Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Iværksætterselskab (IVS) – hvad er et iværksætterselskab?

Iværksætterselskabet er en virksomhedsform, der kan stiftes med en egenkapital på 1 krone. For et IVS gælder stort set samme regler, som for et anpartsselskab

e-conomic bogføringsprogram dækker alle selskabsformers regnskabsbehov - også for iværksætterselskaber. Prøv e-conomic gratis i 14 dage og få adgang til hele programmet med det samme.

Virksomhedsformen iværksætterselskab, der forkortes IVS, henvender sig primært til folk, som ønsker at blive iværksættere og starte egen virksomhed, men som ikke har det nødvendige kapitalgrundlag til at stifte et anpartsselskab.

Egenkapital på 1 krone

Et iværksætterselskab kan startes op med kun én krone i egenkapital. Det betyder, at mange flere vil kunne starte virksomhed, selvom de ikke har det økonomiske fundament, der skal til for at starte som ApS.

Egenkapitalen på en krone kan få virksomheden sat i søen, men derefter er det også et krav, at man sparer virksomhedens eventuelle overskud op, så man senere kan omregistrere sit IVS til et ApS.

25 % af overskuddet går til reserve

Som en del af IVS-pakken er det et krav, at man som ny virksomhed lægger 25 % af årets overskud til side. Pengene skal over tid opbygge en reserve, der kan nå op på kapitalkravet for anpartsselskaber på 50.000 kroner (2013).

Når man når grænsen på 50.000 kan man lade sig omregistrere til et ApS, og man kan samtidig begynde at betale udbytte – også uden at være et ApS.

Årsregnskabsloven gælder også for IVS

For iværksætterselskabet gælder mere eller mindre de samme regler som for et anpartsselskab. Ligesom for både aktieselskaber og anpartsselskaber skal iværksætterselskabet følge årsregnskabsloven (ÅRL) og aflægge årsregnskab, der skal offentliggøres efter afslutning af regnskabsåret.

IVS efter selskabsnavnet

Som med A/S og ApS er det et krav, at når man stifter et iværksætterselskab, så skal forkortelsen IVS følge efter firmanavnet. Det er for at signalere, hvilket kapitalgrundlag, virksomheden arbejder med, som vil være interessant for leverandører og samarbejdspartnere.

Selskabsformen IVS er vedtaget, og Erhvervsstyrelsens it-systemer er klar til oprettelse af den nye selskabsform. Kontakt en revisor eller bogholder, hvis du ønsker at oprette et IVS.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis