Finans Factoring
  • Nordea Factoring

 

Hvordan virker factoring?

Factoring virker sådan, at man outsourcer en del af virksomhedens arbejde med at indkræve betalinger fra sine kunder. Det kan man i stedet få et eksternt firma til at klare for sig.

En factoringordning betyder dog også, at der er et ekstra led, der skal have betaling for denne ydelse. Det kan dog være pengene værd for nogle virksomheder, da factoringselskabet også overtager opkrævning fra debitorer og eventuelt inkasso. På den måde formindskes det administrative arbejde, og virksomheder sparer tid og ressourcer.

Factoring fungerer sådan, at du overdrager informationerne omkring dine tilgodehavender til dit factoringselskab, og så overtager de al administrationen omkring fakturaen fra vugge-til-grav.

 

Factoring giver højere likviditet

Factoringsselskabet udbetaler typisk omkring 80% af debitorens skyldige beløb, så du får størstedelen af salgets værdi med det samme, i stedet for at skulle vente i eksempelvis 30 dage. Det giver din virksomhed mere likviditet.

Hvad betyder likviditet?

Likviditet betyder at virksomheden har en tilstrækkelig mængde kapital.

En bedre likviditet betyder altså, at der er flere rede penge at flytte rundt med - hvilket er vigtigt, for at virksomheden kan videreudvikle sig og vækste.

 

Factoring typisk for B2B

Factoring bliver typisk brugt af virksomheder, der handler med andre virksomheder.
Grunden til dette er, at man sjældent lader normale forbrugskunder købe på kredit. Har du eksempelvis en webshop, så betaler kunden inden de får varen, og altså ikke efter de får varen, som det ofte kan være tilfældet, når virksomheder handler med hinanden.

Hvad betyder B2B?

B2B betyder business-to-business, og er når virksomheder handler med hinanden.

 

Factoring fordele og ulemper

Overvejer du at benytte dig af factoring i din virksomhed, så er der en række fordele og ulemper at forholde sig til.

Factoring fordele

Fordele kan være en styrket likviditet, mindsket risiko for dårlige betalere og mindre administration - hvilket frigiver tid til det, du helst vil arbejde med.

Factoring ulemper

Ulemper kan være den tabte fortjeneste ved at skulle betale for factoring-ydelsen, mindre kontrol med debitorbogholderiet, og signalværdien i at outsource en del af økonomifunktionen, hvilket nogle muligvis kan tolke som en svaghed.

 

Hvad koster factoring?

Factoring koster som regel:

  • Et opstartsgebyr
  • En finansieringsrate, som er en procentsats af fakturaen
  • Et administrationsgebyr til factoringselskabet for at varetage opkrævning af penge, inkasso og lignende

Din factoringpris kan også afhænge af, hvor mange debitorer du har,a da man ofte betaler en initialafgift pr. debitor.

 

Ved factoring belåner du typisk din faktura med 80% - deraf det danske udtryk fakturabelåning.
Du får altså 80% af fakturabeløbet med det samme.

At factoringselskabet udbetaler 80% af din debitors skyldige beløb, betyder ikke, at de så beholder de sidste 20% selv. Den sidste del får du udbetalt, så snart din debitor betaler factoringselskabet.

 

Hvem bør vælge en factoringaftale?

 

  • Virksomheder der handler B2B
  • Virksomheder med lange betalingsfrister

 

Hvem bør ikke vælge en factoringaftale?

 

  • Webshops
  • Virksomheder med få kunder
  • Virksomheder med en omsætning under 1.5 mio kr. årligt
  • Virksomheder med B2C (consumer) kunder
  • Virksomheder med aconto- eller abonnementsalg
  • Virksomheder der har meget dialog med sine kunder i form af indsigelser og reklamationer

Factoring eller spot factoring

Ved almindelig factoring overtager factoringselskabet alle ens fakturaer og fakturaforpligtelser.
Et alternativ til factoring kaldes for spot factoring.
Ved spot factoring bliver alle ens fakturaer ikke overtaget af et factoringselskab. Man udvælger i stedet selv hvilke fakturaer man ønsker at ens samarbejdspartner håndterer.
Dette kaldes at man “sælger” sin faktura, eller fakturasalg.
Virksomheder der køber fakturaen, kalder deres service for fakturakøb.

Fakturakøb er altså den danske vending for det engelske udtryk, spot factoring. På engelsk kaldes spot factoring også for “single invoice factoring”.

Ved fakturakøb sælger du dine fakturaer til en fast aftalt kurs, og du får pengene med det samme. Fakturakøb er på den måde med til at give dig bedre nøgletal, mens likviditetsgraden stiger og du forbedrer virksomhedens soliditetsgrad. Fakturakøb giver gode regnskaber og giver dig mulighed for at skabe vækst for dine egne penge.


 

Hvem bør vælge fakturakøb?

Fakturakøb egner sig til små og mellemstore virksomheder, som har behov for at skabe cashflow og likviditet til vækst. Ved fakturakøb får du kapital i hånden i løbet af et par dage i stedet for at vente på kundens betalingsfrist.

Fakturakøb er også en god idé, hvis man ikke ønsker at hente eksterne investorer ind, og dermed overgive noget af magten over virksomheden.
Fakturakøb er også en god alternativ finansiering, hvis banken siger nej til et banklån. Husk også, at med et banklån får banken også noget magt over virksomheden.

Fakturakøb kan især være en god idé for virksomheder, hvor kunderne ønsker lange betalingsfrister, eller for virksomheder, der arbejder med projektsalg og store fakturabeløb, som belaster virksomhedens likviditet.

 

Spot factoring i e-conomic

e-comomic tilbyder som noget nyt vores kunder spot factoring med løsningen Straksindbetaling.
Med Straksindbetaling kan du direkte i e-conomic regnskabsprogram vælge om du ønsker pengene med det samme for hver enkelt faktura.

Når du opretter din faktura online i e-conomic, kan du se om den er berettiget til Straksindbetaling og slå spot factoring på fakturaen til.

Det er så let som at sætte et flue-ben.

Herefter kan du se hvilket gebyr du skal betale for spot factoring af fakturaen og hvor mange penge du får i hånden med det samme.
Godkender du tilbuddet på en hverdag inden kl. 18, modtager du pengene allerede samme dag. Ellers modtager du betalingen dagen efter.

Læs mere om Straksindbetaling her.

 

Hvordan bogføres factoring?

Bogføring af factoring er forskelligt i forhold til, om der er tale om fakturabelåning eller fakturakøb.

Bogføring af factoring

Ved factoring eller fakturabelåning skal virksomheden beholde alle sine tilgodehavender i regnskabets balance som varedebitorer.
Beløbet som virksomheden får udbetalt fra sit factoringselskab, må ikke modregnes i debitorerne, men skal angives som gæld.

Når factoringselskabet har modtaget sin betaling fra kunden og har udbetalt den resterende andel til virksomheden, kan virksomhedens debitorsaldo udlignes fuldt ud i regnskabet. Et eventuelt tab skal regnskabsmæssigt behandles som “tab på debitorer”, mens det du betaler til factoringselskabet skal angives som en finansiel omkostning.

Bogføring af fakturakøb eller spot factoring

Ved bogføring af spot factoring eller fakturakøb, skal debitorerne udgå af balancen i det øjeblik fakturaen sælges. Salg sker som regel til en kurs under 100, og medfører derfor som udgangspunkt et tab for virksomheden, som regnskabsmæssigt skal behandles som en finansiel omkostning.

 

Hvad er reverse factoring

Reverse factoring er endnu et begreb inden for factoring. Reverse factoring er en aftale med 3. parter: leverandøren, virksomheden og finansieringsselskabet.

Ved reverse factoring betaler finansieringsselskabet leverandørens faktura for virksomheden, f.eks. imod et nedslag i prisen fra leverandøren.

Reverse factoring er en god løsning, hvis man har behov for en længere betalingsfrist end leverandøren vil give. Leverandøren får, med reverse factoring, sine penge med det samme af finansieringsselskabet, og virksomheden betaler finansieringsselskabet med en længere betalingsfrist, imod et gebyr eller en rente.

På den måde får alle parter noget ud af en reverse factoringaftale.

 

Factoringaftaler kan være komplicerede, og det kan derfor være en god idé at konsultere en revisor, hvis du overvejer factoring.
Har du ikke en revisor, så kan du finde en på vores Revisorliste.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis