Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Iværksætterydelse - hvad er iværksætterydelse?

Iværksætterydelsen var engang statens økonomiske tilskud til folk, der ønskede at etablere en virksomhed. Ydelsen er nu afskaffet, men var en realitet fra 1987-1998

e-conomic er et bogføringsprogram for iværksættere. Kom i gang gratis og uforpligtende i 14 dage.

Iværksætterydelsen er nu afskaffet, men ydelsen var statens støtte til de, der ønskede at etablere en enkeltmandsvirksomhed, interessentskab eller anden selvstændig virksomhed.

Halv dagpenge i op til 3,5 år

Som arbejdsløs var det muligt at ansøge om iværksætterydelse, hvis man ønskede at skabe sig et job som iværksætter i stedet for at finde et job som ansat. Iværksætterydelsen kunne udgøre så meget som halvdelen af det maksimale dagpengebeløb, og ydelsen kunne maksimalt modtages i 3 år og 6 måneder.

Iværksætterydelse afskaffet i 1998

Offentlig støtte til arbejdsløse iværksættere blev afskaffet i 1998. Årsagen var, at man mente, at ydelsen fastholdt folk i ledighed. Samtidig ville de iværksættersjæle, der virkelig brændte for at starte have gjort det alligevel – iværksætterydelse eller ej.

Konkurrenceforvridende støtte

Et argument for at afskaffe iværksætterydelsen var, at nogen anså den for at være konkurrenceforvridende. Det var altså ikke fair konkurrence, at nogen iværksættere fik ekstra starthjælp, hvor andre måtte klare sig uden.

En moderne iværksætterydelse

Selvom det er mange år siden, iværksætterydelsen blev afskaffet, så dukker idéen om støtte til arbejdsløse iværksættere stadig op af og til. Et argument for en genindførelse er, at der uddannes en stor arbejdsstyrke af eksempelvis unge akademikere, der kommer ud i arbejdsløshed efter universitet. Denne unge arbejdskraft skulle gives et økonomisk skub i retning af iværksættertilværelsen. Her foreslår nogen en moderne version af iværksætterydelsen som en mulighed.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis