Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Factoring – hvad er factoring?

Factoring er at få et eksternt firma til at indkræve betalinger fra kunder. Factoring giver typisk virksomheden højere likviditet og mindre administration.

Et alternativ til at overgå direkte til factoring kan være at benytte sig af at økonomisystem som e-conomic. Her vil du også kunne få styr på fakturaer, betalingsfrister og din virksomheds likviditet. Læs mere om e-conomic regnskabsprogram.

Factoring er en måde at outsource en del af virksomhedens arbejde med at indkræve betalinger fra sine kunder. Det kan man i stedet få et eksternt firma til at klare for sig. Det betyder dog også, at der er et ekstra led, der skal have betaling for denne ydelse. Det kan dog være pengene værd for nogle virksomheder, idet man sparer tid og ressourcer på opkrævning fra debitorer og inkasso.

Factoring giver højere likviditet

Factoringsselskabet udbetaler typisk omkring 80% af debitorens skyldige beløb, så du får størstedelen af salgets værdi med det samme i stedet for at skulle vente eksempelvis 30 dage. Det giver din virksomhed mere likviditet, altså flere rede penge at flytte rundt med.

Factoring typisk for business to business

Factoring bliver typisk brugt af virksomheder, der handler med andre virksomheder; de såkaldte B2B eller business-to-business virksomheder. Grunden til dette er, at man sjældent lader normale forbrugskunder købe på kredit. Har du eksempelvis en webshop, så betaler kunden inden de får varen, og altså ikke efter de får varen, som det ofte kan være tilfældet, når virksomheder handler med hinanden.

Sådan tjener factoringselskaber penge

Du vil normalt betale et administrationsgebyr til factoringsselskabet for at varetage opkrævning af penge, inkasso og lignende. At factoringselskabet udbetaler 80% af det din debitors skyldige beløb betyder ikke, at de så beholder de sidste 20% selv. Den sidste femtedel får du udbetalt, så snart din debitor betaler factoringselskabet.

Fordele og ulemper ved factoring

Overvejer du at benytte dig af factoring i din virksomhed, så er der en række fordele og ulemper at forholde sig til.

  • Fordele kan være en styrket likviditet, mindsket risiko for dårlige betalere og mindre administration, hvilket frigiver tid til det, du helst vil arbejde med.
  • Ulemper kan være den tabte fortjeneste ved at skulle betale for factoring-ydelsen, mindre kontrol med debitorbogholderiet og signalværdien i at outsource en del af økonomifunktionen, hvilket nogle muligvis kan anse som en svaghed.

Ivækst forklarer mere om fordele og ulemper ved factoring.

Det kan være en god idé at konsultere en revisor, hvis du overvejer factoring. Har du ikke en revisor, så kan du finde en på vores Revisorliste.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis