Debitorstyring i e-conomic
 
 

Kom i mål
med 
momsen

Kom i mål
med 
momsen

 

Her finder du alt, du skal vide om moms i e-conomic og hvordan du laver din indberetning. Du får også tips og tricks til at gøre dit moms-arbejde nemmere, så du hurtigt kommer i mål med momsfristen.

Her finder du alt, du skal vide om moms i e-conomic, og hvordan du laver din indberetning. Du får også tips og tricks til at gøre dit moms-arbejde nemmere. Så bliver du hurtigt klar til momsfristen.

 
 
 
 

Hvad er moms?

 

Moms står for meromsætningsafgift. Det er et skattetillæg, der bliver lagt oven i salgsprisen på varer og tjenesteydelser. I Danmark bliver der som udgangspunkt opkrævet 25% af salgsprisen på varer og ydelser i moms.

De fleste virksomheder og selvstændige i Danmark er forpligtede til at betale moms. Det betyder, at du skal lægge moms til de varer eller ydelser, som du sælger. Derudover kan du som virksomhed få momsfradrag for de varer, du indkøber. Det beløb, du skal indberette, er altså resultatet af din momspligtige omsætning minus de omkostninger, du har fået momsfradrag for.

På denne side har vi samlet vores bedste hjælpemidler til moms i e-conomic. Du kan også læse mere om, hvad moms er på e-copedia.

 

Læs mere om moms

 
 
 

 
 
 

4 trin til at lave din moms

 

Når du bruger e-conomic, er det nemt at bogføre og indberette din moms. Med den rigtige opsætning gør regnskabsprogrammet faktisk det meste af arbejdet for dig, så du bare skal hente en rapport for at se, præcis hvad du skal indberette. 

Inden du indberetter din moms første gang, skal du huske at momsregistrere din virksomhed på virk.dk 

 

1: Opsæt din moms, så den bogføres automatisk

Brug e-conomic til at holde styr på din moms og få overblik over tallene.

Sådan opsætter du moms

2: Hent din momsopgørelse i
e-conomic

I rapporten Momsopgørelse kan du automatisk se det tal, du skal indberette til SKAT.

Se din momsopgørelse

3: Tjek din moms
med momsafstemning

Med momsafstemningen i e-conomic kan du hurtigt danne dig overblik over din moms.

Se din momsafstemning

4: Indberet din moms
til SKAT

Når din moms er afstemt, skal du indberette og betale den via TastSelv Erhverv.

Indberet på TastSelv Erhverv

 
 

Husk, at bogføre din betalte eller tilbagebetalte moms i e-conomic. Sådan gør du

 
 
 

Indberet din moms direkte fra e-conomic

 Du kan nemt forbinde e-conomic med skat.dk og overføre din virksomheds momstal til momsindberetningen i TastSelv Erhverv hos Skattestyrelsen. 
Så slipper du for at indtaste tallene manuelt og mindsker risikoen for fejl. Du modtager selvfølgelig en kvittering for din indberetning. 

 

Sådan gør du

 
 
 
 

Kom på kursus om moms

 

Uanset, om du ny til moms i e-conomic, trænger til en genopfriskning eller vil have en dybere forståelse for moms, så du altid er sikker på, at den er korrekt. Så har vi det rigtige kursus til dig. Vælg mellem vores fysiske og online kursus om moms i e-conomic nedenfor.

 
 

Fysisk kursus

 

Forstå din moms

 

Lær, at lave din momsopsætning og få en
grundig forståelse for moms i e-conomic,
så du kan sikre dig, at din moms altid er korrekt.

​På kurset går vi i dybden med
de vigtigste faktorer for moms i e-conomic, så du
undgår at lave fejl og fx skal betale flere penge tilbage i SKAT.

Kurset varer ca. 4 timer og du får svar på alle dine spørgsmål.

