Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Afslutning af regnskabsår

Afslutning af regnskabsår er enden på en 12-måneders regnskabsperiode. Regnskabsåret behøver ikke at følge kalenderåret

Hvordan binder man sløjfe på årets regnskab? Få forklaret, hvordan du afslutter et regnskabsår i e-conomic regnskabsprogram ved hjælp af vores e-copedia om afslutning af regnskabsår.

Ved afslutning af et regnskabsår skal regnskabet gøres op for de seneste 12 måneder og et årsregnskabs skal evt. udformes. Dog behøver regnskabsperioden på de 12 måneder ikke følge kalenderåret. Derfor kan datoen for endt regnskabsår sættes til en anden dato end d. 31. december, hvis man vurderer, at en anden dato giver mere mening.

Det betyder, at regnskabsåret for din virksomhed kan sættes efter virksomhedens specifikke behov, som eksempelvis ekstra salg op mod kalenderårets slutning.

Der er dog ikke helt frie tøjler for omlægning af regnskabsåret, så hvis det er noget, du overvejer, så er det en god idé at læse mere om reglerne for ændring af regnskabsår.

Hvorfor ændre datoen for regnskabsårets slutning?

I nogle tilfælde giver det ikke mening at afslutte sit regnskab ved kalenderårets slutning d. 31. december. Et eksempel på en branche, der ofte sætter regnskabsårets afslutning efter d. 31. december er tøjbranchen.
 

Hvis man driver en tøjbutik, vil der i december og januar typisk være udsalg, hvor der sælges ud af varelageret, og det medfører at salgsvolumen stiger. Det kan derfor være svært at udarbejde et regnskab sideløbende med det ekstra salg, fordi arbejdskraften i virksomheden er fokuseret omkring udsalget.

Denne tøjvirksomhed kan med fordel vælge et alternativt regnskabsår som eksempelvis en 12-månedersperiode fra 01. juli til 30. juni næste år.

Omlægning af regnskabsår

Hvis man som virksomhed ønsker at omlægge sit regnskabsår, så gælder der nogle regler for dette. Man vil i forbindelse med omlægning have et kortere eller længere regnskabsår end normalt. Regnskabsåret må dog ikke overstige 18 måneder i alt.

Et andet forbehold for specielt koncerner er, at dattervirksomheder skal have samme regnskabsår som modervirksomheden.

Hvis din virksomhed vil omlægge regnskabsåret skal dette ske via en anmeldelse til Erhvervsstyrelsen.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis