Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Nationalbanken – hvad er Danmarks Nationalbank?

Nationalbanken er Danmarks centralbank, og den har blandt andet ansvaret for at fastsætte renten og udstede sedler og mønter.

e-conomic er et komplet regnskabsprogram til alle slags virksomheder. Prøv e-conomic regnskabsprogrammet med alle funktioner gratis i 14 dage.

Nationalbanken har blandt andet ansvaret for at bestemme pengepolitikken i Danmark, fastsætte renten, holde kronekursen stabil over for euroen og udstede pålidelige mønter og sedler. Den er Danmarks centralbank, og bank for bankerne herhjemme.
 

Hvad er Nationalbankens opgaver?

Stabile priser: Nationalbanken hjælper os med at have stabile priser og lav inflation. Det gør den ved at regulere renten og sikre, at kronen har en stabil kurs over for euroen. 
 

Sikre betalinger: Nationalbanken sørger for, at kontante og elektroniske betalinger er sikre. Den udsteder fx sedler og mønter og sørger for, at betalinger mellem pengeinstitutterne sker på en sikker måde.
 

Stabilitet i det finansielle system: Nationalbanken overvåger og vurderer den finansielle stabilitet i Danmark og griber ind, hvis fx priserne og inflationen stiger for meget.
 

Nationalbanken styrer Danmarks pengepolitik
 

Pengepolitikken er den del af Danmarks økonomiske politik, som Nationalbanken er ansvarlig for. Pengepolitik går overordnet ud på at styre renten, og det er Nationalbanken, der fastsætter rentepolitiken herhjemme. 
 

Når den fx skruer op for renten, bliver det dyrere for virksomheder og private at låne penge og mere attraktivt at spare op. Det hjælper med at bremse den økonomiske aktivitet og gøre inflationen og priserne lavere. 
 

Hvordan sikrer Nationalbanken stabile valutakurser?
 

I Danmarks har vi valgt en fastkurspolitik som vores valutakurspolitik. Det betyder, at kronen er låst fast til euroen, og at de to valutakurser ikke må svinge for meget i forhold hinanden. 
 

Derfor holder Nationalbanken hele tiden øje med kronekursen i forhold til euroen og griber ind, hvis den ændrer sig for meget – fx ved at justere renten og købe eller sælge kroner.
 

Hvem ejer Danmarks Nationalbank?
 

Nationalbanken er en selvejende og uafhængig institution, der er besluttet ved lov i Danmark. Sådan har det været, siden banken blev etableret i 1818. 
 

At Nationalbanken er uafhængig betyder, at hverken Folketinget, regeringen, virksomheder eller nogen andre kan blande sig i dens arbejde.
 

Hvor ligger Nationalbanken i København?
 

Nationalbanken ligger på Havnegade 5 i København i en markant bygning, der er tegnet af Arne Jacobsen og opført i 1965-78.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis