e-copedia

Afslut regnskabsår eller spær periode

Vejledning
I artiklen her, kan du læse mere om, hvordan du afslutter eller fortryder afslutning af dit regnskabsår. Derudover hvordan du spærre en periode i dit regnskabsår.

Du kan få brug for, ved at årsafslutning, at markere dit regnskab som afsluttet. Derfor vil vi her gennemgå, hvordan du kan afslutte dit regnskabsår i e-conomic eller fortryder en afslutning, hvis du skal rette i dit regnskab for en afsluttet periode. Derudover hvordan du spærre og åbne perioder i regnskabsåret.

Hvis du vil vide mere om årsafslutning i e-conomic anbefaler vi det gratis online kursus "Årsafslutning i e-conomic" eller vores Academy kursus "Få styr på din årsafslutning". Tilmeld dig vores gratis online kurser her.

Sådan afslutter du et regnskabsår

 1. Tryk på det orange tandhjul og vælg "Alle indstillinger".
 2. I menuen til venstre vælger du "Regnskab" og "Regnskabsår".
 3. Find det regnskabsår, du vil afslutte i oversigten.
 4. Tryk på ikonet "Afslut" på linjen ud for det regnskabsår, du vil afslutte.
 5. Vælg, om du ønsker at nulstille status, fordele pr. afdeling eller fordele pr. enhed. Hvis ingen af disse muligheder ønskes, kan du blot lade alle felterne være tomme. Læs nedenfor, hvad disse forskellige muligheder betyder.
 6. Tryk nu på knappen "Afslut" i dialogboksen.
OBS:
Du kan kun afslutte et regnskabsår, hvis alle regnskabsår forinden er afsluttet.
Tip:
Når du afslutter dit regnskabsår, overføres dine saldi fra alle dine driftskonti, som en samlet primosaldo, til det nye regnskabsår. Du kan se hvilke konti, e-conomic er indstillet til at overføre primosaldi til, under systemkonti. Saldoen på din balancekonto overføres også automatisk som en primosaldo, på de samme balancekonto, i det nye år.

Nulstil status (Anbefales ikke)
Hvis du af en eller anden årsag ikke ønsker, at systemet skal danne primosaldi i forbindelse med årsafslutningen, kan du vælge at nulstille status og danne din egen åbningsbalance. Det gør du ved at sætte flueben i ”Nulstil status” i dialogboksen, når du har klikket afslut regnskabsår. Det frarådes dog, at du gør det uden at have konsulteret din bogholder/revisor.

Fordel pr. afdeling
Kun tilgængelig hvis tillægsmodulet Dimension (afdeling/kvantum) er tilmeldt. Sætter du flueben her, vil der automatisk blive posteret primoposteringslinjer pr. afdeling, for alle de afdelinger, som du har bogført på i løbet af året, når du afslutter året.
For driften: Samlet for driften på årsafslutningskontoen.
For balancen: På de relevante konti for balancen.

Fordel pr. enhed
Kun tilgængelig hvis tillægsmodulet Dimension (afdeling/kvantum) er tilmeldt. Sætter du flueben her, vil der automatisk blive vist antal enheder pr. primoposteringslinje.

Hvis du har en balancekonto, som der føres antal ned på ved bogføring af salgsfakturaer, så bliver dette antal overført ved årsafslutning. Altså er det mellem dine balance konti at enhederne bevares.
Enhederne på omsætningskontoen overføres ikke til årsafslutningskontoen.

Afslut et regnskabsår med din egen kontoplan
Opbygger du din egen kontoplan, eller er du usikker på, om din kontoplan indeholder det nødvendige for, at dine saldi automatisk oprettes som primosaldi i dit nye regnskabsår, skal du tjekke op på, hvilken konto, der er registeret for årsafslutning under "Systemkonti". Det er denne konto, at årets resultat overføres til.

Sådan spærrer eller åbner du en periode i et regnskabsår

 1. Tryk på det orange tandhjul og vælg "Alle indstillinger".
 2. I menuen til venstre vælger du "Regnskab" og "Regnskabsår".
 3. Find det regnskabsår du vil arbejde med i oversigten.
 4. Tryk på ikonet "Perioder" på linjen ud for det relevante regnskabsår.
 5. Sæt flueben i feltet "Spærret".
 6. Du kan naturligvis åbne den pågældende periode igen, hvis du har behov for det. Du fjerner blot fluebenet i "Spærret" og du kan atter bogføre i perioden.
Tip:
Det kan eksempelvis være en fordel at spærre perioder som dette, hvis du arbejder på afslutningen af det ene år samtidig med, at du bogfører posteringer for starten af det nye. På den måde sikrer du, at du ikke får bogført noget i det forkerte regnskabsår.

Sådan fortryder du afslutning af regnskabsår

 1. Hvis du skal ind og rette i et allerede afsluttet regnskabsår, kan du åbne regnskabsåret igen.
 2. Tryk på det orange tandhjul og vælg "Alle indstillinger".
 3. I menuen til venstre, vælger du "Regnskab" og "Regnskabsår".
 4. Tryk på ikonet "Fortryd afslutning" på linjen ud for det relevante regnskabsår.
 5. Du vil nu få vist en dialogboks, og her klikker du knappen "OK" for at fortryde afslutningen.
OBS:
Selvom det er teknisk muligt at fortryde en årsafslutning i e-conomic, så har du selv ansvaret for at sikre dig at det stemmer overens med reglerne og for at undgå at ændre på allerede indberettede tal. Derfor anbefales du at forhøre dig hos en revisor/bogholder inden du fortryder en årsafslutning for at lave nogle ændringer i regnskabet.
 
 

Bliv e-conomic Insider

Tilmeld mig e-conomic Insider-mail og nyhedsmails, der indeholder tips og tricks, invitationer til events, samt markedsføring om vores regnskabssystem og relateret software fra vores app-partnere.

Jeg kan til enhver tid afmelde mig og trække mit samtykke tilbage.

Når du indtaster dine oplysninger i feltet ovenfor, behandler Visma e-conomic dine persondata i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.

E-post indeni talebobbel

Tak for din tilmelding, vi har sendt dig en bekræftelsesmail.

Tjek din indbakke (eller spam-mappe) med det samme.

 
 
Illustration, mand med computer