Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Værditab – hvad er værditab?

Værditab er en forringelse af værdi på baggrund af faktorer som slid, mode og marked

e-conomic er et komplet regnskabsprogram til alle slags virksomheder. Hvis du har spørgsmål om værditab, så er du mere end velkommen til at oprette et indlæg på vores forum, hvor du får god og gratis rådgivning.

Værditab sker, når noget bliver genstand for en skiftende kontekst, der medfører en faldende efterspørgsel efter det pågældende. Grunden til den faldende værdi kan skyldes flere ting.

Værditab på grund af slid

En fysisk ting som et hus, en bil eller noget tøj bliver med tiden slidt, hvilket har indflydelse på genstandens værdi. Typisk vil en genstand falde i værdi, når den bruges og bliver slidt ned.

Nogle ting kan dog blive genstand for en værdiforøgelse på baggrund af slid. Eksempler på dette er visse guitarer, der bliver mere værd med tiden. I sådanne tilfælde kaldes slid for patina.

Værditab på grund af mode

Smag kan skifte hurtigt, og det påvirker efterspørgslen efter bestemte ting. Moderigtig indretning, tøj og musik kan forældes i løbet af forholdsvis kort tid, hvorved et værditab af det forældede vil finde sted. Grunden til værditabet er det simple forhold mellem udbud og efterspørgsel, hvor en faldende efterspørgsel betyder et større udbud og en lavere pris.

Værditab på grund af marked

En ændring i markedet kan også resultere i værditab. Aktiers værdi afhænger meget af markedets tilstand, og hvis markedet er usikkert kan aktierne opleve et værditab. Præsenterer en virksomhed eksempelvis et årsregnskab med underskud, så kan aktiekursen falde som følge deraf.

Short selling – tjen penge på kursfald

Short selling er en metode, hvor man tjener penge på faldende aktiekurser. Tricket er at låne en mængde aktier af eksempelvis en bank. Man sælger de lånte aktier med det samme, og så håber man aktierne falder. Når aktierne forhåbentligt er faldet køber man den samme mængde aktier tilbage til en lavere pris, end man solgte dem for, da de var mere værd.

Aktierne kan nu afleveres tilbage til den bank, man lånte dem af. Nu står man så tilbage med differencen mellem den høje og den lave kurs, og man har på den måde tjent penge ved selv at undgå kursfaldet. Short selling lykkes dog kun under forudsætning af et kursfald.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis