e-copedia

Om købsmoms

Viden Om
I denne artikel vil du lære mere om købsmoms. Indgående moms er det beløb der påføres prisen på en vare eller en ydelse, når du laver et køb.

Når du laver indkøb i din virksomhed, skal købet beregnes med moms i dit regnskab. Det kaldes indgående moms, eller købsmoms i daglig tale. At købsmoms er indgående betyder at det er moms som kommer ind i din virksomhed og det er derfor dig der skal afregne momsen. På denne side har vi samlet alt, der er værd at vide, når du skal opsætte, beregne og fejlfinde din indgående moms.

Når du køber varer/ydelser fra Danmark

Når du køber varer/ydelser fra Danmark er den indgående moms normalt 25%. Du kan du registrere købet via et finansbilag eller en leverandørfaktura. Begge muligheder vil fremgå korrekt i din momsopgørelse.

Med et finansbilag registrer du "blot", at du har haft en udgift til et varekøb - hvorimod du med leverandørfakturaer får styring på, hvilke leverandører du har foretaget køb fra.

Når du køber eller importerer varer/ydelser fra udlandet

Når du køber varer/ydelser fra udlandet, skal du bogføre dit køb som en leverandørfaktura (Hvis du bogfører købet som et finansbilag, bliver momsen ikke registreret i momsopgørelsen under rubrik A.). 

Det er samtidigt vigtigt at du husker at indstille din leverandørs momszone så dine køb registreres korrekt. 

Udover det skal du være opmærksom på om der er forskellige regler, der er gældende for dig ved køb indenfor EU og køb udenfor EU.

Hvis varene importeres til Danmark fra et land udenfor EU, skal du være opmærksom på, om dine varer er underlagt importmoms.

OBS:
Er du i tvivl om hvilke regler der gælder for din virksomhed, kan du altid søge hjælp på SKAT's hjemmeside eller rådføre dig med en autoriseret revisor.

Du skal være ekstra opmærksom

Hvis du køber en mobiltelefon, en computer eller andre produkter kan dit køb være underlagt lovgivning om omvendt betalingspligt.

I nogle tilfælde er det muligt at din udgift skal beregnes med repræsentationsmoms. Dette kan ske når du har udgifter i forbindelse med din virksomheds repræsentation, når du eksempelvis byder en forretningspartner på middag, en tur i teatret eller ud til en drink i byen. 

Du kan også have køb med begrænset fradrag hvis kun dele af en leverandørfaktura kan fraregnes i din moms. 

For at din indgående moms skal registreres korrekt er det ligeledes vigtigt at du har styr på din opsætning og at alt herunder er som det skal være. Har du brug for en bedre forståelse for moms kan du se mere her

 
 

Bliv e-conomic Insider

Tilmeld mig e-conomic Insider-mail og nyhedsmails, der indeholder tips og tricks, invitationer til events, samt markedsføring om vores regnskabssystem og relateret software fra vores app-partnere.

Jeg kan til enhver tid afmelde mig og trække mit samtykke tilbage.

Når du indtaster dine oplysninger i feltet ovenfor, behandler Visma e-conomic dine persondata i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.

E-post indeni talebobbel

Tak for din tilmelding, vi har sendt dig en bekræftelsesmail.

Tjek din indbakke (eller spam-mappe) med det samme.

 
 
Illustration, mand med computer