Læs mere og tilmeld dig

 

Gratis online kursus

 

Moms i e-conomic

 

Lær, at opsætte momszoner i e-conomic, så du
automatisk får udfyldt din momsopgørelse. 

Du får også vist de tal, som du skal indberette til SKAT,
på samme måde som på SKATs hjemmeside,
så du lynhurtigt kan indberette.

Kurset varer ca. 1 time og du har mulighed for at stille
spørgsmål undervejs.

Tilmeld dig her

 
 
 

Gør din momsindberetning nemmere

 

Når du udnytter det fulde potentiale i e-conomic, får du også en nemmere bogføring og momsindberetning - både nu og i fremtiden.

 
 
 
 

Opbevar dine bilag digitalt

 

Med den nye bogføringslov skal dine bilag opbevares digitalt i fremtiden - og det gælder selvfølgelig også dine momsbilag. Heldigvis er det nemt med e-conomic, hvor du har en gratis Inbox til alle dine dokumenter.

Når du opbevarer dine bilag i e-conomic, får du bedre overblik, og du kan nemt knytte dine bilag til de rette posteringer, så din bogføring også bliver nemmere.

Læs mere om digital bilagsopbevaring

 
.

Se om din faktura er berettiget til Straksindbetaling

 
 
 

Automatisk aflæsning af fakturaer i Smart Inbox

 
 
 

Scan dine bilag med mobilen

 

Med e-conomics gratis mobilapp kan du nemt tage billeder af dine momsbilag og kvitteringer og sende dem direkte til din Inbox i e-conomic.  Derudover kan du også holde styr på omsætningen i din virksomhed og sende fakturaer på farten.

Hent mobilappen til iOS og Android nedenfor.

 
   app_store.jpg
 
 
 
 
 

Gør din momsindberetning nemmere

 

Når du udnytter det fulde potentiale i e-conomic får du også en nemmere bogføring og momsindberetning - både nu og i fremtiden.

 
 

Se om din faktura er berettiget til Straksindbetaling

 

Opbevar dine bilag digitalt

 

Med den nye bogføringslov skal dine bilag opbevares digitalt i fremtiden. Og det gælder selvfølgelig også dine momsbilag. Heldigvis er det nemt med e-conomic, hvor du har en gratis Inbox til alle dine dokumenter. Og når du opbevarer dine bilag i e-conomic får du bedre overblik og kan nemt knytte dine bilag til de rette posteringer for en nemmere bogføring

Læs mere om digital bilagsopbevaring

 
 

Automatisk aflæsning af fakturaer i Smart Inbox

 

Scan dine bilag med mobilen

 

Med e-conomics gratis mobilapp kan du nemt tage billeder af dine momsbilag og kvitteringer og sende dem direkte til din Inbox i e-conomic.  Derudover kan du også holde styr på omsætningen i din virksomhed og sende fakturaer på farten.

Hent mobilappen til iOS og Android nedenfor.

 
       app_store.jpg
 
 

Har du brug for mere hjælp til momsen? Så sidder vi klar

 
 
 • Chat med os nu

  Få hurtigt svar på chatten
  man-ons 9-20, tors 9-22
  og fre 9-15.30

  Start chat
 • Ring til os

  Spørg os om alt
  man-tors 9-15
  og fre 9-14
  Ring
  88 20 48 40
 • Skriv til os

  Vi sidder klar til at svare
  man-tor 9-20, fre 9-15
  og søn 10-13
   
 

Få svar på de mest almindelige spørgsmål om moms

 

1. Skal alle indberette moms?
 

De fleste virksomheder og selvstændige i Danmark er forpligtede til at betale moms. Men der findes en hel del særregler i skattelovgivningen for momsregistrering. Derfor kan det være en god idé at få en bogholder eller revisor til at tjekke din bogføring med jævne mellemrum.

Du kan finde mange dygtige bogholdere og revisorer, som er eksperter i e-conomic, på vores liste over revisorer og bogholdere.

Der findes 3 kategorier af moms:

1. Almindelig momspligt: Du lægger moms på dine varer/ydelser og får fradrag for indgående moms. Dette er den mest almindelige form for moms.

2. Omvendt betalingspligt: Dette er en ordning, hvor du som køber og ikke sælger, skal afregne moms ved køb af varer eller ydelser. Du får fradrag for indgående moms, altså den moms du selv betaler, men du skal ikke lægge moms på de varer eller ydelser, du sælger. I Danmark er følgende produkter omfattet af denne ordning – men kun ved køb hos leverandører, som sælger mere end 50% B2B produkter: mobiltelefoner af enhver art, tablets, bærbare computere, spillekonsoller, chips og microprocessorer.

Obs: Hvis der er tale om telefoner eller computere, som medarbejdere også må bruge privat, er der kun delvist momsfradrag.

3. Momsfritagelse: Du får ikke fradrag for momsen, du selv betaler, men du får fradrag for hele beløbet i regnskabet. Du skal heller ikke lægge moms på det, du selv sælger. Eksempler på dette kunne være undervisning og kursusvirksomheder, kunstneriske virksomheder, sundhedssektoren osv.

Obs: Den momspligtige omsætning i virksomheden må overstige 50.000 kr. i løbet af en 12 måneders periode, og kalenderåret er ikke relevant i denne forbindelse.

2. Hvornår skal jeg indberette moms?
 

Hvornår du skal indberette moms afhænger af forholdene i din virksomhed. Men det mest almindelige er at indberette moms 4 gange om året (kvartalsvis) eller 2 gange om året (halvårligt). Om du skal indberette moms kvartalsvis eller halvårligt afhænger af din virksomheds alder og omsætning.

Kvartalsvis afregning af moms
Hvis du har en nystartet virksomhed, skal du indberette moms hvert kvartal i mindst 1 ½ år. Du skal også indberette moms hvert kvartal, hvis din omsætning er mellem 5-50 mio kr. årligt.

Halvårlig afregning af moms
Du skal indberette moms hvert halve år, når din virksomhed er over 1 ½ år gammel og har en omsætning på under 5 mio kr. årligt.

Du kan altid se den fulde oversigt over fristerne for at indberette og betale moms på SKATs hjemmeside.

3. Hvor indberetter jeg moms?
 

Du skal indberette og betale moms på TastSelv Erhverv via SKAT.dk. Du kan også indberette moms i appen SKAT til IOS og Android. Hent appen i App Store eller Google Play.

Inden du indberetter din moms første gang, skal du huske at momsregistrere din virksomhed på indberet.virk.dk.

4. Hvor meget skal jeg betale i moms?
 

Standardsatsen for moms er 25%, men der er visse undtagelser:

- Mad- og drikkevarer: ¼ af momsen (ingen moms, hvis det er i egne lokaler)
- Medarbejdertelefoner: ½ af momsen
- Blomster, vin og øvrige gaver: Ingen moms.

Sælger du varer indenfor landets grænser, skal du beregne moms af salgsprisen. Hvis du importerer varer, skal du beregne den af toldværdien af varen.

Der skal som hovedregel beregnes moms på alle led i omsætningskæden. Kort sagt: Alle produktions- og salgsled skal betale moms af salget/værdien, minus den moms du selv betalte for varen – dvs. den indgående moms. I praksis betaler hvert led i omsætningskæden moms af den merværdi, som opstår ved eget led i omsætningskæden.

 

Få tips og tricks til moms og meget andet

Tilmeld mig e-conomic nyhedsmails, der indeholder tips og tricks, invitationer til events, samt markedsføring om vores regnskabssystem og relateret software fra vores app-partnere. Jeg kan selvfølgelig til enhver tid afmelde mig igen.

Når du indtaster dine oplysninger i feltet ovenfor, behandler Visma e-conomic dine persondata i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.

Illustration, mand med computer
E-post indeni talebobbel

Tak, vi ses i din indbakke