Regnskabsordbog fra e-conomic

Find svar på regnskabs- og bogføringsbegreber

Fogedretten – hvad er Fogedretten?

Fogedretten tager sig af sager, hvor en person eller virksomhed skylder penge, som de ikke kan eller vil betale.

e-conomic er et komplet regnskabsprogram til alle slags virksomheder. Prøv e-conomic regnskabsprogrammet med alle funktioner gratis i 14 dage.

Fogedrettens opgave er at hjælpe dem, der har penge til gode (kreditorer), med at få betaling fra dem, der skylder penge (skyldnere). Fogedretten hjælper med inddrivelse af gæld for både virksomheder og private.

Hvis du skylder nogen penge, og du ikke betaler til tiden eller reagerer på deres rykkere, kan de sende sagen til inkasso. I den forbindelse kan du blive indkaldt til møde i fogedretten.
 

Hvordan bliver jeg indkaldt til møde fogedretten?
 

  • Fogedretten sender den første indkaldelse til dig i e-Boks eller Mit.dk. 
  • Reagerer du ikke, kan de sende en stævningsmand ud med en skriftlig stævning. 
  • Hvis stævningsmanden ikke kan få kontakt med dig, overtager politiet opgaven.

 

Hvad sker der til et møde i fogedretten?
 


Et møde i fogedretten tager typisk 5-10 minutter og foregår som en samtale. Du har mødepligt, pligt til at svare på fogedens spørgsmål og pligt til at tale sandt. Fogedretten er en del af din lokale byret og arbejder på grundlag af retsplejeloven. 

Til mødet er du, fogeden og kreditoren til stede. Er du ikke enig i gælden, kan du gøre indsigelse mod den. Accepterer du gælden, vil I sammen lægge en plan for, hvordan du kan betale kreditoren tilbage på en måde, der fungerer for jer begge. 
 

Hvad kan fogedretten afgøre om betalingen?
 


Fogeden vil først se på dine muligheder for at betale hele beløbet med det samme. Kan du ikke det, kan I indgå en afdragsordning. Her skal du typisk bruge dine værdier som fx din bil som sikkerhed for, at du betaler.

Fogedretten kan også pålægge dig at sælge fx din bil eller bolig for at betale gælden. Har du ikke noget af værdi, kan du aflevere en insolvenserklæring til fogeden og blive erklæret konkurs.

Hvis din gæld er så stor, at du ikke kan betale den inden for rimelig tid, kan du søge om gældssanering.
 

Hvad skal jeg tage med til møde i fogedretten?
 

På mødet skal du typisk give oplysninger om din indtægt, økonomi og værdier. Det er derfor en god ide at tage oplysninger om dine bankkonti og lån, registreringsattest på din bil, matrikelnummer på fast ejendom og lignende med.
 

Hvordan kan jeg undgå at komme i fogedretten?
 

Hvis du vil slippe for ubehagelige oplevelser som fogedretten og retssag, skal du først og fremmest betale dine regninger til tiden. Kan du ikke det, kan du kontakte den, du skylder penge, og prøve at lave en realistisk aftale om fx at få længere betalingsfrist eller dele betalingen op i afdrag.


Har du brug for et regnskabsprogram?

Prøv e-conomic gratis i 14 dage, lær alle funktionerne at kende og skriv din første faktura på 5 minutter.

Prøv gratis